«Η αξιόπρεπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη» διαδήλωσαν χιλιάδες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

0
208

Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν δυναμικό και αγωνιστικό παρόν στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΠΑΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία και πολιτικές οργανώσεις το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Με βασικό σύνθημα «η αξιόπρεπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη», οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική,για τα νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, εθελοτυφλώντας για τις ήδη ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ομιλίες τους, έκρουσαν για ακόμη μία φοράτον κώδωνα του κινδύνου, για το που οδηγούνται κοινωνία και οικονομία από τις μνημονιακές  πολιτικές, καλώντας τον κόσμο να συσπειρωθεί στα συνδικάτα.

Τα συνδικάτα, έδωσαν σαφές μήνυμα προς κάθε αποδέκτη ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με κάθε μέσο και τρόπο, όσο συνεχίζονται οι ίδιες καταστροφικές πολιτικές,που απειλούν την κοινωνία με πλήρη ισοπέδωση και συλλογική αφωνία, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της μέγιστης δυνατής ενότητας για την απόκρουση αυτών των πολιτικών.

Οι συγκεντρώσεις

Από την πλατεία Αριστοτέλους ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ και δυνάμεων που πρόσκεινται σε αυτό, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συγκέντρωσε περίπου 10.000 κόσμο. Η πορεία, έφθασε την πλατεία ΧΑΝΘ πριν τις 20.30 και λίγα λεπτά μετά αποχώρησε μέσω της οδό Αγγελάκη.

Από το Άγαλμα Βενιζέλου, ξεκίνησε η πορεία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και οι δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στην Καμάρα δόθηκε το ραντεβού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντιεξουσιαστών, φοιτητών και πρωτοβάθμειων σωματείων.

Μαζικές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Από την Αγ. Σοφίας ξεκίνησε το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού ενώ λίγο παραπάνω συγκεντρώθηκαν τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας. Όλες οι πορείες μέσω της Εγναντίας, έφτασαν στη πλατεία ΧΑΝΘ. Οι διαδηλωτές βρίσκονταν καθ΄όλη τη διάρκεια των συλλαλητηρίων υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας που είχε διακριτκή παρουσία. Ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από την πόλη.

Ένσταση στη νότια πύλη της ΔΕΘ

Λίγο μετά τις 20.30 και αφού είχε αποχωρήσει η πορεία του ΠΑΜΕ, ομάδα νεαρών διαδηλωτών προσέγγισαν τη νότια πύλη της ΔΕΘ και άρχισαν να ταρακουνούν και να χτυπούν τα κάγκελα. Δύο λεπτά μετά -μέσα από την έκθεση- έκαναν την εμφάνισή τους δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και κάνοντας χρήση χημικών, απώθησαν τους διαδηλωτές. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν, χωρίς όμως να απομακρυνθούν. Λίγο μετά τις 21.00, οι διαδηλωτές αποχώρησαν συντεταγμένα.

To πρωί του Σαββάτου, μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν οι διανομείς φαγητού στο κέντρο της πόλης με αιτήματα την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την πλήρη ασφάλιση για όλους, την πληρωμή δώρων, επιδόματος αδείας, υπερωριών και προσαυξήσεων και τη χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας.

Φωτό από την συμμετοχή Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ, σωματεία, ΣΕΚΕΣ)


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