Ανακοίνωση της Ανανεωτικής Συμμετοχικής Κίνησης Μηχανικών (27/9/2018)

«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»

Ανακοίνωση 27/9/2018

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Επιστρέψαμε όλοι από τις διακοπές μας, έχοντας βιώσει το τραγικό ολοκαύτωμα στο Μάτι, για το οποίο ο κρατικός μηχανισμός «λειτούργησε όπως έπρεπε». Απλά έτυχε να καούν 100 συνάνθρωποί μας, να καταστραφούν περιουσίες, να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον και να τυλιχτεί στο πένθος ολόκληρη η Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά  διαπιστώθηκε η έλλειψη οργάνωσης, η ανικανότητα και η ανευθυνότητα των εκάστοτε κυβερνόντων.

Εκφράζουμε την απέραντη λύπη μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες όλων αυτών των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα.

Ωστόσο συνάδελφοι το λυπηρό αυτό  γεγονός αυτό δεν ήταν αρκετό για να μας κάνει όλους καλύτερους και σοφότερους και βλέπουμε ότι κάποιοι συνεχίζουν να λειτουργούν με μικροκομματικά κριτήρια.

Στην ολομέλεια που συγκλήθηκε στον Σύλλογο Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ για την συγκρότηση Προεδρείου (πενήντα ημέρες από την διεξαγωγή των εκλογών;), δυστυχώς φανήκαμε προφητικοί με την ανακοίνωση που είχαμε βγάλει στις 11/7/2018 και θέταμε θέμα κρυφών συνεννοήσεων και συμφωνιών ανάμεσα στις παρατάξεις. Η εμπάθεια της Συμμαχίας για την ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, φάνηκε για μια ακόμα φορά, αφού δεν  είχε κανένα ενδοιασμό, να συμφωνήσει στο παρασκήνιο με παρατάξεις πάλαι ποτέ αντίπαλες ώστε να μην μπούμε στο Προεδρείο.

Η ΔΑΚΕ που  από την πλευρά της, είχε ρίξει  τόνους μελάνι στις προηγούμενες εκλογές του Συλλόγου και μιλούσε για εκτροπή και αποχή, όταν είχε συγκροτηθεί πλειοψηφικό Προεδρείο χωρίς τη συμμετοχή της, σε βάση όμως προγραμματικών δηλώσεων και με φανερές διαδικασίες, τώρα, που πήγε η ευαισθησία της για την δίκαιη κατανομή των θέσεων του προεδρείου?

Συνάδελφοι τώρα που όλες οι παρατάξεις στη συγκρότηση προεδρείου μίλησαν για αναλογικό Προεδρείο, μπορείτε να μας εξηγήσετε το μέτρο της αναλογικότητάς σας; Πως εξηγείται αυτή η μεταστροφή των δυο παρατάξεων στο χώρο μας; Εκτός αν ακολουθούν πρότυπα κυβερνητικών συμμαχιών..

Εμείς συνάδελφοι τιμήσαμε στο ακέραιο το αναλογικό Προεδρείο που ήταν άλλωστε θέση μας, χωρίς αστερίσκους, όπως γίνεται σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα που συγκροτείται αναλογικό προεδρείο, δηλαδή οι θέσεις καταλαμβάνονται με την σειρά των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Και αυτό αποδεικνύεται από τις ψήφους που πήρε η Πρόεδρος (9 ψήφους – Συμμαχία 1η δύναμη) και η Γραμματέας (8 ψήφους – ΔΑΚΕ 2η δύναμη).

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ σαν Τρίτη δύναμη και για την θέση του Ταμία με ποιο αναλογικό σύστημα πήρε (3 ψήφους) και η ΔΑΚΕ (6 ψήφους);;;

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το κατεστημένο εργοδοτικό συνδικαλιστικό κομμάτι δεν μπόρεσε να αποδεχτεί ότι μια εναλλακτική συνδικαλιστική συμμαχία αρχών και θέσεων, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και πατρόνες, κατάφερε να πείσει τους συνάδελφους και παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν σε όλα τα επίπεδα να μας τιμήσουν με την ψήφο τους.

