Συμμαχία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 14ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι
Με την κατάθεση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική που φέρνει σε απόγνωση το κόσμο της μισθωτής εργασίας. Εφαρμόζει μέτρα που δεν επιτρέπουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ισοπεδώνουν την κοινωνία, στηριζόμενα στην αύξηση των φόρων και την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (αύξηση του ΦΠΑ, μείωση του αφορολόγητου, περικοπή συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων κτλ.). Φορτώνουν επιπλέον 2,74 δις ευρώ στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ παράλληλα προβλέπεται «ζεστό χρήμα» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της περιβόητης ανάπτυξης. Μέχρι το 2060 έχουν συμφωνηθεί προϋπολογισμοί λιτότητας και φοροληστείας, θεόρατα πλεονάσματα που θα τα επωμιστούμε εμείς οι εργαζόμενοι.

Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης υλοποιεί τις πολιτικές που οραματίζονται τα διεθνή κέντρα αποφάσεων. Πολιτικές που έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν μια νέα γενιά εργαζομένων, χωρίς κρίση, χωρίς γενική μόρφωση και παιδεία, με μόνο εφόδιο την εργασιακή ευελιξία, τις δεξιότητες με ημερομηνία λήξεως και τους μισθούς πείνας γιατί αυτά είναι τα συστατικά για την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι πολιτικές αυτές στοχεύουν στην κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών (ν.1264/82) και του δικαιώματος στην Απεργία, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας και των φυσικών πόρων και στο ξεπούλημα των κρίσιμων υποδομών της χώρας που είναι απαραίτητες για την αυτοτέλειά της και την ανεξαρτησία της.

Απεργούμε και απαιτούμε :

 • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του δικαιώματος της Απεργίας.
 • Να σταματήσει η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση που είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.
 • Να σταματήσει η μεταβίβαση των δύο εταιριών ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στην θυγατρική του νέου Υπέρ-Ταμείου, που σκοπό έχει «την επαύξηση της αξίας και την βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών του στοιχείων καθώς και την δημιουργία εσόδων» που θα οδηγήσει, όπως αποδεικνύεται από σειρά παρομοίων εγχειρημάτων στην Γαλλία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ και αλλού:
  – στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του συλλογικού αγαθού του νερού
  στην αύξηση των τιμολογίων και στην παραμέληση επενδύσεων στις υποδομές και τα δίκτυα,
  – στην αύξηση του αριθμού πολιτών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας του ανθρωπίνου δικαιώματος για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή όπως αυτό ορίστηκε από τον ΟΗΕ στις 3 /8/2010 (A/RES/64/292)
  – στην απώλεια ελέγχου του σχεδιασμού της υδατικής πολιτικής της χώρας με δεδομένη την στρατηγική σημασία και την τεχνογνωσία των δύο μεγαλύτερων εταιριών ύδρευσης της χώρας.
  – στη σύναψη αδιαφανών συμβάσεων που όπως έχει αποδειχθεί στο Βερολίνο και αλλού είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος καθώς περιέχουν όρους όπως εγγυήσεις κερδών κ.α.
 • Να σταματήσουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας.
 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.
 • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
 • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.
 • Προαγωγή της Κοινωνικής Ασφάλισης με την εγγύηση του Κράτους
 • Να μην υπάρξουν άλλα αντεργατικά μέτρα στο όνομα του κλεισίματος της 3ης αξιολόγησης.

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου και στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here