Εγαζόμενοι ΕΥΑΘ: Νέα 48ωρη απεργία και απάντηση στην «απόδραση» Κρεστενίτη

Δημοσιεύτηκε στις:

Ιούλιος μπαίνει τη Δευτέρα 1η του μήνα με 48ωρη απεργία που σήμερα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ ΑΕ, αποφασισμένοι να ασκήσουν στο Υπερταμείο και την κυβέρνηση, έστω και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, πιέσεις, για να υπογραφεί η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυτή που απέφευγε επί επτά μήνες να υπογράψει ο πρώην πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος καθ. Ιωάννης Κρεστενίτης.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ που και σήμερα (28/6) πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αποφάσισαν πριν από λίγο σε συνέλευσή τους, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ σε συνέντευξη που ακολούθησε έδωσαν απαντήσεις για την αποχώρηση Κρεστενίτη, την «απόδραση Κρεστενίτη», όπως την ονομάζουν, τον οποίο κατηγόρησαν για σκόπιμη κωλυσιεργία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Ε.Σ.Σ.Ε, για αδυναμία εκπλήρωσης των διοικητικών του υποχρεώσεων και ευθυνοφοβία, προσθέτοντας ότι αν και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τη νέα Σύμβαση έθετε απαιτήσεις που δεν έθεσε στο παρελθόν καμία άλλη διοίκηση μνημονιακής κυβέρνησης, καθώς ζητούσε πάγωμα ωριμάνσεων και ονομαστικά ορισμένα δώρα.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ καλούν το Υπερταμείο, που είναι και ο βασικός μέτοχος της Εταιρείας και, τον υπουργό Οικονομικών που έχει το δημόσιο έλεγχό του, να δώσουν εντολή για την υπογραφή της ΕΣΣΕ, καθώς όλα τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. , μεταξύ αυτών και τα τοποθετημένα από ο Υπερταμείο, υποστηρίζουν το σχέδιο Σύμβασης που τελικά διαμορφώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΕΥΑΘ.

Στη συνέντευξη Τύπου των συνδικαλιστών της ΕΥΑΘ, ασκήθηκε οξεία κριτική στον κ. Κρεστενίτη, επειδή «με ευθύνη του σερνόταν επί 7 μήνες η διαπραγμάτευση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας» κι’ αυτό επειδή ο έως πρότινος πρόεδρος της Εταιρείας, όπως υποστήριξαν, δεν ήθελε να εφαρμόσει τα όσα προέβλεπε η προηγούμενη συλλογική σύμβαση που μάλιστα ο κ. Κρεστενίτης είχε υπογράψει τον Ιανουάριο του 2017, για αυτόματη επαναφορά, με τη λήξη των μνημονίων, στα όσα ίσχυαν το 2009.

Τα παραπάνω τόνισαν ο πρόεδρος της ΣΕΕΥΑΘ και ο γενικός γραμματέας κ.κ Γιώργος Αρχοντόπουλος και Δημήτρης Καρατζόγλου λέγοντας ότι στα χρόνια των μνημονίων οι υπάλληλοι της εταιρείας «έχασαν» το 35% των αποδοχών τους.

«Συμφωνήσαμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της επιχείρησης, που σημειωτέον είναι κερδοφόρος και υγιέστατη οικονομικά, να πάρουμε αυξήσεις σε βάθος τετραετίας, 5,5% μεικτά ανά έτος. Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ο κ. Κρεστενίτης συγκάλεσε για τις 20 Ιουνίου, με μόνο θέμα την υπογραφή της νέας Σύμβασης, προσήλθε χωρίς να καταθέσει καν εισήγηση, όπως όφειλε σαν επικεφαλής της διοίκησης, για να πει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους εργαζομένους και να θέλει να αποχωρήσει», τόνισε ο κ. Αρχοντόπουλος προσθέτοντας:  «Τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης συμφωνούν, μετά και τις αλλαγές που έγιναν, στην πρόταση που ουσιαστικά επεξεργάσθηκαν οι εργαζόμενοι, πρόταση που έχει στηρίξει και Γ.Γ. Εργασίας στις δύο τριμερείς συναντήσεις που έγιναν. Το κείμενο της νέας Σύμβασης είναι έτοιμο από το τέλος Μαϊου και δεν υπογράφηκε εξ’ αιτίας του κ. Κρεστενίτη. Καλούμε το Υπερταμείο να ζητήσει την υπογραφή της ΕΣΣΕ από τη διοίκηση της Εταιρείας έστω και αν αυτή, είναι προσωρινή.»

Στη συνέντευξη παρών ήταν και ο αναπλ. γενικός γραμματέας του ΕΚΘ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος άσκησε κριτική στον κ. Κρεστενίτη λέγοντας ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που είχε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ και τον κ. Κρεστενίτη ένωναν στο παρελθόν κοινοί αγώνες στο πλαίσιο του SOSΤΕ το ΝΕΡΟ και κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ΑΕ

ΠΗΓΗ:grtimes.gr
530ΥποστηρικτέςΚάντε Like
92ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here