Εργολαβικοί εργαζόμενοι κατά της αντεργατικής νομοθεσίας Βρούτση

Εξι σωματεία εργολαβικών εργαζομένων, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, κατακεραυνώνουν τις τροπολογίες που κατέθεσε κακήν κακώς στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας

«Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση κάνει πιο εύκολες τις απολύσεις –και εμείς οι ενοικιαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό–, ήδη έχουμε αρκετές απολύσεις και τα χειρότερα είναι μπροστά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των έξι σωματείων.

Για τροπολογίες-έκτρωμα της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Εργασίας που οδηγούν σε πλήρη απορρύθμιση την αγορά εργασίας και καταπάτηση των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους 6 σωματεία εργολαβικών εργαζομένων.

Σφοδρή κριτική ασκεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ). Την ίδια ώρα ορισμένα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ γράφουν για τροπολογίες που θα αυξήσουν την απασχόληση και έγιναν κατόπιν ευρύτερου «μεταρρυθμιστικού» σχεδίου ώστε να αποτελέσουν όπλο στη μάχη για τη μείωση των πλεονασμάτων…

Τα 6 σωματεία των εργολαβικών (Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα-ΣΥΔΑΠΤΤ, Σύλλογος Εργαζομένων ICAP Outsourcing Solutions, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο-ΠΣΕΦΑ, Σωματείο Ενοικιαζόμενων στην επιχείρηση DIAXON, Σωματείο Εργαζόμενων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετρελαιοειδών Φυσικού Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας στα ΕΛΠΕ-ΕΕΕΠΦΧ και Ενωση Εργαζομένων ΔΕΠΑ – ΕΝΕΡ-ΔΕΠΑ) αναφέρουν:

Η ανακοίνωση

«Στις 08/08/2019, μια μέρα πριν κλείσει η βουλή και μερικά λεπτά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, κατέθεσε με τρόπο αντιδημοκρατικό -που σημειωτέον προκάλεσε τις αντιδράσεις σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης- τροπολογία έκτρωμα που σκοπό έχει την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την καταπάτηση των λίγων εργασιακών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν τα τελευταία χρόνια με αγώνα και προσπάθεια.

Συγκεκριμένα οι διατάξεις που, σύμφωνα με την τροπολογία, καταργούνται από την έναρξη ισχύος τους και εφεξής είναι:

Του Ν. 4554/2018 που προβλέπει την ευθύνη κάθε εταιρείας που υπογράφει μια σύμβαση έργου με τον εργολάβο ή υπεργολάβο, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων αποδοχών, των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τυχόν αποζημιώσεων απόλυσης στους εργαζομένους (νόμος συνευθύνης).

Το άρθρο 48 του Ν. 4611 /2019 που θεσμοθετεί στο εγχώριο δίκαιο τον βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για να είναι έγκυρη η καταγγελία μιας εργασιακής σχέσης (νόμος αιτιολογημένης απόλυσης, π.χ. συμπεριφορά εργαζομένου, οικονομοτεχνικοί λόγοι, κ.ά.)

Επίσης το άρθρο 58 στον ίδιο νόμο για την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών.

Για να τα πούμε απλά, με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση: Κάνει πιο εύκολες τις απολύσεις –και εμείς οι ενοικιαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό-, ήδη έχουμε αρκετές απολύσεις και τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Καταργεί τον πιο ουσιαστικό νόμο που ψηφίστηκε το 2018, αυτόν της συνευθύνης, δίνοντας και πάλι τη δυνατότητα στους εργοδότες (Τράπεζες, Επιχειρήσεις Ενέργειας, Ασφαλιστικές Εταιρείες, κ.ά.) για παράδειγμα να έρχονται στις συμφιλιωτικές συναντήσεις στο Υπουργείο ή στην Επιθεώρηση Εργασίας και να μας λένε δεν τους ξέρουμε, δεν ευθυνόμαστε, δεν έχουμε σχέση ενώ πίσω στο χώρο εργασίας, να μας ορίζουν επακριβώς το -πάγιο και διαρκές- περιεχόμενο της εργασίας μας, το χώρο και το χρόνο εκτέλεσής της, τις ημερομηνίες αδειών, να μας συμπεριλαμβάνουν σε διαδικασίες αξιολόγησης προσωπικού, και να μας ορίζουν ακόμη και το εάν και πότε θα εγκαταλείψουμε τα κτίρια σε περίπτωση σεισμού ή άλλης έκτακτης ανάγκης!

Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη τροπολογία έγινε μετά από παραγγελία του ΣΕΒ και των εργολάβων που η κυβέρνηση έσπευσε πιστά, γρήγορα και με κάθε κόστος να φέρει σε πέρας. Είναι απορίας άξιον ποια εργασιακή νομιμότητα είχε επικαλεστεί ο Υπουργός ακόμα και μετεκλογικά. Μάλλον εννοούσε πως μετά την κατάργηση του ΣΕΠΕ και την κατεδάφιση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων θα παίζει το ρόλο του δεσμοφύλακα της τάξης που υπηρετεί, στο νέο μαύρο δυστοπικό εργασιακό μέλλον που αυτός και η κυβέρνησή του οραματίζονται. Απ’ την μεριά μας πρέπει να τους ενημερώσουμε πως δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και δεν θα δεχθούμε μνημονιακά μέτρα, δωράκια σε φίλους και χορηγούς κόντρα στις απαιτήσεις της κοινωνίας, των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. Για την ώρα θα αρκεστούμε στην προειδοποίηση πως όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες».

Και η ΠΟΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας που μιλά για τροπολογίες που καταργούν προστατευτικές για τους εργαζομένους διατάξεις και δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις: «Η ΠΟΕ μαζί με τα Σωματεία μέλη της που καλύπτουν τους εργολαβικούς εργαζόμενους στον κλάδο πρωτοστάτησε στον αγώνα για την θεσμοθέτηση της συνυπευθυνότητας του αναθέτοντος του έργου και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την κατάργηση όλων εκείνων των διατάξεων που ενισχύουν την “ζούγκλα” της εργολαβοποίησης».

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here