ΕΥΔΑΠ: “Η αλήθεια για τις οφειλές των Δήμων”

15
1

ΕΥΔΑΠ-ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

19/11/2014
Η αλήθεια για τις οφειλές των Δήμων

Με αφορμή δημοσιεύματα με θέμα τις οφειλές από υδροδότηση ορισμένων Δήμων της Αττικής και με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζεται ότι:

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 38560/ 26-9-2013 όλες οι οφειλές των ΟΤΑ, έως τον Απρίλιο του 2013, ύψους 148,6 εκ. ευρώ, εξοφλήθηκαν από το Δημόσιο.  Με την ίδια ΚΥΑ εξαιρέθηκαν οι οφειλές που αφορούσαν σε σχολεία.

H ΕΥΔΑΠ στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προσέφερε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης περαιτέρω δυνατότητες ρύθμισης των νέων οφειλών τους, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ενημερώθηκε και κλήθηκε πολλές φορές από την ΕΥΔΑΠ για τη ρύθμιση των οφειλών του, ύψους 203.269,69 ευρώ, ουδέποτε όμως απάντησε επίσημα στις προτάσεις της εταιρείας οι οποίες ήταν εξαιρετικά ευνοϊκές και προέβλεπαν απαλλαγή από προσαυξήσεις ποσού ύψους 60.904,99 ευρώ, μειώνοντας το τελικό ποσό των οφειλών στα 142.364,70 ευρώ, και την εξόφληση του σε 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Επισημαίνεται ότι :

  • Η ΕΥΔΑΠ ουδέποτε διέκοψε την υδροδότηση ενός σχολείου ή παιδικού σταθμού σε περίοδο λειτουργίας, ανεξαρτήτως του ύψους των οφειλών του Δήμου, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές εκκρεμούσαν για περισσότερο από 10 χρόνια.
  • Η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζοντας τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων και η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, εφαρμόζει απλώς και μόνο το Νόμο χωρίς διακρίσεις, ισότιμα προς όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Η ΕΥΔΑΠ έχει αποδείξει επανειλημμένως, στη δύσκολη οικονομική κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά, ότι έχει σταθεί αρωγός εφαρμόζοντας κοινωνικό τιμολόγιο αλλά και στήριξη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και υπερήλικες) όπως επίσης και σε ιδρύματα φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Η ΕΥΔΑΠ παρεμβαίνει με κοινωνική ευαισθησία, επιλύει προβλήματα και αναμένει στο πλαίσιο του πνεύματος συνεργασίας και διαλόγου που έχει προκρίνει, τις προτάσεις και την καλή προαίρεση όλων των ενδιαφερομένων ώστε με βάση και τους Νόμους του Κράτους, να εξευρεθούν λύσεις αμοιβαία ικανοποιητικές.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οποία κοινωνική ευαισθησία όταν “Η ΕΥΔΑΠ” που “έχει αποδείξει επανειλημμένως, στη δύσκολη οικονομική κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά, ότι έχει σταθεί αρωγός εφαρμόζοντας κοινωνικό τιμολόγιο αλλά και στήριξη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και υπερήλικες)” και που “εφαρμόζει απλώς και μόνο το Νόμο χωρίς διακρίσεις”, κόβει, χωρίς διακρίσεις, το νερό σε οικονομικά ή κοινωνικά αδύναμους (άνεργους, φτωχούς, περιθωριοποιημένους, μετανάστες κλπ) στερώντας τους την πρόσβαση στο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα του πόσιμου νερού και φορτώνοντάς τους πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ ταυτόχρονα (προφανώς κάνοντας διάκριση) κάνει έκπτωση 45% στα ΕΛΠΕ του μεγαλομετόχου κ. Λάτση.

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here

x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →