ΕΣΚ-ΕΝΟΤΗΤΑ: Συμπληρωματική ΣΣΕ ή λευκή επιταγή;

ΕΣΚ ΕΝΟΤΗΤΑ

12/12/2018

Συμπληρωματική ΣΣΕ ή λευκή επιταγή; Ποιος δε θέλει τους εργαζόμενους ενημερωμένους; Γιατί βιάζονται ενώ υπάρχει 3ετής ΣΣΕ;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Μετά την υπογραφή το καλοκαίρι από την πλειοψηφία (ΑΚΕ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ) της απαράδεκτης τριετούς ΣΣΕ (με πρόσχημα την λήξη της μετενέργειας και αξιοποιώντας για άλλη μια φορά τη λογική του μικρότερου κακού) έχουμε νέα επεισόδια στην ίδια τακτική.

Μετά από το διορισμό των μελών της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ που πήραν μέρος στην επιτροπή διαπραγμάτευσης για την υπογραφή συμπληρωματικής ΣΣΕ, απευθείας από την εργοδοσία (Απόφαση υπ’ αριθ. 77 του Διευθύνοντος συμβούλου κ. Μπενίση) και χωρίς τα μέλη του ΔΣ της ΟΜΕ να ενημερωθούν :

  • Αν έγιναν συναντήσεις με τα μέλη της διοίκησης και πόσες
  • Τι συζητούσαν και ποια θέματα ήταν αυτά που επικεντρώθηκαν (πχ. το θέμα των συμβασιούχων γιατρών της υγειονομικής ή το θέμα των υδρονομέων και των μηχανικών ασφαλείας ή το ζήτημα της μισθολογικής εξέλιξης όλου του προσωπικού ή το ζήτημα της επαναφοράς των τριετιών έγιναν αντικείμενο διεκδίκησης;)
  • Και χωρίς να πάρουν καμία έγκριση για την πορεία της «διαπραγμάτευσης»

Κάλεσαν στις 3-12 τα μέλη του ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ σε έκτακτη συνεδρίαση, ώστε να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα λευκό χαρτί, αφού δεν υπήρχε οποιοδήποτε έγγραφο ή πρόταση της διοίκησης ή πόρισμα της διορισμένης επιτροπής που να καταλήγει σε ποια αιτήματα συμφώνησαν.

Αν’ αυτού μας ζητήθηκε προφορικά να εξουσιοδοτήσουμε την Ομοσπονδία να υπογράψει την συμπληρωματική ΣΣΕ με μόνο θέμα την ενσωμάτωση της ΑΤΑ και μάλιστα ενός από τα 23 σενάρια της ενσωμάτωσης χωρίς καν να γνωρίζουμε ποια είναι τα άλλα 22 και έχοντας ως δεδομένο πως αυτό συνεπάγεται την περικοπή των διατακτικών τροφής, της ωφέλειας που προέκυψε στην ΑΤΑ το 2017 και την απόρριψη όλων των υπολοίπων «διεκδικήσεων».

Εμείς ως παράταξη απέναντι στην πρόταση της κυβερνητικής παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που ζητούσε να εξουσιοδοτήσουμε την Ομοσπονδία να υπογράψει σε λευκό χαρτί, σεβόμενοι και τις αποφάσεις του Συλλόγου προσωπικού και Συλλόγου τεχνικών υπαλλήλων που δεν εξουσιοδοτούσαν εν λευκώ την ΟΜΕ και ζητούσαν να ενημερωθούν πρώτα οι εργαζόμενοι, βάλαμε ως αντιπρόταση να πάμε άμεσα, σε ανοιχτό για όλους τους εργαζόμενους  συνέδριο (που άλλωστε είναι ανώτερο σώμα από το ΔΣ και αντικαταστατικά δεν έχει γίνει μέχρι τώρα), όπου θα συζητηθεί το θέμα της ΣΣΕ διεξοδικά, θα ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και θα παρθούν αποφάσεις. Για την διευκόλυνση μάλιστα των εργαζομένων προτείναμε να εξασφαλιστεί άδεια από τη διοίκηση για την παρουσία τους στο συνέδριο.

Την Παρασκευή 7-12 έγινε (παρά την επικράτηση με 11-8 ψήφους της εξουσιοδότησης σε λευκή επιταγή και κατά της ενημέρωσης των εργαζομένων σε ανοιχτό συνέδριο) συνάντηση της Ομοσπονδίας με την επιτροπή της διοίκησης και τον Διευθ. Σύμβουλο όπου ο εκπρόσωπος μας ζήτησε να συμπεριλαμβάνονται στη ΣΣΕ εκτός της ενσωμάτωσης της ΑΤΑ και οι διατακτικές τροφής και η ωφέλεια καθώς και τα άλλα θέματα (συμβασιούχοι γιατροί και μηχανικοί ασφαλείας, υδρονομείς , μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού με επιστροφή των κρατήσεων του 4024/11, αφού σύμφωνα με το «αφήγημα» της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, υπάρχει δυνατότητα επιστροφής τριετιών κλπ).

