ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: Ανακοίνωση για Αναπτυξιακό νόμο, Σύμβαση ΕΥΔΑΠ – Δημοσίου

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε & Τ.Ε

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Α) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Η διακύβευση και των τελευταίων εναπομενουσών, κατοχυρωμένων με αγώνες και θυσίες εργατικών κατακτήσεων, όπως οι Εθνικές, οι Κλαδικές ΣΣΕ και το δικαίωμα στην απεργία, ανατρέπονται μέσα από το λεγόμενο ¨Αναπτυξιακό¨ Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Η θέσπιση του ηλεκτρονικού αρχείου για επιτήρηση των συνδικάτων, η χωρίς αιτιολόγηση απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις των πάντων στο βωμό της ¨βιώσιμης ανάπτυξης,¨ και σε αντιδιαστολή, οι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και διευκολύνσεις στους έχοντες και κατέχοντες, διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον για το μέλλον της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων.

Παρόλα αυτά όμως για μια ακόμη φορά βλέπουμε τα όργανα του κινήματος (ΓΣΕΕ) να είναι κατώτερα των περιστάσεων, διασπασμένα και βυθισμένα στις παθογένειές τους, με μόνο τους μέλημα την επίδειξη δύναμης κάποιων φατριών και παραπλανητικών εκτονωτικών ενεργειών, δέσμιοι της εργοδοτικής τους νοοτροπίας και της συνδιαλλαγής τους με την εξουσία.

Καλούμε τον κόσμο της εργασίας της ΕΥΔΑΠ, να απομονώσει και να γυρίσει την πλάτη  στους εκφραστές αυτού του τύπου συνδικαλισμού από όπου κι αν προέρχονται, να συσπειρωθεί πίσω από τις υγιείς δυνάμεις και όλοι μαζί να δώσουμε τους αγώνες που έρχονται ενωτικά και δυναμικά.

Β) ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 

Πρόκειται για μια σύμβαση από την οποία θα εξαρτηθεί κατά πολύ το μέλλον της ΕΥΔΑΠ, των εργαζομένων και της πρόσβασης της κοινωνίας σε φθηνό, ποιοτικό νερό. Μετά μάλιστα και από την πρόσφατη εξάμηνη παράταση των διαπραγματεύσεων, η ανησυχία μας εντείνεται και η καχυποψία μας μεγαλώνει. Για τον λόγο αυτό το συνδικάτο πρέπει να είναι προετοιμασμένο, να έχει προτάσεις αλλά και ετοιμότητα και όχι να είναι απλός θεατής διαπραγματεύσεων και αποτελεσμάτων που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα και τον χαρακτήρα της Εταιρείας. Πρέπει να μπουν κόκκινες γραμμές και να γίνει γνωστό με σαφήνεια προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση ο δημόσιος και κοινωνικός  χαρακτήρας, το εργασιακό καθεστώς, καθώς και η βιωσιμότητα της ΕΥΔΑΠ.

Με γνώμονα τα παραπάνω, μπορούμε να μιλάμε για σημαντικά έργα βελτιστοποίησης της Εταιρείας όπως ανέφερε και ο Διευθύνων Σύμβουλος  στους επιμέρους τομείς, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την μετεξέλιξη της ΕΥΔΑΠ  «σε έναν Οργανισμό σύγχρονο και αποδοτικό, ο οποίος, θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, θα δίνει προτεραιότητα στον πελάτη αλλά και στην διασφάλιση ενός δίκαιου και δυναμικού εργασιακού περιβάλλοντος». Σαν εργαζόμενοι προσφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις μας είμαστε πάντα ανοιχτοί σε οτιδήποτε νέο εξασφαλίζει εξέλιξη, τεχνολογική αναβάθμιση και συνέχιση της τεχνογνωσίας με  ανανέωση του μόνιμου προσωπικού. Πρέπει όμως  οι προθέσεις  να είναι ξεκάθαρες,  να είναι εξασφαλισμένη η εργασιακή ηρεμία, η σωστή αξιοποίηση του προσωπικού με την εξάλειψη των θέσεων ψυγείου  και η   εξέλιξή του μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Αυτά καθιστούν  το πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού της Εταιρείας , χωρίς να κοστίζει,  χωρίς  συμβούλους, παρά μόνο βούληση.

Όσο για την σειρά αναφοράς των εργαζομένων  μετά και από τους μετόχους, θέλουμε να πιστεύουμε πως έγινε εκ παραδρομής και δεν υποδηλώνει ιεραρχική κατάταξη, όπως και οι επανειλημμένες αναφορές σε πελάτες και όχι υδροδοτούμενους πολίτες, δεν υποκρύπτει μετάλλαξη του νερού σε προϊόν κέρδους και όχι κοινωνικού αγαθού.

