ΕΔΕΥΑ: Θα συμβάλλουμε στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Το Δ.Σ. της ‘Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων ‘Υδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που συνεδρίασε στις 16 Φεβρουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.

  • Εκφράζει την ανησυχία του για την ένταξη του 51% των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας (Ε.ΥΔ.Α.Π.) και της Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.) στην ΕΕΣΥΠ Α.Ε. με τον πρόσφατο νόμο 4512/2018.
  • Υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης-αποχέτευσης κρίθηκε αντισυνταγματική με την υπαριθμ. 1906/2014 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Τάσσεται κατηγορηματικά κατά κάθε προσπάθειας μερικής ή ολικής απομείωσης του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών ύδρευσης που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στις Ε.ΥΔ.Α.Π. και Ε.Υ.Α.Θ.
  • Υπενθυμίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η διαχείρισή του για να είναι βιώσιμη, επωφελής και αειφόρος θα πρέπει να ασκείται από δημόσιους ή δημοτικούς φορείς. Η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία απέδειξε ότι η διαχείριση του νερού από ιδιώτες έβλαψε τις τοπικές κοινωνίες, αφού αυξήθηκε υπέρμετρα η τιμή του με ταυτόχρονη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών. Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις το δημόσιο ανέκτησε τη διαχείριση του νερού από τους ιδιώτες.H ιστορία απέδειξε ότι η μοναδική βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι η δημόσια.
  • Θεωρεί ότι η συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου αγαθού στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος θα πρέπει να υλοποιηθεί σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. τονίζει ότι εκπροσωπώντας 117 Δ.Ε.Υ.Α. που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων και τηλεθέρμανσης σε 5 εκ. πολίτες της χώρας μας θα συμβάλλει με κάθε τρόπο και μέσο στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των Ε.ΥΔ.Α.Π. και Ε.Υ.Α.Θ.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Aναδημοσίευση
Aναδημοσίευση
Άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here