Ερχεται τσουχτερό πρόστιμο για τα λύματα στο Θριάσιο

Δημοσιεύτηκε στις:

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Νέο τσουχτερό πρόστιμο για τα λύματα αναμένεται να επιβληθεί στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτή τη φορά για την περιοχή του Θριάσιου, όπου έχει κατασκευαστεί το κέντρο βιολογικού καθαρισμού αλλά δεν εξασφαλίζονται ώς τώρα οι απαραίτητες ποσότητες για να λειτουργήσουν κανονικά οι εγκαταστάσεις!

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα συζητηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει ημερήσιο πρόστιμο 34.974 ευρώ από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση ώς τη συμμόρφωση της χώρας μας, καθώς και εφάπαξ, επίσης ημερήσιο, πρόστιμο 3,828 εκατ. ευρώ από την πρώτη καταδικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2004.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της παλαιότερης κοινοτικής οδηγίας που επιβάλλει την επεξεργασία των αστικών λυμάτων ώς το τέλος του 1998 για όλους τους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Στην περίπτωση του Θριάσιου περιλαμβάνει τους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μαγούλας και Μάνδρας.

Οι εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα ξεκίνησαν με καθυστέρηση, προχώρησαν με πολλά παρατράγουδα και το έργο εγκαινιάστηκε μόλις το 2012. Στην πραγματικότητα υπολειτουργεί ώς σήμερα, καθώς υποδέχεται μόλις το 28% των λυμάτων της περιοχής.

Ο βιολογικός καθαρισμός είχε υπολογιστεί να επεξεργάζεται 20.000 κυβικά λυμάτων την ημέρα, ποσότητες που δεν εξασφαλίζονται γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι συνδέσεις των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης.

Επίσης μεγάλες περιοχές, όπως η Παραλία Ελευσίνας και ο Παράδεισος, δεν έχουν αποκτήσει ώς τώρα συλλεκτήριους αγωγούς.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι τεχνικές δυσκολίες αλλά και η οικονομική κρίση εμποδίζουν τους ιδιοκτήτες να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο.

Η ΕΥΔΑΠ, πριν από δύο χρόνια, αποφάσισε να χορηγήσει 2.500 ευρώ (συν ΦΠΑ) για κάθε σύνδεση και δικαίωμα εξόφλησης σε 72 μήνες, χωρίς τόκους.

525ΥποστηρικτέςΚάντε Like
94ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here