Γ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ   

Καταγγέλλουμε τις πρωτοφανείς σε ύφος και ήθος  ανακοινώσεις της συνδικαλιστικής παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στις 9/7/2019 και 13/8/2019 καθώς  και αυτής του εκπροσώπου των εργαζομένων που πρόσκειται στην εν λόγω παράταξη κου Αλεξανδράκη στις 17/7/2019, οι οποίες αναφέρονται προσωπικά με απαξιωτικές και προσβλητικές εκφράσεις, σε υπηρεσιακό στέλεχος, μέλους του Συλλόγου μας και αφορούν στην υπογραφή “αντεργατικών¨ συμβάσεων των εργολαβικών εργαζόμενων της Γενικής Διεύθυνσης Πελατών, καθώς και σε ¨εργασιακό χάος¨!!!

Καταγγέλλουμε επίσης και τις παροτρύνσεις για παραπομπή των θεμάτων και των συμβάσεων που διαχειρίζεται η συνάδελφος σε ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή!

Όμως στη συνέχεια, δεν είδαμε την συγκεκριμένη παράταξη να αντιδρά  με τον ίδιο ζήλο, παρότι  έγιναν παρόμοιες αναθέσεις από άλλες Γενικές Διευθύνσεις και υπεγράφησαν συμβάσεις με τους  ίδιους όρους.

Μετά από αυτές τις ενέργειες και παρά των προσπαθειών από την ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε & Τ.Ε στο Δ.Σ. του Συλλόγου για έκδοση κοινής ανακοίνωσης, καθώς και για  συναντήσεις με όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με το θέμα,  εισπράξαμε απροθυμία και δυσκολία. Σημειώνεται ότι σε ανάλογη περίπτωση μέλους μας που δέχτηκε άδικη επίθεση από συνδικαλιστική παράταξη (ανακοίνωση στις 4/7/2019), τα αντανακλαστικά του Συλλόγου ήταν άμεσα, με ομόφωνη απόφαση στις 5/7/2019 (μάλιστα με συμφωνία και του μέλους του Δ.Σ που ανήκε στην παράταξη που έβγαλε την ανακοίνωση).

Ο  Σύλλογος Μηχανικών, ως Σύλλογος ανθρώπων με γνώσεις, με εμπειρία, με επιστημονική κατάρτιση και συγχρόνως στελεχών με μεγάλες ευθύνες, οφείλει να προασπίζει την αξία των εργαζομένων, να διατηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη του, να αποτρέπει και να μην επιτρέπει καμία κομματική, παραταξιακή μεθόδευση και στοχοποίηση των μελών του.

Καλείται το προεδρείο του Συλλόγου να λειτουργεί αντικειμενικά για όλα τα μέλη του και οι ενέργειές του να μην είναι συνυφασμένες με κομματικές επιδιώξεις και φιλίες.

Σχετικά με το θέμα, το οξύμωρο και αντιφατικό είναι ότι ενώ στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κος Αλεξανδράκης είχε ψηφίσει κατά της ανανέωσης αυτών των συμβάσεων, μετά η παράταξή του αντιδρούσε για το ενδεχόμενο απόλυσης των εργαζομένων που αφορούσαν αυτές οι συμβάσεις.

Για άλλη μια φορά για όλα έφταιγαν οι κακοί υπηρεσιακοί παράγοντες που δρούσαν αυτόνομα εκθέτοντας την τότε καλή Διοίκηση. Για τις προφορικές δεσμεύσεις του απερχόμενου «φίλου» Διευθύνοντα για αμοιβή 800 ευρώ ούτε κουβέντα, για την επίλυση των ανθυγιεινών επιδομάτων με προφορική εισήγηση στο Δ.Σ, για την κατοχύρωση των τροφείων και τόσων άλλων εκκρεμοτήτων που έμειναν μετέωρες ούτε κουβέντα…..

Η εμμονή της συγκεκριμένης παράταξης με υπηρεσιακά στελέχη της Εταιρείας, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το τι κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις, στοχοποιήσεις και εκφοβισμούς.

Είμαστε κάθετα ενάντιοι σε κάθε είδους πρακτικών στοχοποίησης υπηρεσιακών στελεχών πόσο μάλλον αυτών που ανήκουν στον Σύλλογό μας και οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε στην λογική του εκφοβισμού, όταν αυτά όπως φαίνεται προκύπτουν από παραταξιακές, κομματικές ή προσωπικές εμπάθειες. Παράλληλα ζητάμε το προεδρείο του Συλλόγου μας να δράσει και να καταδικάσει τέτοιες πρακτικές από όπου και αν προέρχονται.

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here