Ευφυΐα, σοφία, βλακεία και εκπαίδευση

Από την Εφημερίδα των Συντακτών | Συντάκτης: Τάσος Τσακίρογλου


«Η πολλαπλότητα της γνώσης δεν καλλιεργεί την εξυπνάδα», αν και «οι εραστές της σοφίας πρέπει να ξέρουν πολλά πράγματα». Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος έκανε τη διαφοροποίηση ανάμεσα στην πολυμάθεια και τη σοφία, διάκριση που σήμερα, δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, έχει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και αξία.

Σε μια κοινωνία γνώσης και εξειδίκευσης όπως η σημερινή, στην οποία τα διπλώματα, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά, οι ξένες γλώσσες και οι γνώσεις στην πληροφορική γνωρίζουν έναν πρωτόγνωρο πληθωρισμό, αλλά και αποτελούν τον στοιχειώδη εξοπλισμό στον στίβο της επαγγελματικής καταξίωσης, φαίνεται ότι ξεχνάμε πως η σοφία δεν έχει σχέση με τα τυπικά προσόντα της εκπαίδευσης (αν και αυτά είναι απαραίτητα).

Και βέβαια η σοφία δεν έχει σχέση με την «ευφυΐα», δηλαδή την ικανότητα να χειριζόμαστε γρήγορα τη σκέψη μας ή να κάνουμε ταχύτατα πολύπλοκους υπολογισμούς. Εξαρτάται όμως από αυτό που ονομάζουμε κριτική σκέψη, η οποία καλλιεργείται αρχικά με το να αναπτύσσουμε στο παιδί την ικανότητα να θέτει σωστά ερωτήσεις.

Να βγάζει συμπεράσματα από τη σχέση του με τον κόσμο, αλλά και να μετασχηματίζει σε προσωπική «ιδιοκτησία» τη διανοητική κουλτούρα της ανθρωπότητας και τις σημαντικότερες κατακτήσεις του πολιτισμού. Τι άλλο; Να σκέφτεται αυτόνομα και να μη βασίζεται στην «απομνημόνευση», η οποία ακρωτηριάζει τον εγκέφαλο και δημιουργεί «ηλίθιους» με ατροφική κριτική ικανότητα, ανίκανους να συνδέσουν τις γενικές, από μνήμης μαθημένες, γνώσεις με την πραγματικότητα.

Αυτόνομη σκέψη σημαίνει διαρκή εκπαίδευση για αντίσταση στις αυθεντίες και στις «απόλυτες αλήθειες». Οπως έλεγε ο μεγάλος Σοβιετικός φιλόσοφος Εβαλντ Ιλένκοφ, «Μια από μνήμης μαθημένη “απόλυτη” αλήθεια, χωρίς να κατανοηθεί, γίνεται έπειτα για τον εγκέφαλο κάτι σαν τις γραμμές του τρένου ή τις παρωπίδες για το άλογο. Ο εγκέφαλος συνηθίζει να διατρέχει μονάχα τα ήδη πατημένα (από άλλους εγκεφάλους) μονοπάτια».

Το να διδάξουμε τα παιδιά να σκέφτονται «διαλεκτικά», με στόχο την κατάκτηση της σοφίας, σημαίνει να τα μάθουμε να είναι πάντα επιφυλακτικά απέναντι στο «προφανές» και το «ολοφάνερο». Να αναζητούν αυτό που δεν φαίνεται: τις εσωτερικές σχέσεις των πραγμάτων και τις αντιφάσεις μέσα στα ίδια τα πράγματα.

Και φυσικά η σοφία προϋποθέτει την κατάκτηση μιας ειδικά ανθρώπινης ιδιότητας, αυτής που η σύγχρονη ψυχολογία αποκαλεί ενσυναίσθηση, δηλαδή της ικανότητας «να μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου», να βλέπουμε με τα μάτια του, να μπορούμε να «φανταστούμε» τα αποτελέσματα μιας κατάστασης ή μιας πράξης μας επάνω του.

Πέρα από τη βιωμένη ανθρώπινη εμπειρία ότι η συνεργασία διευκολύνει την επιβίωση, η ενσυναίσθηση καλλιεργεί την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό και τη συνεργασία στις ανθρώπινες κοινότητες.

Οι προβληματισμοί για τους κινδύνους από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (A.I.) μπορούν να έχουν κάποιο νόημα μόνο στο φως της ανάγκης για μια αλλαγή κοινωνικού υποδείγματος και ανατροπής της σημερινής εμπορευματικής σχέσης ανάμεσα στη σκέψη και τα προϊόντα της.

Μεγάλες προσδοκίες; Οχι για όποιον πιστεύει στις δημιουργικές ικανότητες των ανθρώπων και τις βλέπει να δολοφονούνται συστηματικά και οργανωμένα από το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα. Ενα σύστημα που εκπαιδεύει λοβοτομημένους ανθρώπους, παπαγάλους με απονεκρωμένη φαντασία, πειθαρχημένους υπηκόους, αχόρταγους καταναλωτές και νάρκισσους φυλακισμένους μέσα στον καθρέφτη τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here