Ανακοίνωση της 4/2/2013

1. Στην ανακοίνωση του «ΣΕΚΕ&Σ» στις 24/12/2012(1) μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, αναφέραμε:
«Έχοντας υπόψη: α) ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2012, που υπέγραψε η Ομοσπονδία μας με την Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σαφώς περιλαμβάνει την δέσμευση της «διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να εφαρμόσει και  υλοποιήσει τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 31 ν. 4024/11» και ότι β) το βασικό επιχείρημα των συναδέλφων, που προσέφυγαν κατά των αποφάσεων, βασίζεται στην μεταφορά των μετοχών της δημόσιας ΕΥΔΑΠ στο ιδιωτικό ΤΑΙΠΕΔ (άρα εμμέσως αποδέχονται την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας), θα συμβουλεύαμε την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και τις δύο κυβερνητικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), να μην θριαμβολογούν, αλλά να σκεφτούν, ότι μία προσωρινή (δικαστική) νίκη δεν αποτρέπει, σε καμία περίπτωση, μια τελική πανωλεθρία, δηλαδή  την εφαρμογή των περικοπών (αν χαθεί η αγωγή) και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ (και με την νομική «βούλα» του συνδικαλιστικού της φορέα».
Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε και πολύ για να δούμε να καταρρέει, η «δικαστική οδός», ως μοναδική τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας για την υπεράσπιση των εισοδημάτων μας από την ληστεία του -35%.
Η δικαιολογία «ο δικηγόρος ξέχασε να καταθέσει την αγωγή εντός των προθεσμιών», δεν πείθει κανένα για το ατυχές του συμβάντος. Στις 22/1/2013 ημέρα διεξαγωγής του Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, και ενώ είχε παρέλθει η ημερομηνία κατάθεσης της αγωγής, ο δικηγόρος της ΟΜΕ και, φυσικά, οι εντολείς του, ήταν παρόντες, σαν να μην τρέχει τίποτα!   
Η «αμέλεια» του δικηγόρου, αντικειμενικά, ευνοεί τους χειρισμούς της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, η οποία κερδίζει χρόνο (και χρήμα) ώστε να αντιμετωπίσει την πίεση από την απόφαση του Πρωτοδικείου, να οργανωθεί καλύτερα εν όψει νέων προσφυγών, αλλά και γιατί όχι να εξασφαλίσει και θεσμική λύση (νομοθετική ρύθμιση) για το θέμα.
Η συνέχεια των χειρισμών του θέματος από την διοίκηση της Ομοσπονδίας (κανείς δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί ή αμέσως να απολύσει τον δικηγόρο, αντίθετα παραμένει σαν να μην τρέχει τίποτα και οργανώνει νέες δικαστικές εξορμήσεις), πείθει και τον πιο καλόπιστο συνάδελφο, ότι η παρούσα διοίκηση της Ομοσπονδίας, εκτός από την αναντιστοιχία της με τους πραγματικούς συσχετισμούς στο προσωπικό, έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του και πρέπει να παραιτηθεί ώστε να οδηγηθούμε σε νέο εκλογικό-απολογιστικό συνέδριο.
 
Οι προτάσεις μας για το μισθολογικό είναι οι ακόλουθες:
  • Άμεση συνέλευση όλου του προσωπικούπροκειμένου να παρθούν ισχυρές και αναμφισβήτητες αποφάσεις, στο φώς της μέρας, και όχι στα παρασκήνια των παραταξιακών συμφωνιών και της ανταλλαγής εκατέρωθεν φιλοφρονήσεων με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο.
  • Σχετικά με την πρόταση υπογραφής νέας συλλογικήςσύμβασης, εννοείται με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από την ισχύουσα, πρέπει να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τόσο την ΕΥΔΑΠ όσο και τις συλλογικές συμβάσεις. Να πιέσουμε ώστε η κατανόηση του Προέδρου για την «οικογένεια της ΕΥΔΑΠ («Δεν της αξίζει η αδικία που σήμερα βιώνει και που τόσο άσχημα εκφράζεται μέσα από τη δραματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων της» Στέλιος Σταυρίδης, Για την αξιοποίηση  ανθρώπινου δυναμικού, Ανακοίνωση 14/1/2013)ή οι δηλώσεις του στο Συνέδριο της ΟΜΕ: «έχω σοκαριστεί από την ισοπέδωση των αποδοχών σας»), από λόγια εκ του ασφαλούς, να γίνει πράξη.

