Καταλήψεις στην Τράπεζα Πειραιώς για τις 120 «συγκαλυμμένες απολύσεις»

Σε κατάληψη του κεντρικού κτηρίου Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), σε απάντηση της απόφασης της τράπεζας να ανακοινώσει τη μεταφορά των οργανικών μονάδων ασφαλείας και καθαριότητας σε τρίτες εταιρείες παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών. «Συγκαλυμμένες απολύσεις» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στο πλευρό τους η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ) και το Κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού στον Νομό Αττικής.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απόφασή της αυτή στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2015, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις, τόσο των εργαζόμενων που θίγονται, όσο και άλλων συναδέλφων τους που με την εξέλιξη αυτή απειλούνται ανοιχτά. Αποτέλεσμα, την ώρα που η κατάληψη στο κτήριο της διοίκησης της τράπεζας, να δοθεί ραντεβού για τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, παρουσία της Εύης Αχτσιόγλου.

Ο ΣΕΥΤΠΕ σχολιάζει την «πρωτοφανή απόφαση» της Διοίκησης της τράπεζας για «απόσχιση των δραστηριοτήτων» των κλάδων Φύλαξης και Καθαριότητας, υπογραμμίζοντας πως εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερή εργασία όλων των εργαζόμενων. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι παραθέτουν στην ανακοίνωσή τους παραφρασμένο το ποίημα «Στην αρχή ήρθαν», του Γερμανού θεολόγου Μάρτιν Νιμέλερ.

Διαβάστε αναλυτικά το κάλεσμα του ΣΕΥΤΠΕ:

Κατάληψη Κτηρίου Αμερικής 4 – Ο αγώνας συνεχίζεται!

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
σας κοινοποιούμε την 2η κοινή ανακοίνωση όλων των Συλλόγων Εργαζομένων, που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη χθεσινή πολύωρη και μαζική κατάληψη του Κεντρικού Κτηρίου Διοίκησης (Αμερικής 4), για την ανατροπή της πρωτοφανούς απόφασης τής Διοίκησης για απόσχιση των δραστηριοτήτων κλάδου Φύλαξης και Καθαριότητας, και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τη σταθερή εργασία όλων.
Επαναλαμβάνουμε, ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της Διοίκησης είναι μόνο η αρχή, καθώς το επόμενο διάστημα και άλλοι συνάδελφοί μας ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν την ίδια … «κοινωνική ευαισθησία».
Για το λόγο αυτό η αντίδραση ΟΛΩΝ μας και η δυναμική απάντησή μας στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, που πλήττουν τη σταθερή εργασία και τα εργασιακά μας δικαιώματα, θα είναι πρωτοφανής.
Για να μην συμβεί αυτό, που τόσο παραστατικά αποτυπώνει ο Γερμανός θεολόγος και πολέμιος του Ναζισμού Μάρτιν Νιμέλερ, στο ποίημά του «Στην αρχή ήρθαν…» (σε παράφραση):
«Στην αρχή ήρθαν για τους φύλακες,
σιώπησα,
δεν ήμουν φύλακας.
Ύστερα ήρθαν για τις καθαρίστριες,
σιώπησα,
δεν ήμουν καθαρίστρια.

Όταν ήρθαν για εμένα,
δεν υπήρχε κανείς πλέον,
που να μπορούσε να διαμαρτυρηθεί».

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Μπεμπένης Εμμανουήλ Γοίλιας Ισίδωρος

«Μνημονιακή υποχρέωση» με τη βούλα του ΠτΔ

Όπως έκανε γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς μέσω ανακοίνωσής της, η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συμμόρφωση της τράπεζας με τις δεσμεύσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο 2015, προχώρησε σε συμφωνία μεταφοράς των οργανικών μονάδων ασφάλειας και καθαριότητας σε τρίτες εξειδικευμένες εταιρίες παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το Euro2day, η χρήση του Προεδρικού Διατάγματος 178/2002 προβλέπει πως στην περίπτωση μεταβίβασης τμήματος επιχείρησης, οι συμβάσεις εργασίας τους δεν θίγονται και να διατηρούνται οι ίδιοι όροι εργασίας. Ακόμη, υποστηρίζεται πως διατηρείται σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων για δύο ακόμη χρόνια, καθώς και οι υφιστάμενοι όροι των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων τους μέχρι την αποπληρωμή τους.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση η τράπεζα κάνει λόγο για επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας» με την εν λόγω απόφασή της, υποστηρίζοντας πως «έτσι διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας με το ίδιο επίπεδο αποδοχών», ενώ αποδέχεται να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για να εξηγήσει τις θέσεις της.

ΟΤΟΕ: Ούτε ανοικτές ούτε συγκαλυμμένες απολύσεις

«Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επικαλούμενη προσχηματικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης το 2015, προχώρησε σε συγκαλυμμένες απολύσεις 120 εργαζομένων με την μέθοδο της μεταφοράς τους σε τρίτες εταιρείες ιδιωτών ξένες προς την ίδια την Τράπεζα» καταγγέλλει η ΟΤΟΕ για την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ακόμη, υπενθυμίζει πως η εν λόγω Τράπεζα έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια το προσωπικό της κατά 5.000, χωρίς απολύσεις και με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here