ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: Ανακοίνωση εν όψει της Γ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών (3/7)

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΥΔΑΠ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: Ανακοίνωση εν όψει της Γ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών (3/7)

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε & Τ.Ε

Aνακοίνωση 2/7/2019

Συναδέλφισσες  συνάδελφοι,

Η φετινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, συμπίπτει με εξελίξεις τόσο εντός της ΕΥΔΑΠ όσο και στην  κοινωνία ευρύτερα. Με  αφορμή αυτό καταθέτουμε τις απόψεις μας για την πορεία της εταιρείας.

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε & Τ.Ε, ως συνδικαλιστική κίνηση με κύριο άξονα το συμφέρον των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και της κοινωνίας, απεγκλωβισμένη από κομματικές αγκυλώσεις  και συμφεροντολογικές σκοπιμότητες, διαθέτοντας το πλεονέκτημα της νηφάλιας και ακηδεμόνευτης αξιολόγησης των γεγονότων, επιβεβαιώνεται δυστυχώς περίτρανα για τις ολέθριες συνέπειες που επέρχονται όταν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο συνδικάτο και την εργοδοσία δεν είναι διακριτές.

Έτσι όλοι μας γίναμε μάρτυρες μιας τραγικής και καταστροφικής διαχείρισης με παλαιοκομματικά πρότυπα και πρακτικές, δίχως αρχή και τέλος,  με ένα εταιρικό  οργανόγραμμα χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό των πραγματικών αναγκών, προοπτικών και προκλήσεων της Εταιρείας, αλλά με βάση «τις ανάγκες» των ημετέρων και την εξασφάλιση «εργασιακής ειρήνης».

Αποκομμένοι από την εταιρική πραγματικότητα και την κοινωνία, ο συνδικαλιστικός βραχίονας των πρόθυμων   «συμμάχων»  και η απελθούσα Διοίκηση  με αλαζονική συμπεριφορά, πλήρως ενταγμένοι στην γενικότερη εικονική πραγματικότητα που διαβιούσε ολόκληρη η κυβέρνηση προκάλεσαν:

 • Συνέχιση της πολιτικής των θέσεων ψυγείου με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός  στελεχών με γνώσεις και εμπειρία να παραμένει ανενεργός.
 • Ποινικοποίηση της εργασίας κατά δικαίων και αδίκων με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση σημαντικής μερίδας στελεχών και φόβος για την ανάληψη κάθε ευθύνης.
 • Μη διευθέτηση της εκκρεμότητας με το Ελληνικό Δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου νερού, που αφήνει αβέβαιο το μέλλον της Εταιρίας εάν ισχύσουν οι προτεινόμενες από το Δημόσιο τιμές.
 • Ζοφερή  κατάσταση  στην Εταιρεία,  εκμαυλίζοντας κάθε έννοια αξίας εργασίας, με  γενίκευση της χρήσης ευέλικτων  μορφών εργασίας, με αδιαφανείς διαδικασίες μέσω εργολάβων,  θέτοντας τους εργαζόμενους  σε  κατάσταση  ομηρίας.

Το βασικότερο  όλων όμως συνάδελφοι, είναι ότι με όλα τα παραπάνω και άλλων πολλών, παραμένει η  ΕΥΔΑΠ  στο Υπερταμείο  θέτοντας σε  κίνδυνο το μέλλον και τον προσανατολισμό της, ως εταιρεία στην υπηρεσία της κοινωνίας, και του νερού, ως δημόσιο αγαθό προσβάσιμο σε όλους.

Τέλος, οι ευρύτερες κυβερνητικές επιλογές και ο τρόπος διαχείρισης της εξουσίας,  δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε σήμερα να  φαίνονται ως σωτήρες,  κάποιοι που ευθύνονται για την κατάσταση που έχει έρθει η χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο και  το προεδρείο του   Συλλόγου  Μηχανικών,  έπαθε αφωνία – τυχαίο ότι ήταν ο μόνος σύλλογος που δεν πήρε θέση  ούτε για τα κριτήρια των πρόσφατων  καθαιρέσεων των Γενικών Διευθυντών και των νέων τοποθετήσεων- ούτε κατά  των επιθέσεων που είχε  δεχτεί πολλάκις το προεδρείο του  Συλλόγου στις συναντήσεις με τον απελθόντα Δ/ντα.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,    

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε & Τ.Ε, συναισθανόμενη την κρισιμότητα των καιρών εν όψη της νέας πραγματικότητας στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και των εξελίξεων που επέρχονται στην πολιτική ζωή της χώρας, πιστοί στις αρχές και την αξιοπρέπειά μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε αταλάντευτα με γνώμονα το κοινό καλό:

 • Δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας
 • Άμεση έξοδο ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο.
 • Το νερό ως Κοινωνικό Αγαθό και όχι ως προϊόν κερδοσκοπίας.
 • Όχι στην εκχώρηση κρίσιμων αντικειμένων και τεχνογνωσίας στους εργολάβους.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρως ενταγμένων στο εργασιακό καθεστώς της ΕΥΔΑΠ, με αρχή την ολοκλήρωση των 300 ήδη προκηρυγμένων θέσεων.
 • Όχι στην ποινικοποίηση της εργασίας. Να σταματήσει η σκόπιμη διάχυση ευθυνών και να αποδοθούν εκεί που πραγματικά υπάρχουν.
 • Στελέχωση των θέσεων ευθύνης με αντικειμενικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες.
 • Αξιοποίηση όλου του προσωπικού χωρίς κομματικά/φιλικά κριτήρια και όχι αδρανοποίηση  με προσχηματικές θέσεις βιτρίνας.

Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν  ο κορμός θέσεων,  ενός καθαρού ενιαίου  ακηδεμόνευτου συνδικάτου,  με τη νέα ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ  ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ  ΚΑΙ ΝΕΟ ΗΘΟΣ – ΥΦΟΣ  ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ.

Απάντηση όμως σε αυτή τη πραγματικότητα αποτελεί και η στάση όλων  των εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν ηχηρό μήνυμα εργασιακής αξιοπρέπειας και προσήλωσης στους στόχους, μιας δυναμικής επιχείρησης που σέβεται το όνομα και την ιστορία της και που επιθυμούν να προασπίσουν δημιουργικά  το δικό τους εργασιακό μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here