 
 2. Στην ενότητα του προσωπικού η δύναμή μας
Στο πρόσφατο Τακτικό Συνέδριο της Ο.Μ.Ε. ΕΥΔΑΠ (22/1/2013), όπου για πρώτη φορά συμμετείχε το «ΣΕΚΕ&Σ» μετά την συγκρότησή του, κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις(2)για το πώς οι εργαζόμενοι μπορούμε να σταθούμε απέναντι, στην πολιτική της φτωχοποίησης των εργαζομένων και της ιδιωτικοποίησης μέσω ξεπουλήματος των πάντων, που προωθεί η κυβέρνηση.
Θέσαμε το βασικό, το μείζον. Ενότητα του προσωπικού, συμμετοχή του στη λήψη των αποφάσεων. Αυτό λείπει από την ορίζοντα των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), φάνηκε στις αποφάσεις του συνεδρίου αλλά και στην πρόσφατη αποχή τους από τη συνέλευση των μελών του Συλλόγου Προσωπικού, για να καταγραφεί η βούληση των μελών του για το θέμα των ασφαλιστικών.
Αλήθεια, συνάδελφοι, ποιόν αφήνει ασυγκίνητο η εικόνα της συνέλευσης των 3.000 εργαζομένων στα λεωφορεία, όπου μετά από ολοήμερη συζήτηση κατέληξαν σε ψηφοφορία με κάλπη για τις μορφές συνέχισης του απεργιακού τους αγώνα, ενάντια στην κατάργηση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων;
 Η πρότασή μας στο συνέδριο της Ομοσπονδίας ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Όλο το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ, ενωμένο σε ένα σύλλογο. Συγκεκριμένα προτείναμε:              
Η αντίστασή μας στα μέτρα θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματική, αν το συνδικάτο ήταν καλύτερα οργανωμένο. Μια πλευρά της κακής οργάνωσης είναι και η πολυδιάσπαση. Τι εξυπηρετούν, ειδικά σήμερα, τους 2500 εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ 12 σωματεία, που μάλιστα επικαλύπτουν το ένα το άλλο; Είναι καιρός για ΕΝΑ (1) καλά οργανωμένο και δυνατό σωματείο στην ΕΥΔΑΠ, με καταστατικές διατάξεις, που θα κατοχυρώνουν καταστατικά την εκπροσώπηση όλων των κλάδων των εργαζομένων στη διοίκησή του. Το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ της ΟΜΕ να φέρει σε επόμενη συνεδρίαση το θέμα αυτό.
Η παραπάνω πρόταση, αρχικά, έγινε δεκτή από την ΔΑΚΕ και ανάγκασε την ΠΑΣΚΕ να συμφωνήσει. Αλλά, ως από μηχανής θεός, η ακατανόητη πρόταση της Ε.Σ.Κ. για εμμονή στην απόφαση παλιότερου, προ δεκαετίας, δημοψηφίσματος (αφορούσε δύο συλλόγους, όταν η ΕΥΔΑΠ αριθμούσε 5.500 προσωπικό), δεν επέτρεψε την υπερψήφιση της πρότασής μας.
Το «ΣΕΚΕ&Σ» στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του προσωπικού για την αναγκαιότητα της οργανωτικής ενότητάς μας. Θα καταθέσει σε όλους (ομοσπονδία, συλλόγους, παρα-τάξεις) συγκεκριμένη άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση, ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

3Κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας δεν θεώρησε επιβεβλημένο να… χαρίσει στο προσωπικό έστω και μια ανακοίνωση για το 31ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας και τις αποφάσεις του. Όπου οι επικεφαλής των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, δεν κατάφεραν να κρύψουν την πρόθεσή τους να μην καλλιεργηθεί ένα ενωτικό  και αγωνιστικό κλίμα, αλλά απλά να διεκπεραιώσουν προειλημμένες αποφάσεις. Μάλιστα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ συνάδελφος Αγγελάκης, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το ισοζύγιο των αποφάσεων του ΔΣ κατά το 2012 ήταν θετικό. Μάλιστα! Του Δ.Σ. κατά την θητεία του οποίου έγινε η ληστεία των αποδοχών μας!
Αλλά αυτό που αποτέλεσε για μας αρνητική έκπληξη, ήταν η στάση των άλλων παρατάξεων, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Υπήρξε άρνηση, έως εχθρική στάση στην πρότασή μας για διεύρυνση του μετώπου ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και περιορισμό του αγώνα στα πλαίσια της Ομοσπονδίας.
Στο Συνέδριο προτείναμε:
Την δημιουργία «Επιτροπής Αγώνα για Δημόσια ΕΥΔΑΠ» με στόχο την δραστηριοποίηση των εργαζομένων, των παραγόντων της οικονομικής, κοινωνικής και δημόσιας ζωής, κατοίκων φορέων και δήμων για να παραμείνει η ΕΥΔΑΠ   στο δημόσιο τομέα. Η Επιτροπή να αποτελείται από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, των σωματείων της ΕΥΔΑΠ, πολίτες και εκπροσώπους φορέων που επιθυμούν να συμβάλουν στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Η Επιτροπή θα συντάξει διακήρυξη θέσεων και στόχων για τη δημόσια διαχείριση του νερού και τους κινδύνους από την ιδιωτικοποίησή της. Θα φροντίσει για την ευρύτατη δημοσιοποίηση της διακήρυξης (συνέντευξη τύπου, διανομή εντύπου, ιστοσελίδα, διαφημιστικό σποτ) και τη συλλογή υπογραφών από κατοίκους και φορείς. Η διακήρυξη θα σταλεί στις τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητώντας την συμπαράστασή τους. Θα σταλεί στον αρμόδιο υπουργό, στα κόμματα, τους βουλευτές, στην Περιφέρεια, στα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Αττικής, ώστε να πάρουν θέση.
 
Ήδη το «ΣΕΚΕ&Σ»  με κοινή πρωτοβουλία εκπροσώπων Συλλόγων εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, Πρωτοβουλιών πολιτών κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού  και τοπικών φορέων, έχει προχωρήσει σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Ηλιούπολη, Περιστέρι και Παλλήνη και ακολουθεί ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ενώ τα ψηφίσματα των συμμετεχόντων έχουν κατατεθεί στα δημοτικά συμβούλια για λήψη αποφάσεων κατά της ιδιωτικοποίησης.
Καλούμε την διοίκηση της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, άμεσα, σε σύσκεψη με τις διοικήσεις των σωματείων, με στόχο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την διεύρυνση του μετώπου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, γιατί ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και οι… ηρωικές της διαθέσεις δεν αρκούν αλλά και δεν πείθουν.
 
Η Γραμματεία 
του «Σ.Ε.Κ.Ε. & Σ.» για Δημόσια ΕΥΔΑΠ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here