Ανακοίνωση ΕΣΚ Συλλόγου Προσωπικού Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια συγκυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποπροσανατολίσουν και να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ώστε να κρύψουν την ταύτιση τους στα βασικά ζητήματα. Χρησιμοποιούν τις τηλεοπτικές «κοκορομαχίες» για να προχωρήσουν τα αντεργατικά σχέδια που έχουν υποσχεθεί στα διάφορα πάνελ του ΣΕΒ και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στη ΔΕΘ, στα έδρανα της ΕΕ.

Μέσα στα σχέδια αυτά βρίσκεται και η συνεχής προσπάθεια για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία για τους διάφορους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο νερό.

Στην ΕΥΔΑΠ το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού από τα σημερινά μας προβλήματα έχουν αναλάβει και το παίζουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΚΕ. Αυτές δηλαδή οι παρατάξεις που έχουν ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην ΕΥΔΑΠ, που με τη στάση τους και την πρακτική τους χρόνια τώρα βάζουν πλάτη για να υλοποιηθούν τα σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που συνεργάζονται σε διάφορα σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, στη ΓΣΕΕ, που καλλιεργούν τη λογική της «κοινωνικής συναίνεσης», ξεπουλώντας στο όνομα του «ρεαλισμού και της ανταγωνιστικότητας» όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα μας. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πολεμάνε με λύσσα την ΕΣΚ, το ΠΑΜΕ και μας συκοφαντούν επειδή αποκαλύπτουμε το ρόλο τους.

Χαρακτηριστική είναι η στάση τους στην τελευταία συνεδρίαση ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού, καθώς και οι συκοφαντικές ανακοινώσεις που ακολούθησαν.

Από τη μία, μας κατηγορεί η ΠΑΣΚΕ ότι «τα έχουμε βρει» με το ΣΕΚΕ και από την άλλη, το ΣΕΚΕ και η ΔΑΚΕ ότι «τα έχουμε βρει» με την ΠΑΣΚΕ. Όμως όπως λέει και ο λαός μας «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι». Όλοι ξέρουμε ότι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΚΕ από κοινού συνδιαλέγονται και είμαστε οι μόνοι που διαχωρίσαμε τη στάση μας ανοιχτά στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια (π.χ. σύλλογος Καταμετρητών), ότι μαζί συλλέγουν υπογραφές «κατά της ιδιωτικοποίησης», ενώ στην πράξη βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό.

Διαφωνούν στα λόγια με τις εργολαβίες και τις ελαστικές σχέσεις και θέλουν τους συναδέλφους έρμαιο στη διοίκηση, στην κυβέρνηση και στους δουλεμπόρους. Για αυτό το λόγο διαφώνησαν και καταψήφισαν τις αιτήσεις εγγραφής που πήγαμε στο ΔΣ από συνάδελφους που δουλεύουν με 8μηνες συμβάσεις. Το ΣΕΚΕ ας απαντήσει γιατί στο Σύλλογο των καταμετρητών που είναι πλειοψηφία δεν έκανε το ίδιο και να μην ρίχνει λάσπη ότι η ΕΣΚ θέλει τους συνάδελφους ασυνδικάλιστους. Οι μόνοι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ που δεν ανήκουν σε κάποιο σωματείο είναι οι συνάδελφοι που δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, που όμως το ΣΕΚΕ δεν τους θέλει στα σωματεία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το επόμενο διάστημα πέρα από τις αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Προσωπικού, έχουμε μπροστά μας και τη μάχη που πρέπει να οργανώσουμε, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης. Φυσικά ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΚΕ δεν λένε κουβέντα, εξάλλου αυτές οι δυνάμεις είχαν πρωτοστατήσει στο όνομα του ρεαλισμού στην υπογραφή της απαράδεκτης σύμβασης του 2012 καθώς και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην ΕΥΔΑΠ.

Τώρα, μπροστά και στις αρχαιρεσίες, υποκριτικά τους έπιασε ο πόνος και κατηγορούν την ΕΣΚ ότι φταίει για τη μη λειτουργία του Συλλόγου. Όμως με τη στάση τους μετά τις αρχαιρεσίες, εδώ και δύο περίπου χρόνια, κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν τη λειτουργία του.

Η στάση τους είναι αποκαλυπτική: Έπαιρναν μέρος σε συνεδριάσεις του ΔΣ μόνο όποτε αυτοί ήθελαν και όχι όταν προγραμματίζονταν. Δεν δέχονταν να πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, τις καταψήφιζαν. Δεν θέλουν την ενημέρωση των συναδέλφων και φοβούνται τις συλλογικές αποφάσεις. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν τους εργαζόμενους στο περιθώριο και να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.

Συναδέλφισσες,  Συνάδελφοι

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΚΕ, όχι μόνο δεν αντιστέκονται, αλλά αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Για αυτό εξάλλου στην πρόταση της ΕΣΚ για συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 1 Νοέμβρη, που διοργανώνουν εκατοντάδες σωματεία σε όλη την Ελλάδα, με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ψήφισαν κατά, ενώ το ΣΕΚΕ λευκό. Δεν θέλουν την ενημέρωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων στην ΕΥΔΑΠ, λες και το πρόβλημα της ανεργίας εμάς δεν μας αφορά.

Χρόνια τώρα οι δυνάμεις αυτές με τις πρακτικές τους εκφυλίζουν το εργατικό κίνημα. Είναι γνωστό σε όλη την ΕΥΔΑΠ ότι «μεταφέρουν» συναδέλφους (τάζουν μετατάξεις και δάνεια) από σύλλογο εργαζομένων σε σύλλογο εργαζομένων, ανάλογα με το ποιος έχει κάθε φορά αρχαιρεσίες. Αφού λοιπόν μετακόμισαν αρκετούς συναδέλφους σε διάφορους συλλόγους τώρα κάνουν καμπάνια να τους ξαναφέρουν πίσω στο Σύλλογο Προσωπικού με στόχο να αλλάξουν τους συσχετισμούς υπέρ τους. Αυτό τον εκφυλισμό θέλει να διαιωνίσει η παράταξη του ΣΕΚΕ, για αυτό παραποιεί και ερμηνεύει το καταστατικό του Συλλόγου κατά το δοκούν.

Όσο για τις παρεμβάσεις μας για την επανασύνδεση του νερού σε λαϊκά νοικοκυριά που το στερούνται, τις γνωρίζουν οι συνάδελφοι στα περιφερειακά. Εμείς δεν περιμένουμε να βγούμε στις κάμερες και στα κανάλια για να παρέμβουμε να μην κοπεί το νερό σε κανένα φτωχόσπιτο, όπως έκανε το ΣΕΚΕ στη μία και μοναδική του παρέμβαση.

Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη να ανασυνταχτεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να δυναμώσει η ταξική πάλη, για να μπει φρένο στα σχέδια ΕΕ, μονοπωλίων και των κομμάτων τους και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Δυναμώνουμε την ΕΣΚ στο Σύλλογο Προσωπικού

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here