«Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να φοράει για πολύ καιρό
ένα πρόσωπο για τον εαυτό του και ένα διαφορετικό για τον πολύ κόσμο,
χωρίς να μπερδευτεί τελικά για το ποιο από τα δυο είναι το αληθινό».

Η ΑΝΩΤΕΡΩ ΡΗΣΗ του Αμερικάνου συγγραφέα Ναθάνιελ Χώθορν, ταιριάζει απόλυτα στην συμπεριφορά των επικεφαλής της ΔΑΚΕ. Οι συνάδελφοι μπερδεύτηκαν τόσο πολύ από την καθεστωτική τους αντίληψη και συμπεριφορά, που εξέδωσαν ανακοίνωση ως…  «Διοίκηση  της ΕΥΔΑΠ»(1).
Όλα copy – paste. «Απόφαση της διοίκησης με θέμα: Τελικές τοποθετήσεις – Υπηρεσιακές μεταβολές». Λογότυπο ΕΥΔΑΠ, αριθμός απόφασης (Νο 9), ημερομηνία (27/5/2013) ακόμα και η γραμματοσειρά ίδια. Ελπίζουμε όχι και από τον ίδιο υπολογιστή. Μόνο ως «διευθύνων σύμβουλος» δεν υπέγραψαν, αλλά ούτε και ως ΔΑΚΕ. Άφησαν  τον ρόλο του συντάκτη να τον υπονοήσει ο αποστολέας του email: «ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ». Με την παράκληση προς τους συναδέλφους «να ενημερώσουν και όσους δεν έχουν πρόσβαση σε Η/Υ».
Είναι σίγουρο ότι ο κ. Βαρθολομαίος διαθέτει αίσθημα προάσπισης της επιχειρησιακής σοβαρότητας της εταιρείας ισχυρότερο από το προσωπικό του επίπεδο χιούμορ, οπότε, το πιο πιθανό είναι, να διατάξει Ε.Δ.Ε. για να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι συντάκτες του προκλητικού εγγράφου για να ελεγχθούν για αντιποίηση αρχής, πλαστογραφία εγγράφου, διάδοση ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμιση.
«Το γαρ πολύ της… αλαζονείας, γεννά παραφροσύνη».Δεν εξηγείται αλλιώς η απελπισμένη προσπάθεια της μεταμφιεσμένης σε «Διοίκηση» ηγεσίας της ΔΑΚΕ, να αποδείξει ότι αυτή είναι ο… ελέφαντας που αποκαλύφθηκε, όταν αποψιλώθηκε το δάσος των στελεχών της ΕΥΔΑΠ από τους «μη γαλάζιους».
Όλα καλώς καμωμένα, σύμφωνα με τους «αγγελικών» προθέσεων, συντάκτες της «απόφασης διοίκησης». Όλα έγιναν όπως έπρεπε, ειρωνεύονται. Με «αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια» και με «προκήρυξη θέσεων ευθύνης» από το «Υπηρεσιακό Συμβούλιο Επιλογής».
Απλά, μας λένε, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε οφείλεται στη δυσαρέσκεια των όχι και τόσο ικανών συναδέλφων επειδή δεν προήχθησαν ή κόπηκαν. Νομίζοντας ότι η συκοφαντία τους θα γίνει πιο πειστική, αναφέρουν και ονόματα συναδέλφων. Άλλα για να τα καλύψουν, άλλα για να τα συκοφαντήσουν, κυρίως όμως για να ταυτίσουν  το σύνολο των στελεχών (μηχανικούς κι επιστήμονες) με ρόλους, διαδικασίες και πρότυπα αποκρουστικά για το σύνολο του προσωπικού αλλά και την πορεία της ΕΥΔΑΠ ως δημόσιας εταιρίας κοινωνικού οφέλους. Ώστε να φοβούνται όλοι ότι, αν δεν «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις», μπορεί να δουν το όνομά τους σε κάποια επόμενη συκοφαντική ανακοίνωση. Τα στελέχη και όλο το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ δε θα επιτρέψουν να τους περάσει.
Και για να αποφύγουν να απαντήσουν στην τεκμηριωμένη και με σαφή ερωτήματα ανακοίνωση του «ΣΕΚΕΣ» στις 20/5/2013(2), καταφεύγουν στη γνωστή φράση κλισέ των Κεδίκογλου – Μουρούτη και λοιπών χαλκείων της Συγγρού, περί… «ΣΕΚΕ και συνιστωσών».
Αγαπητοί συνάδελφοι
Πολλοί/ές  θα αναρωτηθούν. Μα καλά. Πάντα έτσι, κομματικά και παραταξιακά δεν γίνονταν οι τοποθετήσεις των στελεχών στη εταιρεία; Δεν συνηθίσατε;
Όχι, δεν συνηθίσαμε και ούτε πρόκειται. Γιατί όταν συνηθίζεις την αποκρουστική όψη του τέρατος, τότε αρχίζεις και του μοιάζεις. Και το «τέρας» εν προκειμένω δεν είναι η μόνο η ιδιοκτησιακή αντίληψη των κομμάτων της τρικομματικής συγκυβέρνησης και των παρατάξεών τους.
Είναι αυτό που γράψαμε στην ανακοίνωση μας στις 20/5: «Τα συνδικαλιστικά όργανα δεν πρέπει δια της σιωπής να συναινούν σε όσους θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ σε φοβισμένους και υπάκουους υπηκόους του κάθε ομαδάρχη ή κομματάρχη σήμερα ή του ιδιώτη αύριο» 
Δεν μπορούν ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και η πλειοψηφία τους στην Ομοσπονδία, που ελέγχουν το συνδικαλιστικό κίνημα στην ΕΥΔΑΠ, να ακολουθούν πολιτικές που διχάζουν τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στην παθητική προσκόλληση στο κόμμα και την διοίκηση.
Χωρίς να υπερασπιζόμαστε, ούτε στο ελάχιστο διαδικασίες, μεθοδεύσεις και άτομα που λειτούργησαν ενάντια στους εργαζόμενους, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία τη χρηστή διοίκηση και το δημόσιο συμφέρον, δε θα επιτρέψουμε να υπάρξει κλίμα φόβου και υποταγής.
Επί πλέον, δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιδιώκουν την συνδιοίκηση, ούτε πρόκειται να αφήσουμε να περάσει η αντίληψη που προωθούν εντέχνως οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ότι πρόκειται για μια συνήθη πρακτική αντιπαράθεσης κομματικών παρατάξεων «οι δικοί σου» και «οι δικοί μας».
Πιστεύουμε σε μια εντελώς διαφορετική υπηρεσιακή και συνδικαλιστική πρακτική. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και ότι οι παλιές καλές πρακτικές του «διαίρει και βασίλευε», είναι πλέον καταστροφικές για όλους. 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Επίκειται η ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Παίζεται το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων της. Στη ζοφερή αυτή προοπτική χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ ένα σαφές σχέδιο αντίστασης. Χρειαζόμαστε τους εργαζόμενους ενωμένους σαν μια γροθιά και όχι υποταγμένα και πειθήνια όντα.
Το ΣΕΚΕΣ στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας (22/1/2013) κατέθεσε συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση για την δημιουργία ευρύτατης «Επιτροπής Αγώνα για Δημόσια ΕΥΔΑΠ»(3). Η πρότασή μας απορρίφτηκε. Πέρασαν τέσσερις μήνες απραξίας. Γιατί; Στην Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί το συντονιστικό «SOSτε το Νερό», συμμετέχουν συνδικάτα, όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, αποφασίστηκε η διοργάνωση δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης(4).
Που μας οδηγεί η συμπεριφορά της ΔΑΚΕ και η σιωπή της ΠΑΣΚΕ; Πότε περιμένουν να αντιδράσουν;
Η στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας θυμίζει την ανακοίνωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στην Οκλαχόμα πριν τον τελευταίο καταστροφικό ανεμοστρόβιλο: «Καταφέραμε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενες φορές. Είκοσι λεπτά πριν ξεκινήσει το καταστροφικό του έργο».
28 Μαΐου 2013
 __________

