Παρασκευή 21/06/2019

«ΕΥΔΑΠ-exit» από το Χρηματιστήριο;

Δημοσιεύτηκε στις:

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις για το μέλλον της ΕΥΔΑΠ ΑΕ μετά την πρόσφατη εμπλοκή με την ανανέωση της σύμβασης ΕΥΔΑΠ ΑΕ – Δημοσίου σύμφωνα με το νόμο 2744/1999 και τη σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, ΕΥΔΑΠ Παγίων και ΕΥΔΑΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου 4412/2016.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του sekes-eydap.gr η εμπλοκή αυτή έχει οδηγήσει σε έντονους προβληματισμούς που έχουν φτάσει μέχρι το Μαξίμου.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων και έχει εισηγηθεί προς τον πρωθυπουργό την αξιοποίηση της πρόσφατης υπερψήφισης από τη Βουλή της τροποποίησης του άρθρου 21 του Συντάγματος για την κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό.

Στόχος, εν όψει ευρωεκλογών, η εξαγγελία μιας ηχηρής μεταρρύθμισης όπως είναι η εξαγορά από το κράτος του συνόλου των μετοχών που κατέχουν Υπερταμείο και ιδιώτες, η έξοδος της ΕΥΔΑΠ από το Χρηματιστήριο, η συγχώνευση ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ Παγίων και η δημιουργία μιας νέας αμιγώς δημόσιας εταιρείας, η οποία θα παρέχει τις υπηρεσίες της στα νοικοκυριά χωρίς τιμολόγια, η χρηματοδότησή της θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω των φορολογικών εσόδων ή ίσως και με την επιβολή μιας πάγιας ετήσιας εισφοράς ύψους περίπου 100€ των κατοίκων του Λεκανοπεδίου σε περιοχές αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ.

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ διέρρευσαν ότι τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων στο γραφείο του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και να εξεταστούν οι πολιτικές και νομικές επιπτώσεις της, κυρίως η αθέτηση των δεσμεύσεων από το τρίτο μνημόνιο για τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Οικονομικά το εγχείρημα θεωρείται βιώσιμο αφού το κόστος λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ θα μειωθεί θεαματικά, ενώ τα οικονομικά της αποτελέσματα αντί για τους μετόχους θα οδηγούνται σε επενδύσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει και τις διαθέσεις των εργαζομένων. Οι επαφές με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ. και με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποσκοπούν να προλάβουν πιθανές αντιδράσεις. Μετά τις συζητήσεις τα στελέχη της Διοίκησης εκτιμούν ότι «η απο-εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ δεν είναι μέσα στους στόχους των εργαζομένων, οι οποίοι, ως γνωστόν, επικεντρώνουν τα αιτήματα τους μόνο σε μισθολογικές παροχές για το προσωπικό».

Στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στην ΕΥΔΑΠ, μας ανέφερε ότι κυβέρνηση, κόμμα και διοίκηση της Εταιρείας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της πράγματι ρηξικέλευθης πρωτοβουλίας και ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έχει υλοποιήσει ότι έχει υποσχεθεί για την ΕΥΔΑΠ και μάλιστα με την παρουσία του στο χώρο της Εταιρείας. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που θα τολμήσουν να αντιδράσουν ή και να βάλουν εμπόδια σε αυτή τη ριζοσπαστική πρωτοβουλία θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα μας»

532ΥποστηρικτέςΚάντε Like
92ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο κάθε ηλίθιος γράφει την κοτσάνα του για να σπάσει πλάκα λόγω πρωταπριλιάς! Σοβαρή καί υπεύθυνη δημοσιογραφία..σαν δε ντρέπεστε!

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here