Δεν πέρασε η πρόταση για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑ Μ.Βόλου

Πηγή:volos.ert.gr

Δεν πέρασε η πρόταση της δημοτικής αρχής Βόλου για λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης με τις αντιπολιτεύσεις να κάνουν λόγο για «αβάσταχτη ελαφρότητα, διαδικασίες fast track” ενώ αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία μετά τις συλλήψεις πολιτών αλλά και την σκαιότατη επίθεση που τους έκανε ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος στην δευτερολογία του κι όχι μόνο.

Στην αίθουσα παρέμεινε ο κ. Μιτζικός της «Δύναμης Βόλου» που δήλωσε παρών, ενώ ένταση επικρατούσε όλη την ώρα της συζήτησης στην αίθουσα, με τους πολίτες να φωνάζουν «έξω οι φασίστες από το δημαρχείο» και το δήμαρχο να τους απαντά αναλόγως.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μαργ. Πατσιαντάς είπε ότι είναι το σπουδαιότερο θέμα που έχει απασχολήσει την πόλη τα τελευταία 30 χρόνια. Ο κ. Πατσιαντάς επεσήμανε την πρόνοια των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ που ζήτησαν νομική γνωμοδότηση που ήταν διαφωτιστική.

Όπως είπε «Εσείς της πλειοψηφίας δείξατε αβάσταχτη ελαφρότητα και με διαδικασία fast track κοιτάξατε να περάσαμε μια διαδικασία. Δεν φροντίσατε να έχετε νομική γνωμοδότηση και οικονομοτεχνική μελέτη που είναι απαραίτητη». Ο κ. Πατσιαντάς ζήτησε να περιμένει ο Δήμος την έκβαση των δύο δικαστικών υποθέσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ο Δήμος είναι εγγυητής στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, αναφέρθηκε στο 30,6%, επαναλαμβάνοντας ότι η ΔΕΥΑΜΒ ομολογεί γι αυτό το ποσό και για τη συμπληρωματική αγωγή που δεν κατατέθηκε ποτέ.

Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Νατάσσα Οικονόμου, είπε ο Δήμαρχος δεν τεκμηρίωσε την πρόταση κι έκανε λόγο για αδύναμα επιχειρήματα και προχειρότητα κάνοντας λόγο για γελοία εισήγηση μιας σελίδας. Αναφέρθηκε στα έσοδα και στις επιχορηγήσεις της Επιχείρησης. Όπως είπε «Οφείλατε να έχετε οικονομοτεχνική μελέτη. Δημιουργήσατε τεχνητά το οικονομικό και τεχνικό αδιέξοδο. Χαραμίσατε αδικαιολόγητα τρία ολόκληρα χρόνια. Η συζήτηση της αγωγής μετά την αναβολή που ζητήσατε εσείς. Αντί να γίνει τον Δεκέμβριο έγινε τον Απρίλιο.

Χθες έγινε πολιτική αλητεία από τον κ. Σαββάκη. Δε θα αναφερόμουν στον κ. Καραγκιόζο αλλά έκανε την απρέπεια να μιλήσει πολιτικά. Η επιλογή σας για λύση κι εκκαθάριση είναι ακραία και τυχοδιωκτική. Τι θα γίνει αν η ΔΕΥΑΜΒ κερδίσει τα δικαστικά.

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός, συμφώνησε σε κάποια σημεία με τις αντιπολιτεύσεις και σε κάποια με την εισήγηση του Δήμου. Όπως είπε «Η γενική άποψη του δημότη απέναντι στη ΔΕΥΑΜΒ είναι αρνητική. Με μια μονοπωλιακή επιχείρηση με τον κίνδυνο διακοπής παροχής νερού δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να χει πόσιμο νερό» Χαρακτήρισε το πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΥΑ αναχρονιστικό κι όπως συμπλήρωσε «Ο νόμος είναι ανελαστικός. Δε είναι δυνατόν να μένει σχεδόν το μισό συμβούλιο εκτός του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ. Θα πρέπει να κάνουμε συγκροτημένα μελέτες για να δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε τα κόστη. Δεν είπαν ποτέ οι εργαζόμενοι που διεκδικούν να ρθουν με αναφορά στο Δ.Σ. και να πούνε τι δεν πάει καλά. Καμία πρόταση για τις υποδομές και την πορεία της Επιχείρησης και τους προηγούμενους μήνες, κάνανε διαταγές πληρωμής. Έπρεπε να τα βάλουμε όλα κάτω και να δούμε τι συμφέρει στους πολίτες».

Βέβαια αναφέρθηκε και στην εισήγηση, που όπως είπε «Ένα μπακαλόχαρτο, με μια κόλλα χαρτί εμείς θα αποφασίσουμε?

