Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΕΣΚ: Ενημέρωση για τη συνάντηση του Δ.Σ. Συλλόγου Προσωπικού με τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1/11/2019

Τα ζητήματα που έβαλε η ΕΣΚ στην συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού με το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Σαχίνη και το αναπληρωτή του κ. Τόσιο.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Μετά από ένα μήνα και αφού είχαν προηγηθεί συναντήσεις της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ με παρατάξεις που διαφήμιζαν την πραμάτεια τους, όχι ως Συνδικαλιστές αλλά ως προϊστάμενοι και τμηματάρχες (και είναι “ακίνδυνες” για την εργοδοσία) και κυρίως λόγω του γεγονότος πως από την ημέρα που ζητήσαμε τη συνάντηση η διοίκηση αντιλήφθηκε ότι εμείς δεν είμαστε του χεριού της, καθότι εξαρχής βάλαμε ζητήματα και επέλεξε μια παρελκυστική τακτική διαρκών αναβολών που έφτανε σε προσπάθεια ακύρωσης της.

Τελικά η συνάντηση μετά την επιμονή των μελών της ΕΣΚ στο ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού έγινε, παρότι απουσίαζαν επιδεικτικά από αυτή οι εκπρόσωποι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ (είναι μια πρόοδος η απουσία τους, αν σκεφτείτε ότι στην τελευταία συνάντηση με τη διοίκηση Μπενίση ήρθαν και απαίτησαν από την εργοδοσία να μη δεχθεί το σωματείο) και του ΣΕΚΕΣ (ίσως γιατί συναντήθηκαν προνομιακά την προηγούμενη μέρα, ως παράταξη και υπηρεσιακά στελέχη ταυτόχρονα).

Ενημερωτικά θα αναφέρουμε τα θέματα που η ΕΣΚ έβαλε στην διοίκηση και τις απαντήσεις που πήραμε:

 • Ενοικιαζόμενοι,νέες αντεργατικές συμβάσεις, ωράρια και συνθήκες εργασίας

θέσαμε υπόψη τους ότι μεγάλος αριθμός εργολαβικών εργαζομένων έχουν υπογράψει μια κατάπτυστη σύμβαση που επιτρέπεται προς το παρόν μόνο να αναπνέουν, η οποία έχει σειρά αντεργατικών μέτρων (πχ με αύξηση του ωραρίου, μείωση του χρόνου της σύμβασης,καταχρηστικούς όρους, παραβίαση των συνδικαλιστικών ελευθεριών κλπ) και απαιτήσαμε τη μη εφαρμογή της και την ένταξη των εργολαβικών στο τακτικό προσωπικό.

Αφού στην αρχή προσπάθησαν με ευχολόγια να μας πείσουν ότι αντιλαμβάνονται το προσωπικό ως ενιαίο πιεζόμενοι μας είπαν ότι έτσι είναι οι συμβάσεις και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.

 •  Ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στο δίκτυο

Συνάδελφοι είναι η πρώτη φορά που ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργολαβία με ενοικιαζόμενους) μπαίνουν στο  δίκτυο ύδρευσης. Κατακερματίζουν την ΕΥΔΑΠ την σαλαμοποιούν και το κρίσιμο αντικείμενο για την ασφάλεια και την ποιότητα του δικτύου που υδρεύει την μισή χώρα περνάει σε ιδιωτικά χέρια .Είναι η κερκόπορτα που ανοίγει για πρώτη φορά με εισήγηση της Γενικής διεύθυνσης Ύδρευσης και υπογραφή Μπενίση και Σαχίνη.

Την απόφαση 146 της 10/9 την γνώριζαν άπαντες όσοι συμμετείχαν στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ (ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΑΚΕ) αλλά και προφανώς υπηρεσιακά στελέχη της ΔΔΥ-συνδικαλιστές (ΣΕΚΕΣ) που κατά τα άλλα κόπτονται για την δημόσια λειτουργία αλλά μπρος στην καρεκλίτσα “ποιούν τη νήσσαν”.

