Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη

Καθαρές και άμεσες απαντήσεις απαιτεί το ερώτημα «τι κρύβεται πίσω από το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», το οποίο έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, «το πρόγραμμα aqua3s αναμένεται να έχει επίδραση στην ασφάλεια και προστασία του συστήματος υδροδότησης της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Αντικείμενό του είναι η ανάδειξη… για τον εντοπισμό ενός εύρους ρυπαντικών ουσιών για την πρόληψη ατυχηματικών ή και εσκεμμένων συμβάντων ρύπανσης του πόσιμου νερού».

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, από το πρόγραμμα και τις εταιρείες που συμμετέχουν προκύπτει ότι: «Στο απέραντο τοπίο των ιδιωτικοποιήσεων νευραλγικών τομέων της οικονομίας και δημόσιων αγαθών όπως το νερό, με κατεύθυνση της Ε.Ε., που υλοποιείται μέσα από χρηματοδοτούμενα προγράμματά της, επιδιώκεται η απόλυτη προστασία των συμφερόντων των αγοραστών, με πρόσχημα ή ακόμη και με την πιθανότητα τρομοκρατικών ενεργειών. Κοινώς, οχυρώνονται οι προς πώληση (ξεπούλημα) δημόσιες επιχειρήσεις, με έξοδα του Δημοσίου, από κάθε πιθανή “παρενέργεια” που μπορεί να προκύψει μετά την ιδιωτικοποίησή τους».

Μπορεί στις μέρες μας να είναι υπό συζήτηση το αν μπορούν να εγγυηθούν ξένες πολυεθνικές την ασφάλεια του δικτύου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το θέμα «αντικρουομένων συμφερόντων», τα οποία, όπως ισχυρίζεται η κ. Χαραλαμπίδου, «δεν μπορούν και να εγγυηθούν ασφάλεια στα συστήματα πληροφορικής που προωθούν, όταν η ισπανική Everis (εταιρεία παροχής συμβουλών πληροφορικής), η οποία συμμετέχει στο έργο, δέχτηκε στις αρχές του Νοέμβρη ransomware επίθεση, η οποία “πρόσβαλε” όλο το εσωτερικό δίκτυό της, στα υποκαταστήματά της που βρίσκονται σε 18 χώρες».

Γι’ αυτό και η κ. Χαραλαμπίδου θεωρεί προβληματική τη συμμετοχή πολυεθνικών «όπως η Vivaqua, η Suez, η mirSense κτλ., του Κέντρου Αριστείας στην Τρομοκρατία, την Ανθεκτικότητα, τη Νοημοσύνη και την Ερευνα για το Οργανωμένο Εγκλημα (Centre of Excellence in Terrorism, Resilience, Intelligence & Organised Crime Research, Sheffield Hαlam University, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και του βουλγαρικού Ινστιτούτου Αμυνας».

Για την περιφερειακή σύμβουλο, το έργο που «δρομολόγησε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΑΘ, διορισθείσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-Οικολόγων, δεν αφορά την ποιότητα των υδάτων που χρησιμοποιούμε οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αλλιώς θα εμπεριείχε πρώτα απ’ όλα την ανανέωση του παμπάλαιου και επισφαλούς δικτύου ύδρευσης της πόλης, μέρος του οποίου κατέρρευσε πέρσι και έμεινε η πόλη επί μέρες χωρίς νερό».

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here