Ο κ. Νάνος της ΛΑΣ επισήμανε ότι η εισήγηση του Αχ. Μπέου καταρρίφθηκε και από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ και από τους εργαζόμενους. «Κύριο επιχείρημά του είναι να στρέψει τον λαό του Βόλου εναντίον των εργαζομένων. Ό,τι έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή καταρρίφθηκε από τους εργαζόμενους. Δεν υπήρχε καμία νομική γνωμάτευση. Προχωρείτε με ένα μπακαλόχαρτο χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη. Το θέμα της διαχείρισης των υδάτων κινείται στη λογική της ιδιωτικοποίησης. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να βάλουν φραγμό στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος, Κ. Γαργάλας είπε ότι θα είχε αξία να τοποθετηθεί αν υπήρχε μια σοβαρή εισήγηση, αλλά όπως είπε «με αυτό το μπακαλοδεύτερο και παρ’ όλο που γνωρίζετε ότι δεν θα έχετε την πλειοψηφία που απαιτείται φέρνετε το θέμα για να ρίξετε την ευθύνη σε άλλους. Αν θα είχε αξία μια συζήτηση για τη ΔΕΥΑΜΒ θα μπορούσε να πάει στη επόμενη ημέρα εξορθολογισμό επιστημονική προσέγγιση με καινούργιο οργανόγραμμα, με ανοίγματα στις νέες προκλήσεις και να είμαστε σίγουροι ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού δε θα περάσει και να διαβεβαιώσουμε ότι η πόλη χωρίς τη ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να υπάρξει αλά μπορεί να υπάρξει χωρίς τους εχθρούς και τους μπράβους».

Η φράση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων συμβούλων της πλειοψηφίας.

Ο δήμαρχος επέμεινε στις θέσεις του και αντιπαρατέθηκε με πολίτες και μειοψηφίες που αποχώρησαν χωρίς να ψηφίσουν ενώ είχαν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους. Ο κ. Μπέος προανήγγειλε σύνέντευξη Τύπου για το θέμα της ΔΕΥΑΜΒ την ερχόμενη Παρασκευή.

Ανακοίνωση δήμου Βόλου

Κρυμμένοι πίσω από μια χούφτα μπαχαλάκηδες, που για δεύτερη συνεχή ημέρα επιχείρησαν να καταλύσουν την Δημοκρατία και με την βία και την αυθαιρεσία να επιβάλλουν τις απόψεις τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων που – με μεγάλη δόση σαρκασμού – αυτοαποκαλούνται και Αριστερές, απέφυγαν να σταθούν προ των ευθυνών τους και να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασης της Δημοτικής Αρχής για ειδική εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ και ενσωμάτωσής της στον Δήμο Βόλου, προκειμένου τα διασωθούν τα περιουσιακά στοιχεία της, που είναι κτήμα των Βολιωτών, από αδηφάγα εργολαβικά και άλλα συμφέροντα.

Οι πολίτες του Βόλου γνωρίζουν τώρα πολύ καλά, ποιοι δουλεύουν, είτε εκουσίως, είτε ακουσίως, για να τα συμφέροντα της ΕΡΓΗΛ, στην οποία με την μικρόψυχη, κοντόφθαλμη και λαϊκίσιτκη τακτική τους έδωσαν επιχειρήματα και χρόνο για να λεηλατήσει τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ. Και όλα αυτά για μια χούφτα ψήφων, από εμμονικούς και ιδεοληπτικούς ταραξίες, από συνδικαλιστές της πλάκας και από δήθεν επαναστάτες του γλυκού νερού!

Εμείς ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις τον αγώνα μας για να διασώσουμε την περιουσία του λαού του Βόλου από τα κάθε λογής αρπακτικά, έστω και αν δεχόμαστε αυτή την προκλητική και ύποπτη υπονόμευση από τους συγκεκριμένους σκοτινούς μηχανισμούς, που έτσι νομίζουν ότι θα μπορέσουν να μετριάσουν έστω τις αλγεινές εντυπώσεις από την αποκάλυψη των τερατωδών σκανδάλων, που οι είτε οι ίδιοι δημιούργησαν, είτε οι ίδιοι συγκάλυψαν και ανέχτηκαν.

Οι πολίτες του Βόλου στην τελική τους κρίση ας έχουν υπόψη τους ποιοι παλεύουν γι αυτούς και την πόλη και ποιοι για την ΕΡΓΗΛ και τα εργολαβικά συμφέροντα της. Ποιοι δηλητηριάζουν το κοινωνικό κλίμα και προκαλούν ρήγματα στην κοινωνική συνοχή, χρησιμοποιώντας σαν πιόνια τα φανατισμένα παιδιά και και τους περίεργους γέροντες που περιφέρονται στην πόλη, προκαλώντας επεισόδια.

Και επειδή διάφορα διαχέονται , αλλά τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, προς τους όψιμους πολέμιους της ΕΡΓΗΛ μια υπενθύμιση: Από το 2014, οπότε και αναλάβαμε καθήκοντα, προχωρήσαμε κατά της συγκεκριμένης εταιρίας σε 30 νομικές διαδικασίες (μηνύσεις, αγωγές, ανακοπές, ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινές διαταγές). Πριν το 2014 ήταν πλήρως απροστάτευτη η ΔΕΥΑΜΒ. Ούτε καν ένας πειθαρχικός έλεγχος για την απόδοση ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες δεν έγινε. Και εύκολα, πλέον, συμπεραίνουμε όλοι το γιατί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here