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι το θέλετε το “ΕΝΩΤΙΚΌ” και μπούρδες? Πέστε ΣΥΡΙΖΑ να καταλαβαινόμαστε. Θέλει η πουτ@ν@ να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει μου φαίνεται εδώ μέσα.

    • Δεν διαγράφουμε τα υβριστικά σχόλια. Έχετε το δικαίωμα να εκτίθεστε στη χλεύη των συναδέλφων. ¨Οπως λέει και ο τίτλος της ανακοίνωσης: “Το γαρ πολύ της αλαζονείας”

  2. Μήπως να απαντάγατε για τον Κουσουρή με την ίδια ευκολία που δεν διαγράφετε ;;; Η για μια κάποια κυρία του ΣΕΚΕ που πήρε άμεσα έγκριση για την απόσπασή της στη Βουλή σε βουλευτή της ΔΗΜΑΡ μάλιστα και επέλεξε να μην πάει γιατί δεν τη συνέφερε ;;; Όχι πολλούς μήνες πριν συνέβησαν τα παραπάνω. Για άλλους η απόσπαση είναι όνειρο θερινής νύχτας, λέμε τώρα. Ηλεκτρολόγος ΕΥΔΑΠ με κομμένα τα βαρέα εδώ. Κι αν όντως ο Λεό παίρνει βαρέα κι εγώ θα με χλεύαζα τόσο βλάκας που είμαι.

    • Για να δοθούν απαντήσεις πρέπει να υπάρχει θέμα. Σε ανώνυμες κακοήθειες και ζητήματα άσχετα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης τι να απαντήσεις; Παίζουμε στο γήπεδο τνω προβλημάτων και όχι των εντυπώσεων

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here