Καταλήξαμε ότι θα συνταχθεί σε συνεργασία των νομικών της ΕΥΔΑΠ και της ΟΜΕ κείμενο πρόταση συμπληρωματικής ΣΣΕ που θα έρθει προς έγκριση κι από τα δύο μέρη.

Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι

Να θυμίσουμε ότι η ΕΣΚ είναι η μοναδική παράταξη που από τη δεκαετία του ’90ακόμα, διεκδικεί την ενσωμάτωση της ΑΤΑ (άλλωστε στην πρόταση ΣΣΕ που καταθέσαμε εγγράφως σε ΕΥΔΑΠ και ΟΜΕ ζητάμε την επαναφορά της περικομμένης  ΑΤΑ και μετά την ενσωμάτωση της).

Αν υπάρχει κάποια δύναμη που με συνέπεια παλεύει μέσα σ’ όλα τα αιτήματα που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μας και γι’ αυτό και που όλα αυτά τα χρόνια δε τα αφήσαμε στην άκρη υποκύπτοντας στην λογική των μειωμένων απαιτήσεων και του μικρότερου κακού (λαμβάνοντας υπόψη «τη συγκυρία» ή την «γενικότερη κακή οικονομική κατάσταση» ή την «πρόθεση διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ») που έβαζαν οι άλλες δυνάμεις, αυτή είναι η ΕΣΚ.

Θέλουμε όμως κάθε πρόταση-συμφωνία που καλούμαστε να αποφασίσουμε αν είναι επωφελής για τους εργαζόμενους να γίνεται εγγράφως (δεν έχουμε άλλωστε καμιά εμπιστοσύνη σε μια διοίκηση που μόλις προ μηνών υπαναχώρησε από εκείνα που συμφώνησε και που ο μόνος κανόνας που είναι απαράβατος γι αυτή όπως και για τις προηγούμενες είναι τα κέρδη των μετόχων). Και επιδιώκουμε να είναι ενημερωμένοι για τα θετικά ή αρνητικά της, όλοι οι εργαζόμενοι.

Σε καμιά περίπτωση δε μπαίνουμε στη λογική: «τι προτιμάμε να χάσουμε» (εδώ την ενσωμάτωση της ΑΤΑ ή τις διατακτικές τροφής και την ωφέλεια), ζητώντας να γίνουν όλα αυτά όρος της ΣΣΕ.

Είναι συντεχνιασμός και εκφυλισμός να «παραγγέλνει» το συνδικαλιστικό κίνημα(βλ. ανακοίνωση της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ) στην εργοδοσία, ευέλικτες σχέσεις εργασίας (8μηνους, ατομικές συμβάσεις των 350 Ε, φοιτητές κλπ) για να υπάρχει η δυνατότητα (μέσω της συρρίκνωσης του μέσου μισθολογικού κόστους) διατήρησης αυτών που ήδη παίρνουμε!

Απαιτούμε :

  • ενσωμάτωση της ΑΤΑ και κατοχύρωση των Διατακτικών τροφής και της Ωφέλειας ως όρο της συμπληρωματικής ΣΣΕ
  • μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της η υγειονομική υπηρεσία
  • μονιμοποίηση των Υδρονομέων ώστε να λήξει ο Γολγοθάς τους και να εφαρμοστούν οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις
  • να υπάρξει πρόβλεψη ώστε αν βγούμε στις 31-12-2018 από το πρόγραμμα (όπως ακούγεται), να επιστραφούν οι μισθοί μας και οι όποιες αυξήσεις προκύψουν από την ενσωμάτωση της ΑΤΑ να είναι μετά την επιστροφή των μισθών μας
  • να εφαρμοστεί σύστημα μέσω του οποίου να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης των εργαζομένων, με τον τρόπο που είχε συμφωνηθεί το Μάιο και που δεν επιβαρύνει το μέσο μισθολογικό κόστος (παρά μόνο μειώνει τα κέρδη των μετόχων)
  • να λάβουν γνώση όλοι οι εργαζόμενοι πριν την υπογραφή.

ΥΓ. Το θέμα με τα προσωπικά δεδομένα επανέρχεται με ένταση ξανά και ξανά αποδεικνύοντας έτσι τους αρχικούς μας φόβους πως δεν αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μα ακριβώς το αντίθετο. Αυτή τη φορά ζητούν από την αποδοχή των εργαζομένων, με υπογραφή ότι «έλαβαν γνώση» αναλαμβάνοντας έτσι και την ευθύνη σε ένα κείμενο που απαιτείται νομική γνώση για να κατανοηθεί. Προσπαθούν να αποσπάσουν δια της πλαγίας οδού την συγκατάθεση μας ενώ η οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα είναι σαφής και απαιτεί «ελεύθερη βούληση» για την οποιαδήποτε υπογραφή.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here