Γιατί απέρριψε η ΕΥΔΑΠ αίτημα του υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρει τα ταμειακά της διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του οικονομικού τύπου (bankingnews.gr): «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ συνεδρίασε εκτάκτως για να λάβει μια πολύ κρίσιμη και σοβαρή απόφαση.  Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ ο Αντώνης Βαρθολομαίος ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο ότι έλαβε γραπτό αίτημα από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο ζητούσε να διατεθούν για την στήριξη του ελληνικού κράτους περίπου 150 από τα 233 εκατ ευρώ ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας ύδρευσης. Η εισήγηση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ αλλά και του συνόλου του διοικητικού συμβουλίου ήταν να απορριφθεί το αίτημα αυτό». 

Ήταν ορθή αυτή η απόφαση;

Δεν πρόκειται για «διάθεση ταμειακών διαθεσίμων», αλλά για μεταφορά των κατατεθημένων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτικών τραπεζών αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ σε βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις (repos) στην Τράπεζα της Ελλάδος, με απόδοση (επιτόκιο) ανώτερη από αυτή που δίνουν οι εμπορικές τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιτόκιο 2,3 έως 2,5%, ενώ στις εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο είναι 0,5%, 0,6% έως 1% το πολύ.

Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ απέρριψε το αίτημα;

Ένα επιχείρημα είναι ότι πρέπει στις καταθέσεις να υπάρχει διασπορά κινδύνου, άρα δεν μπορούν όλα τα αποθεματικά να είναι στην ίδια τράπεζα.

Αυτό δεν ισχύει απόλυτα αφού οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες εποπτεύονται από τη ΤτΕ και οι καταθέσεις τους τελούν υπό την εγγύηση της ΕΚΤ.

Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση του Δ.Σ. δεν επιδιώκει της μεγιστοποίηση των χρηματοοικονομικών της (τόκοι) εσόδων.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Πέτρος Μπαστέας
Πέτρος Μπαστέας
Εργάζεται στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών. Μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ. Μέλος της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here