ΣΥΡΙΖΑ | ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

21/1/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισες,

H Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΥΔΑΠ μετά από πολυήμερη και διεξοδική συζήτηση των μελών και φίλων της, κατέθεσε στις 10 Ιανουαρίου κείμενο με τίτλο «Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ – Η ΕΥΔΑΠ ΑΛΛΑΖΕΙ» με τις προγραμματικές αρχές και προτάσεις της για μια ΕΥΔΑΠ δημόσια, με κοινωνική ευαισθησία, συμμετοχή της κοινωνίας και των εργαζομένων, με διαφάνεια, δημοκρατική λειτουργία και αξιοκρατία.

Η πρόταση στάλθηκε στα μειλ όλων των συναδέλφων και στη συνέχεια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτονται τους χώρους δουλειάς της εταιρείας, συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις, ακούν ιδέες, προτάσεις αλλά και ενστάσεις και αντιρρήσεις.

Το ενδιαφέρον που δείχνουν οι συνάδελφοι και συναδέλφισες, ανεξάρτητα αν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, πολλοί επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις – δεσμεύσεις για την ΕΥΔΑΠ, ώστε να κριθεί γι αυτά που λέει τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές.

Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσε έστω και την τελευταία στιγμή να οργανωθεί μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση όλων των κομμάτων παρουσία όλων των συναδέλφων για τα θέματα της ΕΥΔΑΠ, ώστε από την υποσχεσιολογία, τον εκφοβισμό και το κυνήγι του σταυρού να περάσουμε στην διασταύρωση των εναλλακτικών προτάσεων ακόμα και στην σκληρή αντιπαράθεση.

Η μόνη δημόσια τοποθέτηση για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε, ως όφειλαν, από την Ε.Κ.Ο. ΕΥΔΑΠ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά από τη ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ(!).  Μια τοποθέτηση που δεν σκόπευε να σταθεί στα όσα αναφέρονται στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κατάφερε να ξεφύγει από την γνωστή νεοδημοκρατική τακτική της μονταζιέρας και της συνειδητής διαστρέβλωσης του πραγματικού περιεχομένου του κειμένου.

Είναι σαφές ότι η ηγεσία της συνδικαλιστικής παράταξης της Ν.Δ. στην ΕΥΔΠ, αντιλαμβάνεται ότι το κομματικό, προσωποπαγές και ιδιοτελές κατεστημένο που έχει εγκαταστήσει εδώ και καιρό στην ΕΥΔΑΠ, πνέει τα λοίσθια και προσπαθεί, και ως εκπρόσωπος της διοίκησης, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Επειδή πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι επιβεβλημένος, θα θέλαμε σε σχέση με την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ (20/1/2015) να σημειώσουμε τα παρακάτω:

  1. Επιτέλους συνάδελφοι, ξεκολλήστε. Άλλο ΣΥΡΙΖΑ, άλλο ΣΕΚΕΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα, το ΣΕΚΕΣ συνδικαλιστική συλλογικότητα. Δύσκολο να το καταλάβετε, αλλά έτσι είναι!
  2. Ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ θα αποτελέσει οριστικό παρελθόν στις 26 Ιανουαρίου μαζί με την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τώρα τα κόμματα που στήριζαν η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ έκαναν το παν για να παραδώσουν στους ιδιώτες την πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, αλλά και το σύνολο, σχεδόν, των δραστηριοτήτων της.
  3. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΕΥΔΑΠ στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως τα νησιά, η εξαγορά της ΕΥΑΘ, δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ, αλλά κυρίως με την χρησιμοποίησή της ως «δούρειου ίππου» για να μπει το ιδιωτικό κεφάλαιο στην διαχείριση των υδατικών πόρων και των υπηρεσιών ύδρευσης των τοπικών δημοτικών δικτύων. Αν η ΔΑΚΕ δεν το καταλαβαίνει, προφανώς συμφωνεί με αυτή την προοπτική και συμβάλει στην ενίσχυση της αντίληψης για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης.
  4. Τα περί «προγραφών» και «πογκρόμ» στελεχών, ακούγονται ως ανέκδοτο, ιδίως όταν αναφέρονται από την ΔΑΚΕ, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε γραμμένα στις σημαίες της τον κομματισμό, την ευνοιοκρατία και τον νεποτισμό. Στις 26 Ιανουαρίου, το «πάρτι» των ημετέρων τελειώνει. Η ελπίδα έρχεται μαζί με την αξιοκρατία και την αξιολόγηση όσων αξίζουν και όχι όσων υποκύπτουν
  5. Με τη νέα συλλογική σύμβαση το Μάιο του 2015, οι εργαζόμενοι θα έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε αποκατάσταση των εισοδηματικών απωλειών από τις μνημονικές πολιτικές με την επιστροφή στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  6. Ο ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά εφαρμόζεται για όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΕΥΔΑΠ. Οι προσλήψεις ημετέρων μέσω εργολάβων αποτελούν παρελθόν.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισες

Στις 26 Ιανουαρίου η ΕΥΔΑΠ δεν γυρίζει απλά σελίδα. Γράφει ένα νέο βιβλίο.

Στις σελίδες του με έντονα γράμματα θα γραφτούν οι λέξεις δημόσιο συμφέρον, κοινωνική ευαισθησία, δημοκρατία, συμμετοχή, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία.

 

ΣΥΡΙΖΑ | ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

download-pdf-version

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here