Του Ανέστη Ντόκα
Αμέσως μετά τις εκλογές η προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις των δύο εταιρειών ύδρευσης. Η Κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα έσοδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 δισ. ευρώ για την τρέχουσα οικονομική χρήση.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων επιχειρεί την πώληση του 67% των μετοχών της ΕΥΑΘ και πιθανώς του 51% της ΕΥΔΑΠ. Σημειώνεται ότι η διαδικασία πώλησης της ΕΥΔΑΠ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Στην ΕΥΑΘ το Δημόσιο ελέγχει το 74% και στην ΕΥΔΑΠ το 61%. Εφόσον τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ ευοδωθούν, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας, διατηρώντας στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο.
Η σημερινή διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ελέγχει τόσο τη διαχείριση του ύδατος στο δίκτυό της, όσο και μέρος των υποδομών του δικτύου. Αυτό, για παράδειγμα, δεν ισχύει στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, όπου στην εταιρεία έχει εκχωρηθεί αποκλειστικά η διαχείριση του ύδατος και του αποχετευτικού συστήματος της συμπρωτεύουσας. Στο ΤΑΙΠΕΔ εξετάζονται πολλαπλά σενάρια, που προβλέπουν είτε τη διάθεση μετοχών μέσω χρηματιστηρίου ή/και μέσω βιβλίου προσφορών, είτε με την εκχώρηση μειοψηφικής συμμετοχής, π.χ. της τάξης του 25% έως 34%, σε στρατηγικό επενδυτή. Στην τελευταία περίπτωση, ο στρατηγικός επενδυτής θα αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης, αλλά το ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνουν ισχυροί μέτοχοι μέσα στις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here