Της Χαράς Τζαναβάρα από την “Εφημερίδα των Συντακτών”
53«Φέσι» και μάλιστα διπλό έχει φορέσει το Δημόσιο στην ΕΥΔΑΠ και επείγεται να το εξοφλήσει ενόψει της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ξεκινήσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, παρά την αντίθετη θέληση των εργαζομένων και κυρίως των πολιτών.
Το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, που ενδιαφέρεται να προχωρήσει το πρόγραμμα χωρίς τυπικές εμπλοκές και επιπλέον να δώσει την εταιρεία «καθαρή» στους επίδοξους επενδυτές, ζήτησε ήδη από το οικονομικό επιτελείο να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόφλησης των οφειλών. Επικαλείται την πρόσφατη κοινοτική Οδηγία 2011/7/Ε.Ε., με βάση την οποία η ΕΥΔΑΠ έχει τη δυνατότητα είσπραξης των μη αμφισβητούμενων οφειλών εντός 90 ημερών, αρκεί να κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες.
Εγκύκλιος Στουρνάρα
 Ο Γ. Στουρνάρας έχει στείλει από την περασμένη εβδομάδα εγκύκλιο προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητώντας να παρακρατηθούν από τους προϋπολογισμούς τα οφειλόμενα.
 Οι οφειλές, που δεν συμπεριλαμβάνουν τα χρέη των δήμων, έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και αφορούν τόσο ανεξόφλητους λογαριασμούς νερού από υπουργεία τα οποία ώς το τέλος του 2012 χρωστούσαν συνολικά 34 εκατ. ευρώ, όσο και τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του Δημοσίου σε προγραμματισμένα υδραυλικά έργα.
 Στους κακοπληρωτές περιλαμβάνονται κορυφαία υπουργεία, όπως το Αμυνας, το Περιβάλλοντος και το Παιδείας. Πρωταθλητής στα χρέη είναι το υπουργείο Υποδομών, το οποίο προ ΤΑΙΠΕΔ ήταν ο… πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΔΑΠ!
 Το άλλο σκέλος του χρέους, που αυξάνει συνεχώς, προέρχεται από τη σύμβαση την οποία έχει υπογράψει το Δημόσιο με την ΕΥΔΑΠ, με βάση τον νόμο 2744/1999. Πρόκειται για το νομοθέτημα με το οποίο είχε γίνει η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο και προβλέπει ότι το Δημόσιο οφείλει να συμμετέχει με το 60% της δαπάνης σε προβλεπόμενα έργα υδροδότησης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
 Ως το 2008, που είχαν ολοκληρωθεί τα σημαντικότερα έργα στο Λεκανοπέδιο, η ΕΥΔΑΠ είχε δαπανήσει 432,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 250,1 εκατ. είχαν εγγραφεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, χωρίς όμως να έχουν εκταμιευθεί. Την επόμενη χρονιά δαπανήθηκαν άλλα 105,3 εκατ. ευρώ και έτσι το χρέος του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 63,2 εκατ. ευρώ.
 Οι εργαζόμενοι, που με τις μειώσεις των αποδοχών τους έχουν σημαντική συμβολή στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων της ΕΥΔΑΠ, δεν διαφωνούν με την είσπραξη των καθυστερούμενων από το Δημόσιο. Λένε όμως κατηγορηματικά «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και ξεκίνησαν καμπάνιες στις γειτονιές για το μάζεμα υπογραφών στο αίτημά τους.
 Η συλλογή υπογραφών προχωρά μέσω Διαδικτύου, όπου συμμετείχαν έως τώρα πάνω από 6.000 πολίτες. Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ome-eydap.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here