Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΕΥΔΑΠ για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού στην πρωτεύουσα

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση του νερού υπέγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

Η ορθολογική χρήση του νερού και η ανάδειξη της σημασίας του, ως πολύτιμου δημόσιου αγαθού είναι ο στόχος της συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με την Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης, στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούν δημόσιες βρύσες σε τρία κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και θα διερευνηθεί η αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που βρίσκεται στην περιοχή της Δεξαμενής στο Κολωνάκι.

«Ο δήμος Αθηναίων, έχοντας παρουσιάσει επισήμως τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την Αθήνα του 2030 και το Σχέδιο Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή, θεωρεί κεντρικό ζήτημα τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «οι στρατηγικές συνεργασίες είναι ο μόνος δρόμος για την υιοθέτηση καινοτόμων και αποτελεσματικών λύσεων, απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα».

Αντικείμενο του μνημονίου αποτελεί η καταγραφή και κατανόηση του «Γαλάζιου Αποτυπώματος» του δήμου Αθηναίων. Το Γαλάζιο Αποτύπωμα (Blue Water Footprint) είναι ένας σύνθετος δείκτης, που περιγράφει την κατανάλωση τόσο του επιφανειακού, όσο και του υπόγειου νερού και περιλαμβάνει ποσοτικά, ποιοτικά, γεωγραφικά και χρονικά στοιχεία. Ο δείκτης αυτός θα υποστηρίξει τον δήμο Αθηναίων στη διερεύνηση και καταγραφή της χρήσης του νερού, για κάθε υπηρεσία που παρέχει, δίνοντας έτσι χρήσιμες πληροφορίες για την αειφόρο διαχείριση των υδάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος δήλωσε: «H ΕΥΔΑΠ Α.Ε., στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής ευθύνης της, στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της Αθήνας, ενώ παράλληλα αποτελεί για αυτήν προτεραιότητα η μέγιστη απόδοση του ευαίσθητου πόρου, που είναι το νερό, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος. H εταιρεία μας, επενδύει στην κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, θέτοντας παράλληλα τα αποτελέσματα της προόδου της τεχνολογίας στην υπηρεσία των πολιτών. Το μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων αποτελεί το πρώτο βήμα καταγραφής και κατανόησης του «Γαλάζιου Αποτυπώματος» της πόλης. Θα συνεχίσουμε και με τους άλλους δήμους της Αττικής».

Συμπληρωματικοί άξονες της συνεργασίας δήμου Αθηναίων και ΕΥΔΑΠ, μέσω του Γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων, είναι οι ακόλουθοι:

1) Πιλοτική τοποθέτηση δημοσίων βρυσών σε 3 κεντρικά σημεία της πόλης.

Ο δήμος Αθηναίων προωθεί την αξία του νερού ως κοινωνικού αγαθού και το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτό. Στόχος είναι η αύξηση κατά 20% των σημείων πρόσβασης σε πόσιμο νερό μέχρι το 2030. Αυτό το καλοκαίρι, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, ξεκινάει η πιλοτική εγκατάσταση δημοσίων κρηνών σε τρία σημεία στο κέντρο της πόλης: α) Ερμού και Νίκης, β) Πλατεία Ασωμάτων γ) Είσοδος σταθμού μετρό «ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ».

2) Αξιοποίηση του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου για τις ανάγκες του δήμου Αθηναίων

Ο δήμος Αθηναίων και η ΕΥΔΑΠ διερευνούν τη δυνατότητα αξιοποίησης του νερού που αντλείται από τους άξονες του Αδριάνειου Υδραγωγείου για την εξυπηρέτηση υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν ενδεικτικά την άρδευση χώρων πρασίνου, καθώς και το πλύσιμο δρόμων, κάδων και απορριμματοφόρων. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 2ο αι μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, με στόχο την ύδρευση της πόλης των Αθηνών από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Η σήραγγα μήκους 25 χιλιομέτρων ξεκινούσε από την περιοχή του Τατοΐου και μετέφερε το νερό μέχρι και τους πρόποδες του Λυκαβηττού, όπου αποθηκευόταν σε λιθόκτιστη δεξαμενή.

Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή κυρία Ελένη Μυριβήλη: «η στρατηγική συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την ΕΥΔΑΠ θα προσφέρει στις δημοτικές υπηρεσίες απαραίτητα δεδομένα και εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση ενός τόσο σημαντικού φυσικού πόρου της πόλης όπως το νερό. Παράλληλα, η πόλη θα μπορέσει να υλοποιήσει προγράμματα και δράσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Αθηναίων ενώ συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here