Μ. Αγγελάκης: Ενημέρωση για τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ
Αγγελάκης Μανώλης 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των συναδέλφων, όσον αφορά τα θέματα του Διοικητικού Συμβουλίου, σας παραθέτω ορισμένες από τις Αποφάσεις που έλαβε το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον θα βρείτε τις τοποθετήσεις μου για κάποια θέματα τα οποία κρίνω ότι είναι ιδιαίτερης βαρύτητας.

Απόφαση 20315/29.05.2019 – Απασχόληση Φοιτητών 

Το ΔΣ ενέκρινε την απασχόληση 250  φοιτητών για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο – Αύγουστο 2019, στις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ. Από τους επιλαχόντες 50 άτομα επίλεχθηκαν από παιδιά των εργαζομένων.
Κατόπιν δικής μου παρέμβασης επετεύχθη η επιλογή 50 επιλαχόντων από παιδιά των εργαζομένων. Για πολλά χρόνια η Εταιρεία έδινε προτεραιότητα στα παιδιά των εργαζομένων, κάτι που καταργήθηκε με πρωτοβουλία της προηγούμενης Διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ανεπίτρεπτο να μην έχει καθιερωθεί ένας αριθμός παιδιών εργαζομένων μέσα στο συνολικό αριθμό απασχολούμενων φοιτητών. Οι 50 επιλαχόντες είναι ένα πρώτο βήμα και θα συνεχίσω την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό παιδιών συναδέλφων.

Κουπόνια σίτισης προσωπικού

Με ευθύνη της προηγούμενης Διοίκησης έχει δημιουργηθεί πάγιο πρόβλημα στη διανομή των κουπονιών σίτισης του προσωπικού. Αφού πρώτα αρνήθηκαν να τα συμπεριλάβουν στη ΣΣΕ, ώστε να διασφαλιστεί αυτή η παροχή, μετά μείωσαν σημαντικά τα χρήματα στον προϋπολογισμό για την συγκεκριμένη παροχή αφήνοντας την κυριολεκτικά στον αέρα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στη χορήγησή τους. Μετά από αλλεπάλληλες  προσπάθειες και προειδοποιήσεις μου για το τι θα συνέβαινε μετά τη μη κατοχυρωσή από τη ΣΣΕ, πάλι φτάνουμε στο παρά πέντε για να πάρουμε τα κουπόνια. Σε συνάντηση μου με τη νέα Διοίκηση, τελικά καταφέραμε, να δοθούν τα κουπόνια που δικαιούται το προσωπικό για τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς καμία όμως εξασφάλιση για τα επόμενα. Είναι απαράδεκτη πλέον αυτή η κατάσταση με τις λύσεις της τελευταίας στιγμής και τους εργαζόμενους να περιμένουν μέρα με τη μέρα για να μάθουν αν τελικά θα πάρουν όσα δικαιούνται. Στην κατάσταση αυτή τους οδήγησε η προηγούμενη Διοίκηση και οι φιλικά προσκείμενοι σε αυτήν συνδικαλιστές, που έτρεξαν να υπογράψουν μια κενή ΣΣΕ, μόνο και μόνο για να παρατείνουν τις περικοπές σε μισθούς και παροχές. Είναι επιβεβλημένο η νέα Διοίκηση να επανεξετάσει όλα αυτά τα ζητήματα και να παγιώσει επιτέλους την παροχή κουπονίων για το προσωπικό, ώστε να τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια για τους εργαζόμενους. Δεν είναι δυνατόν η οποιαδήποτε παροχή προς τους συναδελφους να αποτελεί μια καιροσκοπική πρακτική βασισμένη σε πολιτικά ή αλλά συμφέροντα.

Εργολαβία Ε-865 «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, περιφράξεις, ηλεκτροφωτισμός, εργασίες οδοποιίας και λοιπές οικοδομικές εργασίες σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ»

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη εργολαβία, έχω εκφράσει τις ενστάσεις μου, τόσο για το γεγονός ότι αυτή ουδέποτε έχει παρουσιαστεί δομημένα και εμπεριστατωμένα στο ΔΣ, από τους αρμόδιους Διευθυντές, όσο και για το γεγονός ότι λόγω προχειρότητας και μη οργανωμένης εφαρμογής της, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζομένους. Η Διεύθυνση των Κτηριακών Εγκαταστάσεων παρουσιάζει σοβαρές και αδικαιολόγητες ανακολουθίες στο έργο της. Πρώτα ήρθε η εσπευσμένη έξωση, την οποία υπέστησαν οι υπάλληλοι του Τομέα Ηρακλείου στον Περισσό, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους αρμοδίους του Τομέα, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές και αντιεπαγγελματικό.  Ακολούθως όλο το προσωπικό του κτηρίου γραφείων που βρίσκεται στην Πανόρμου, αναγκάζεται επίσης σε μετακόμιση εν μέσω των θερινών μηνών και χωρίς καμία απολύτως οργάνωση με προφάσεις  και δικαιολογίες. Το συγκεκριμένο κτήριο στεγάζει μεγάλο αριθμό προσωπικού, ο οποίος καλείται τώρα κυριολεκτικά να στοιβαχθεί σε άλλα κτήρια, προκαλώντας προφανώς σημαντικά προβλήματα στην εργασιακή καθημερινότητα των υπαλλήλων. Όπως είπα και στην αρχή η εφαρμογή της ως άνω εργολαβίας στερείται προγραμματισμού, οργάνωσης και σαφούς ακολούθησης των διαδικασιών και ως εκ τούτου θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.

Επίδομα ανθυγιεινών

Τα επιδόματα του προσωπικού είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα που θα πρέπει να εξετάζεται ολοκληρωμένα και στοχευμένα και όχι αποσπασματικά και με βεβιασμένες αποφάσεις. Το επίδομα των ανθυγιεινών ήρθε προς ψήφιση στο ΔΣ χωρίς καμία απολύτως εισήγηση από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, χωρίς ούτε καν να έχει ενημερωθεί η ΟΜΕ και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, κάτι που σαφώς υποδεικνύει ότι τα επιδόματα δεν χορηγούνταν με γνώμονα τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους. Μάλιστα η ίδια η Διοίκηση που έφερε το θέμα προς ψήφιση στο ΔΣ, μετά το απέσυρε αποδεικνυόντας την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο θέμα.

Απόφαση 20233/17.04.2019 – Απόφαση 20348/24.06.2019 «Λειτουργία & Συντήρηση του ΚΕΛΨ»

Καταψήφισα την συγκεκριμένη απόφαση γιατί πάλι με τη μορφή του επείγοντως και με σημαντικά κενά στην αιτιολόγηση από τη Γενική Διεύθυνση Αποχέτευσης, και με ιδιαίτερα αυξημένο προϋπολογισμό 330.000.000€, που επιβαρύνει σημαντικά την Εταιρεία, ήρθαν προς έγκριση τα τεύχη για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών για τη «Λειτουργία & Συντήρηση του ΚΕΛΨ». Μετά από πληθώρα δημοσιευμάτων και την ισχυρή κριτική την οποία εισέπραξε η προηγούμενη Διοίκηση για το συγκεκριμένο θέμα για σκιώδεις διαδικασίες, τελικά αναγκάστηκαν να δώσουν παράταση στο συγκεκριμένο έργο.
Είναι η πολλοστή φορά που η συγκεκριμένη Γενική Διεύθυνση φέρνει προς ψήφιση στο ΔΣ της Εταιρείας ατεκμηρίωτα θέματα χωρίς εισηγήσεις με τη μορφή του επειγόντως. Το ίδιο συνέβη και με την προμήθεια των βυτιοφόρων οχημάτων που προορίζονται για το ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής, που ήρθε με τη μορφή του επείγοντως, ενώ δεν υπάρχει καν η Υπηρεσία για την οποία προορίζονται τα συγκεκριμένα οχήματα.

Αλλαγές στο οργανόγραμμα της Εταιρείας

Καταψήφισα τις παρακάτω αποφάσεις που αφορούν σε αδικαιολόγητες και εσπευσμένες, χωρίς αξιολόγηση, αλλαγές στο οργανόγραμμα της Εταιρείας, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Έχω επαναλάβει πολλές φορές την αντίθεση μου προς την πλήρη κομματοποίηση του οργανογράμματος που επέβαλλε η προηγούμενη Διοίκηση. Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι μια Εταιρεία του επιπέδου και της μορφής της ΕΥΔΑΠ, πρέπει να λειτουργεί αξιοκρατικά και με βάση τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

1. Απόφαση 20227/17.04.2019 – Κατάργηση Γενικών Διευθύνσεων 

Το ΔΣ αποφάσισε την κατάργησης των 2 Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικού και Ανθρώπινου Δυναμικού και τη δημιουργία νέας Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Ανάπτυξης

2. Απόφαση 20242/17.04.2019 – Αλλαγή Γενικού Διευθυντή  

Το  ΔΣ αποφάσισε την απαλλαγή της Γενικής Διευθύντριας Συντονισμού & Υποστηρικτικών Λειτουργιών από τα καθήκοντα της και την τοποθέτηση νέας

3. Απόφαση 20243/24.04.2019 – Βοηθοί Γενικοί 

Το ΔΣ αποφάσισε στις Γενικές Διευθύνσεις Ύδρευσης, Πελατών και Συντονισμού & Υποστηρικτικών Λειτουργιών, ο Γενικός Διευθυντής να επικουρείται στο έργο του από δύο Βοηθούς Γενικούς

Λοιπά θέματα: 

Απόφαση 20331/12.06.2019 – Ομαδική Ασφάλιση

Το ΔΣ αποφάσισε την κατακύρωση του διαγωνισμού με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών προγράμματος ομαδικής ασφάλισης εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ

Απόφαση 20258/02.05.2019 – Συμβάσεις με νομικές εταιρείες

Το ΔΣ αποφάσισε την έγκριση σχεδίων σύμβασης παροχής νομικών υπηρεσιών μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και των δικηγορικών εταιρειών:
Πιστιόλης Τριαντάφυλλος & Συνεργάτες δικηγορική εταιρεία
Καλλιμόπουλος – Λουκόπουλος – Χιωτέλλης δικηγορική εταιρεία

Καταψήφισα την συγκεκριμένη απόφαση γιατί είμαι αντίθετος στη συνεχή και αλόγιστη εκχώρηση αντικειμένου σε ιδιώτες, που αφενός αφαιρεί αρμοδιότητες από το προσωπικό και αφετέρου επιβαρύνει οικονομικά την Εταιρεία. Επιπλέον θεωρώ απαράδεκτη την τακτική της προηγούμενης Διοίκησης να αναθέτει σε αυτές της Εταιρείες τις κατασχέσεις και τις δεσμεύσεις λογαριασμών για χρέη. Είναι μια σαφώς αντικοινωνική πολιτική που δεν εναρμονίζεται με την κουλτούρα και το ήθος της ΕΥΔΑΠ.

Απόφαση 20218/10.04.2019 – Κανονισμός ανάθεσης & εκτέλεσης συμβάσεων

Το ΔΣ αποφάσισε την κατάρτιση κανονισμού ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων εντός προθεσμίας 3 μηνών και την εξουσιοδότηση του Διευθύνοντος Συμβούλου για την προσαρμογή των εγκεκριμένων και μη δημοσιευμένων τευχών Διακηρύξεων.

Απόφαση 20304/29.05.2019 – Πυρασφάλεια 

Το ΔΣ αποφάσισε την έγκριση ανάθεσης για την «Παροχή Υπηρεσιών Πυρασφάλειας Κτηρίων, Οικοπέδων και Εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ» για τη στελέχωση της παροχής υπηρεσίας από 01.06.2019 – 20.07.2019

Απόφαση 20316/29.05.2019 – Υλοποίηση αποφασισθέντων

Το ΔΣ αποφάσισε την υλοποίηση των αποφασισθέντων του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, όπως αποτυπώνονται στο υπ’ αριθμόν 2019-03/28.05.2019 Πρακτικό του

Απόφαση 20238/17.04.2019 – Παροχή Νερού

Το ΔΣ αποφάσισε την έγκριση σχεδίου σύμβασης παροχής νερού στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το έτος 2019

Απόφαση 20240/17.04.2019 – Σύμβαση με κλινική

Το ΔΣ αποφάσισε τη σύναψη σύμβασης με την ιδιωτική κλινική «Πειραϊκό Θεραπευτήριο»

Σας ενημερώνω ότι θα ζητήσω εγγραφή ενημέρωση, βάσει του Καταστατικού, από τη Διοίκηση για το σοβαρό ζήτημα της συνεχούς «επιχορήγησης» συνδικαλιστικών στελεχών από την Εταιρεία, για το θέμα με τα ταξίδια. Θα σας κοινοποιηθεί η επιστολή μου και φυσικά και η απάντηση της Διοίκησης. 

Για τα λοιπά θέματα θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση. 

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here