Ιρλανδία: Γιγαντιαία διαδήλωση κατά των χρεώσεων στο νερό

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Δουβλίνο κατά της απόφασης της ιρλανδικής κυβέρνησης να επιβάλει χρεώσεις στις υπηρεσίες ύδρευσης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά της λιτότητας που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια στη χώρα.
Έπειτα από χρόνια δωρεάν υπηρεσιών ύδρευσης, ο κεντροδεξιός συνασπισμός που κυβερνά την Ιρλανδία αποφάσισε να χρεώνει τα νοικοκυριά εκατοντάδες ευρώ από την επόμενη χρονιά, μια αντιδημοφιλής απόφαση που ελήφθη μόλις 18 μήνες πριν τη διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες τα κυβερνητικά κόμματα ελπίζουν να κερδίσουν βασιζόμενα στην οικονομική ανάπτυξη που σημειώνει η Ιρλανδία.
Στην Ιρλανδία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά λίγες διαδηλώσεις σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν λάβει πακέτα διάσωσης, όμως στις χθεσινές κινητοποιήσεις οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι χρεώσεις αυτές είναι υπερβολικές.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης των οργανώσεων κατά της λιτότητας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε αυτές συμμετείχαν έως και 100.000 άνθρωποι, αν και η αστυνομία εκτίμησε ότι ήταν περίπου 30.000.
Αφού βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης, η οικονομία της Ιρλανδίας σημειώνει ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει το 4,7%.
Η βελτίωση της οικονομίας επέτρεψε στην κυβέρνηση να καταρτίσει τον πρώτο της προϋπολογισμό στον οποίο δεν προβλέπονται νέα μέτρα λιτότητας, για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, όμως η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται την ανάκαμψη της οικονομίας.
Περισσότεροι από ένας στους δέκα είναι άνεργοι και υπάρχουν περισσότερα από 100.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια σε σύνολο πληθυσμού 4,6 εκατομμυρίων.
Ο Πολ Μέρφι, του κόμματος της Ένωσης κατά της Λιτότητας, στην προεκλογική εκστρατεία του οποίου κυριάρχησε η έκκληση για μποϊκοτάζ στις χρεώσεις των υπηρεσιών ύδρευσης, κέρδισε μία έδρα στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, η οποία είχε μείνει κενή αφού ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael εκλέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Μέρφι είπε στους υποστηρικτές του: «Η ανάκαμψη είναι για τους πλούσιους, για το 1%,  δεν είναι για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης».
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στις εκλογές για την πλήρωση της κενής έδρας στο κοινοβούλιο, το 57% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ κάποιου υποψηφίου που τασσόταν κατά των χρεώσεων για τις υπηρεσίες ύδρευσης, ενώ μόνο το 17% για κάποιον από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here