Γι’ αυτό, τα περί δικής μας επιλογής, να μην συμμετάσχουμε στο Προεδρείο του Συλλόγου  δεν ευσταθούν.

Ένα άλλο θέμα που μας βρίσκει ηθικά αντίθετους είναι η εκλογή στο Προεδρείο Διευθυντών,  δεδομένου ότι θεωρούμε πως είναι ασύμβατο κάποιος που ασκεί διοίκηση σε επιτελικό επίπεδο, επιλεγμένος από την εκάστοτε Διοίκηση, ταυτόχρονα να είναι και διεκδικητής των εργατικών συμφερόντων, γεγονός που πολλάκις έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν .

Επίσης, ακόμα περιμένουμε να πάρουν θέση οι εκλεγέντες συνάδελφοι σχετικά με την Εφορευτική Επιτροπή που στέλνει στο Πρωτοδικείο τους ψηφοφόρους μέλη του Συλλόγου που ενδιαφέρονται να μάθουν τους σταυρούς των υποψηφίων!

Σχετικά με την υπογραφείσα ΣΣΕ,  βλέπουμε ότι  ο εκπρόσωπος των εργαζομένων εκλεγμένος με την Συμμαχία, διατείνεται για μεγάλη επιτυχία – ξεχνώντας  βέβαια ότι  όλες οι διεκδικήσεις παραπέμπονται σε επιτροπές, ενώ ο δεύτερος εκπρόσωπος των εργαζομένων, εκλεγμένος με την ΑΚΕ να υπογράφει μεν, αλλά να την θεωρεί απαράδεκτη και να την κατακεραυνώνει.

Συνάδελφοι η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, εκτιμά ότι η υπογραφείσα σύμβαση, αφήνει όλα τα θέματα ανοιχτά και  κεκτημένα δεκαετιών μετέωρα.  Εν όψη μάλιστα Υπερταμείου  αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί μπορεί τελικά το κίνημα να  γίνει  ουραγός των εξελίξεων και όχι ρυθμιστής.

Έστω  και την ύστατη στιγμή πρέπει όλοι ενωμένοι, μακριά από σκοπιμότητες μικροκομματικές μεμψιμοιρίες, κομματικές γραμμές και καθοδηγήσεις, να διεκδικήσουμε δυναμικά αυτά που μας αναλογούν και που δικαιούμαστε και να μην αρκεστούμε σε φιλοδωρήματα. Διότι  όσα χάσαμε με την υπογραφή της συγκεκριμένης ΣΣΕ είναι γνωστά και αφορούν κατοχυρωμένα δικαιώματα, όχι παροχές που ήταν να δοθούν και τελικά δεν δόθηκαν.

Τέλος, δύο λόγια για την παρουσία πολλών εκ των εκπροσώπων μας στην ΔΕΘ για το εργατικό συλλαλητήριο.

Θα έπρεπε η εικόνα του συνδικάτου, εν μέσω ορκωτών λογιστών στην Ομοσπονδία, των εξελίξεων με το Υπερταμείο, και των προβλημάτων με την ΣΣΕ,  να είναι συνεκτική, διεκδικητική,  αποτελεσματική και να μην φαίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα ταξίδι αναψυχής των συνδικαλιστών και των φίλων τους.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια πρέπει και να φαίνεται…..

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ συναισθανόμενη την κρισιμότητα των καιρών, από οποιαδήποτε θέση κι αν κατέχουμε, θα προσπαθήσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων συνθετικοί και συναινετικοί   όταν οι προτάσεις είναι για το συμφέρον των εργαζομένων και της δημόσιας ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν πρόκειται να χαριστούμε και να μην αναδείξουμε οτιδήποτε θεωρούμε ότι είναι ενάντια με τα πιο πάνω.

Τέλος ευχόμαστε καλή και δημιουργική θητεία στο νέο Προεδρείο του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ  ΕΥΔΑΠ και να φανεί αντάξιο των περιστάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here