Ανακοίνωση ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Μετά την μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 1999 από την κυβέρνηση Σημίτη (ΠΑΣΟΚ), όλες οι διοικήσεις της εταιρείας που προκύψαν από τότε, επιδόθηκαν στο κυνηγητό της μεγαλύτερης δυνατής κερδοφορίας που χτύπησε είτε άμεσα, είτε σε ένα βάθος χρόνου, τα λαϊκά εισοδήματα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Εφαρμόζοντας τις πολιτικές της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων ως σήμερα, αύξησαν την τιμή του νερού κατά 150%, της αποχέτευσης κατά 80%, μείωσαν το μόνιμο προσωπικό από 5300 εργαζόμενους το 1995 και 4500 το 2003, σε 2200 περίπου σήμερα. Επέβαλλαν μείωση κατά 35% και πλέον των αποδοχών του μόνιμου προσωπικού, με νόμο, που έγινε και ΣΣΕ το Μάη του 2012 με τη ντροπιαστική υπογραφή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, των εργοδοτικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων, είναι και η συνεχώς αυξανόμενη εμφάνιση άλλων σχέσεων εργασίας και στην ΕΥΔΑΠ, που σε συνδυασμό με το σφαγιασμό στους μισθούς των εργαζόμενων, εκτόξευσαν τα κέρδη των μεγαλομετόχων και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

Τέτοιες βαθιά εκμεταλλευτικές σχέσεις εργασίας, είναι οι εργαζόμενοι με 8μηνες συμβάσεις, φοιτητές που κάνουν πρακτική, εργαζόμενοι εργολάβων σε Ψυτάλλεια και Μεταμόρφωση, ενοικιαζόμενοι από δουλεμπορικά γραφεία κ.α.

Οι εργαζόμενοι με αυτές τις σχέσεις εργασίας ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες και καλύπτουν τμήματα όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, τα περιφερειακά, η επεξεργασία λυμάτων, στελεχώνουν συνεργεία αποκατάστασης βλαβών, συνεργεία άμεσης επέμβασης κ.α.

Όσο αφορά τις συνθήκες που εργάζονται, είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι από δουλεμπορικά: πληρώνονται από 2,5 ως και 3€ την ώρα και μπορεί να απασχοληθούν από 4 ως και πέρα των 9 ωρών εργασία, χωρίς να πληρώνονται υπερωριακά. Τους δηλώνουν 4ωρους ενώ δουλεύουν 5 ή 6, ή και περισσότερες ώρες, για να μην τους πληρώνουν το ένσημο ολόκληρο, υποχρεώνονται να υπογράφουν πως παίρνουν κανονικά δώρα και επιδόματα αδείας, ενώ τους δίνεται ένα πολύ μικρό μέρος, της τάξης του 20%.

Πρόσφατα σε δουλεμπορικό, όταν πήγαν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, απλά τους… ανακοινώθηκε πως τους έχει γίνει μείωση και θα πληρωθούν λιγότερα! Πολλές φορές δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για να πάνε στη δουλειά.

Για να τα πετύχουν αυτά, οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν την τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό πως μαζί με την πρόσληψη, βάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν και την απόλυσή τους που είναι στη διάθεση του δουλεμπορικού να τη χρησιμοποιήσει όποτε θέλει, συμπληρώνοντας απλά την ημερομηνία απόλυσης!!! Υπογράφουν επίσης διάφορα χαρτιά, χωρίς να τα έχουν διαβάσει και χωρίς να τους δίνεται αντίγραφο, προφανώς για να μη μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του δουλεμπορικού, αν ξεπεράσει το φόβο ή αν απολυθεί.

Αλήθεια πόσο κοινωνική είναι μια εταιρεία, που χρησιμοποιεί μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για να θεριέψει τα κέρδη των μεγαλομετόχων της; Το ερώτημα μπαίνει, γιατί ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΚΕ-Σ, ισχυρίζονται πως η ΕΥΔΑΠ έχει κοινωνικό πρόσωπο και πρέπει να το διατηρήσει.

Τι έχει κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ για τους εργαζόμενους αυτούς; Παρά τις προτάσεις που έχουμε κάνει και στην ΟΜΕ και σε σωματεία που συμμετέχουμε, τόσο η ΔΑΚΕ όσο και η ΠΑΣΚΕ, αρνούνται να τους γράψουν στα σωματεία.

Η δικαιολογία που βάζουν, είναι πως αυτοί που δουλεύουν με άλλες σχέσεις εργασίας, δεν είναι μόνιμοι, άρα δε μας αφορά. Πέρυσι η πλειοψηφία στο σωματείο της αποχέτευσης (ΠΑΣΚΕ), όταν κάναμε πρόταση να γράψουν τους 8μηνίτες, δεν το έβαλαν καν για συζήτηση, λέγοντας πως δε θα τους γράψουν για να μην τους επιβαρύνουν οικονομικά με τη συνδρομή που θα πλήρωναν στο σωματείο!!!

Πριν λίγες μέρες, ίδια στάση για τους εργολαβικούς κράτησε στο σύλλογο προσωπικού και η φιλοκυβερνητική παράταξη ΣΕΚΕ-Σ, αποδεικνύοντας πως:

α) ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός, είτε νέος είτε παλιός, με όποιο όνομα και αν εμφανίζεται, δρα διασπαστικά για το κίνημα βάζοντας πλάτη ώστε τα αντεργατικά- αντιλαϊκά σχέδια της αστικής τάξης να περνάνε με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.
β) κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όταν το κίνημα βρεθεί μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις σαν αυτές που περιγράψαμε, να είναι αδύναμο, ανοργάνωτο, να μη μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΥΔΑΠ, θα συνεχίσουμε την πάλη για συνδικαλιστική κάλυψη αυτών των εργαζόμενων, προωθώντας στην πράξη την ενότητα της εργατικής τάξης.

Καλούμε τους εργαζόμενους αυτούς να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας και να απαιτήσουν το δικαίωμά τους στη συλλογική έκφραση. Να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ και μαζί να διεκδικήσουμε:
· Μόνιμη και σταθερή εργασία
· Πλήρη υγειονομική κάλυψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους
· Αποδοχές που να καλύπτουν τις ανάγκες τους
· Καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους όσους το δικαιούνται
· Καταβολή όλου του επιδόματος αδείας και δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα
· Δικαίωμα κανονικής άδειας με αποδοχές

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 11 Ιουνίου στις 19:30 στην Ομόνοια, ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή συμφωνία που είναι έτοιμη να υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους θεσμούς της τρόικας. Να μην επιτρέψουμε να πάρουν νέα μέτρα σε βάρος μας και να διεκδικήσουμε αυτά που μας στέρησαν, να τα πάρουμε πίσω…

ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here