Η απάντηση τους ήταν ότι αυτές είναι αποφάσεις που απορρέουν από τη προηγούμενη διοίκηση.

 •  Υγειονομική υπηρεσία

Βάλαμε επιτακτικά το ζήτημα ενίσχυσης της Υγειονομικής υπηρεσίας και αναφέραμε μια σειρά προβλημάτων που μας προκαλούν ανησυχία για τη συνέχιση και την απρόσκοπτη λειτουργία της όπως :

Την ανάγκη πρόσληψης μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, και την ένταξη στο τακτικό προσωπικό των ήδη υπαρχόντων που άλλωστε απασχολούνται χρόνια έχοντας αναπτύξει σχέση ζωής γιατρού-ασθενή.

Ζητήσαμε να λυθεί άμεσα το ζήτημα των αδειών των συμβασιούχων γιατρών με βάση προηγούμενη απόφαση και να επανέρθει άμεσα ο τρόπος πληρωμής (από 21 σε 23 μεροκάματα το μήνα) ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική αδικία που υφίστανται.

Θίχτηκε από μέρους μας και το απαράδεκτο γεγονός να κόβονται εξετάσεις ασφαλισμένων τις οποίες συνταγογραφεί ο θεράπων γιατρός τους.

Εισπράξαμε ασάφειες και δε πήραμε καμία υπόσχεση βελτίωσης όσων παραθέσαμε. Γεγονός που πρέπει να μας βάζει σε επιφυλακή για την πορεία που επιφυλάσει η διορισμένη διοίκηση από το Υπερταμείο για την Υγειονομική Υπηρεσία.

 •  Εντατικοποίηση της Εργασίας

Μπήκε εκ μέρους μας το ζήτημα της εντατικοποίησης που υφίσταται σχεδόν το σύνολο του προσώπικού (βάρδιες-τεχνικοί-περιφερειακά-ταμεία κλπ) που φτάνει μέχρι και την συστηματική παραβίαση ακόμα και της έτσι κι αλλιώς “κουτσής” εργατικής νομοθεσίας.

Ζητήσαμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες του λαού της Αττικής.

Η απάντηση ήταν ότι θα γίνει προσπάθεια αναδιάταξης του προσωπικού ώστε να καλυφθούν κατα αρχήν κενά εκ των έσω και μετά θα γίνει προσπάθεια προσλήψεων, όχι απαραίτητα μόνιμων (μιας και κατά τη γνώμη τους δεν είναι απαραίτητες παντού) και μάλλον στα πρότυπα της ΔΕΗ.

Ακούστηκε μάλιστα από μέρους τους η άποψη πως “η έννοια της εντατικοποίησης είναι σχετική, στη νέα ψηφιακή εποχή αλλάζει η έννοια”,

Πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή τις ειδικότητες μας είπαν χαρακτηριστικά.

 • Εθελούσια

 Ενημερωθήκαμε ότι η Πρώτη Φάση;;; είναι σχεδόν έτοιμη (θα αφορά συνταξιούχους που εργάζονται και όσους έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα) και θα αφορά ελάχιστους (περίπου εκατό εργαζομένους ειπώθηκε). Άραγε θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη φάση;

 • Υγιεινή και ασφάλεια-ΜΑΠ

Κάναμε σαφές πως για μας το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας και τα ΜΑΠ είναι μέρος αυτού. Είναι ένα ζήτημα που η ΕΣΚ το αναδεικνύει και παρεμβαίνει συνεχώς.

Απαιτήσαμε το κριτήριο για την προμήθεια των ΜΑΠ να είναι κυρίως η ποιότητα καθώς και να τα επιλέγουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (και όχι άσχετοι με την χρησιμότητά τους),επίσης βάλαμε το ζήτημα των οφειλομένων από τα προηγούμενα έτη.

Έδειξαν να συμφωνούν στην επιλογή των ΜΑΠ με βάση την ποιότητα κι όχι την κατώτερη τιμή. Περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη.

