ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Mετά το σύντομο διάλειμμα με το νεοφιλελεύθερο και «αντιγραφειοκρατικό» οίστρο του Στέλιου, που απέφερε βραβεία και ταξίδια, αλλά κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ΕΥΔΑΠ, επιστρέψαμε στις παλιές «καλές» εποχές του παλαιοκομματισμού, όπου τα κόμματα της κυβέρνησης και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, θεωρούν την ΕΥΔΑΠ και τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ «λάφυρο» της εξουσίας τους, εργαλείο εξυπηρέτησης κομματικών, παραταξιακών και πελατειακών συμφερόντων.

Εξαίρεση στον κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η νέα διοίκηση της Εταιρείας, που διόρισε το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και η τρικομματική συγκυβέρνηση.

Η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, παραμερίζοντας τα μεγαλεπήβολα πλάνα για «σύγχρονα μοντέλα διοίκησης», προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στις δεκάδες θέσεις ευθύνης διευθυντών και προϊσταμένων με την εγκατάσταση των «δικών μας παιδιών».

Τα μόνα πρόσωπα που δεν αλλάζουν, είναι τα κατεστημένα παντός καιρού, που κινούν τα νήματα στις γενικές διευθύνσεις, παραδίδουν σημαντικές και μόνιμες εργασίες της εταιρείας σε εξωτερικούς συνεργάτες και προετοιμάζουν την πώλησή της στους ιδιώτες.

Πότε, αλήθεια, πρόλαβε ο νέος Διευθύνων να αξιολογήσει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των νέων στελεχών, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε θέσης; Πότε πρόλαβε να εκτιμήσει την απόδοση και τη καταλληλότητα όσων αντικατέστησε; Ποιοί εισηγήθηκαν τις αλλαγές; Η δημοσιοποίηση των εισηγήσεων θα έλυνε κάθε αμφισβήτηση. Υπήρξε κάτι τέτοιο ή το έμαθαν και αυτοί από το «δελτίο των οκτώ»;

Πώς προάγονται κάποιοι συνάδελφοι, τη στιγμή που ακόμα γίνονται έρευνες και ΕΔΕ στις προηγούμενες διευθύνσεις τους ή τουλάχιστον δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών; Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι όποιες μεταθέσεις δεν θα επηρεάσουν τις εν εξελίξει έρευνες, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωσή και την παράδοσή τους στα αρμόδια όργανα της εταιρείας για την αξιολόγηση τους.

Αλλαγές μεταθέσεις τοποθετήσεις αναδιοργανώσεις, αξιολογήσεις πρέπει να είναι προϊόν σαφώς προσδιορισμένων αντικειμενικών κριτηρίων, που προϋποθέτουν διαφάνεια και αξιοκρατία, στοχεύουν στην επιβράβευση των ικανοτέρων και όχι στην ικανοποίηση των συμφερόντων συγκεκριμένων κέντρων, ή το βόλεμα των «κολλητών» μας και το διωγμό των «άλλων».

Οι λίστες που δημιουργούνται με παραταξιακά, κομματικά και κυρίως μη υπηρεσιακά κριτήρια, όσο «αγγελικά» κι αν είναι πλασμένες, δεν έχουν καμία σχέση με την ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ. Είναι μία από τις βασικές αιτίες των διαλυτικών φαινομένων στη Διοίκηση των ΔΕΚΟ, που ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων θέλουν να τις ξεπουλήσουν.

Αυτή η μακιαβελική συνταγή της συνεχιζόμενης έλ-λειψης αξιοκρατίας φέρνει αναστάτωση στους εργαζόμενους, προκαλεί μεγάλες δυσλειτουργίες, ειδικά σε υπηρεσίες που αποδεκατίστηκαν από στελέχη πρώτης γραμμής. Στους συναδέλφους επικρατεί ο θυμός, αφού συσσωρεύονται μόνο προβλήματα μαζί με τις συνεχείς περικοπές αποδοχών.

Καλούμε την Ομοσπονδία και τα σωματεία να πάρουν άμεσα θέση. 

Να αντιδράσουν, διεκδικώντας ένα αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα αλλαγών, που κάθε συνάδελφος μακριά από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις θα έχει τη καλύτερη δυνατή απόδοση και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Καλούμε την Ομοσπονδία και τα σωματεία να πάρουν άμεσα θέση και να αντιδράσουν και στον τροποποιημένο ν. 4024/11, ο οποίος αφορά στον τρόπο επιλογής των Διευθυντικών στελεχών, καθώς επίσης και στο πλαίσιο, το οποίο αλλάζει άρδην την εργασιακή σχέση μονίμων υπαλλήλων σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ώστε να απολύονται εύκολα.

Τα συνδικαλιστικά όργανα δεν πρέπει δια της σιωπής να συναινούν σε όσους θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ σε φοβισμένους και υπάκουους υπηκόους του κάθε ομαδάρχη ή κομματάρχη σήμερα ή του ιδιώτη αύριο.

Αυτή δεν είναι η ΕΥΔΑΠ που έχουμε ανάγκη. Η ΕΥΔΑΠ των εργαζομένων, στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε και προς κάθε κατεύθυνση για να μην τους περάσει.

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here