 • Τροφεία- κουπόνια σίτισης

Ζητήσαμε να δεσμευτούν για τη συνέχιση της παροχής των κουπονιών

Ορθά κοφτά μας είπαν ότι φταίει η προηγουμένη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ  που δεν τα έβαλαν στην Συλλογική Σύμβαση και τώρα δεν μπορούν να βρουν τρόπο να τα δώσουν έστω και να θέλουν.

 • Εισπρακτικές Εταιρείες στην ΕΥΔΑΠ

Για μια ακόμα φορα η ΕΣΚ έθεσε το ζήτημα έντονα μιάς και ανακαλύψαμε νέα απόφαση του ΔΣ(για την οποία πάλι δεν μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ) για πρόσληψη 4 δικηγορικών γραφείων (εισπρακτικών εταιρειών).

Είναι αδιανόητο να εκβιάζουν του συμπολίτες μας η κάθε λογής κόρακες για το νερό , το θέμα είναι προφανές ότι δεν θα μείνει έτσι.

 • Ξένες Γλώσσες

Ζητήσαμε την άμεση εφαρμογή των όρων των ΣΣΕ που μιλούν για επιστροφή στο προ των περικοπών του Ν. 4024 καθεστώς και ειδικά στην επιστροφή των ξένων γλωσσών στο προηγούμενο καθεστώς (δλδ. Έως 2 ξένες γλώσσες για τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη τους και εξ ολοκλήρου).

Μας διαβεβαίωσαν πως θα τηρήσουν τους όρους των ΣΣΕ και θα ζητήσουν μια θετική γνωμοδότηση από τις υπηρεσίες όσων αφορά τις ξένες γλώσσες.

Ελπίζουμε η καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου να μην κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις γιατί θα αντιδράσουμε ανάλογα.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Η αντιμετώπιση του μεγαλύτερου και αντιπροσωπευτικότερου σωματείου στη συνάντηση με τη νέα διοίκηση του Υπερταμείου καθώς και όσα ειπώθηκαν σε αυτή μας κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους  για την πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ (που φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία), το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, της υγειονομικής υπηρεσίας και τη συνέχιση και αποκατάσταση μιας σειράς κατακτήσεων όπως οι Ξένες γλώσσες, τα κουπόνια κλπ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση και την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ να πάψει να είναι γραφείο τύπου της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και να απαιτήσει εδώ και τώρα:

 • επιστροφή των μισθών χωρίς περικοπές , επιστροφή των επιδομάτων (πχ ανθυγιεινό)
 • επιστροφή των ξένων γλωσσών όπως δίνονταν έως το 2011, κατοχύρωση των κουπονιών σίτισης
 • ενίσχυση της Υγειονομικής (με ένταξη των συμβασιούχων Γιατρών στο τακτικό προσωπικό-προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και κατάργηση άμεσα του περιορισμού των εξετάσεων).
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες ύδρευσης-αποχέτευσης του λαού της Αττικής
 • Ένταξη στο τακτικό προσωπικό όλων των ελαστικά εργαζόμενων στην ΕΥΔΑΠ
 • Τήρηση των όρων Υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας

ΥΓ. Ενημερωθήκαμε ότι η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου εισάγει “νέες διαδικασίες” απαιτώντας από εργαζόμενους τη συμπλήρωση Υπεύθυνων δηλώσεων του Ν. 1599/86 (προβλέπεται η υποχρέωση υπογραφής υπεύθυνων δηλώσεων από τον κανονισμό προσωπικού;) στις οποίες ζητείται μάλιστα και δήλωση αποχής από συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες(περιγράφεται η συμμετοχή σε ΔΣ σωματείων, συνδέσμων και οργανώσεων ως “σύγκρουση συμφερόντων”).

Επειδή αντίστοιχες προβλέψεις έχουν και οι νέες συμβάσεις των εργολαβικών εργαζομένων θεωρούμε πως δεν είναι σύμπτωση και ζητάμε την άμεση απόσυρση ειδάλλως θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε.

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here