“Να αναπτύξουμε συμμαχία με την κοινωνία της Αττικής”, ομιλία του Κ. Λυμπέρη στο 34ο Συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ

του Κώστα Λυμπέρη, μέλος Δ.Σ. Επιστημονικού Συλλόγου ΕΥΔΑΠ

[divider]

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΩΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ; 

Αγαπητοί συνάδελφοι καλημέρα.

  • Είμαστε μια εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες ύδρευσης –αποχέτευσης στο μισό πληθυσμό της Ελλάδας.
  • Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το νερό ως κοινό αγαθό και τους εαυτούς μας ταυτόχρονα ως εργαζόμενους με δικαιώματα και ως λειτουργούς –υπηρέτες της κοινωνίας σε ένα ζωτικής σημασίας αγαθό.
  • Πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας την κοινωνική πραγματικότητα και να μην υποτασσόμαστε στη λογική του κέρδους των μετόχων.
  • Πρέπει να υπερασπίσουμε την κοινωνία που υποφέρει, πρέπει να σταθούμε μαζί με το πιο ταλαιπωρημένο κομμάτι της κοινωνίας, που πεινάει ή και διψάει. Πρέπει εμείς πρώτοι να αναγνωρίσουμε το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα για να υπερασπίσει και η κοινωνία την αναγκαιότητα του δημόσιου νερού και κατά συνέπεια και της ΕΥΔΑΠ ως δημόσιου κοινωφελούς οργανισμού. Πρέπει εμείς να διεκδικήσουμε μαζί με την κοινωνία το δικαίωμα της προσβασιμότητας στο πόσιμο νερό, ακόμα και όταν δεν έχει να πληρώσει, για να σταθεί μαζί μας και να ζητήσει μόνιμες προσλήψεις που θα διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Πρέπει να μην κάνουμε αυτό που έκανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που έβαλε κατά του πολίτη ως “μπάτσος” του ρεύματος σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή.
  • Δε μπορεί να κόβεται το νερό σε αναξιοπαθούντες (οικονομικά, κοινωνικά ή υγειονομικά) για 20 Ευρώ και να μοιράζονται 40.000.000 σε μερίσματα. Δε μπορεί να κόβεται το νερό σε κάποιον που δεν πλήρωσε 1-2 δόσεις και να πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ σε άχρηστα λογισμικά, σε συμβούλους, και σε εργολαβίες.Δε μπορεί να ζητάμε περισσότερο από 3 ευρώ το κυβικό όταν κάποιος υπερβεί τα 27 κυβικά να κάνουμε έκπτωση στα ΕΛΠΕ 45% (περίπου 2.500.000 Ευρώ το χρόνο)  με όρο την αύξηση της κατανάλωσης. Και μιλάμε για διυλισμένο νερό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ανάπτυξη συμμαχίας ανάμεσα στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και την κοινωνία της Αττικής: Καταρχήν είναι αυτός καθαυτός ο σκοπός της ύπαρξης μιας δημόσιας ΕΥΔΑΠ. Κατά 2ον είναι όρος αντοχής μας στην επίθεση ιδιωτικοποίησης άμεσης και έμμεσης που δεχόμαστε.

3ον είναι όρος στήριξής μας σε όποιες διεκδικήσεις μας  ή άμυνας σε όποιες επιθέσεις ή συκοφαντίες δεχτούμε.

4ον είναι αυτονόητο γιατί και εμείς είμαστε κομμάτι της κοινωνίας που βάλλεται από τις μνημονιακές πολιτικές και δε μπορεί να υιοθετούμε λογικές απόστασης από την κοινωνίας ή σωτηρίας μας ενάντια στην υπόλοιπη κοινωνία.

Οφείλουμε ως εργαζόμενοι (ως ΣΕΚΕΣ το κάνουμε) και ως Ομοσπονδία να στραφούμε πιο αποφασιστικά προς την κοινωνία με προτάσεις, θέσεις αλλά και δράσεις σε δύο μεγάλα θέματα; Ιδιωτικοποίηση και κοινωνική πολιτική.

Ολοκληρώνοντας πρέπει να αποφασίσουμε ότι δε θα αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας χωρίς νερό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

είναι αδιανόητο μια εταιρεία δημοσίου ελέγχου όπως η ΕΥΔΑΠ, που παρέχει το ζωτικό κοινό αγαθό του Νερού, με εκατομμύρια καθαρά κέρδη και ρευστότητα να αφήνει χωρίς νερό άπορες οικογένειες που έχουν πληγεί από την ανθρωπιστική κρίση, που δημιουργεί η μνημονιακή βαρβαρότητα.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου (άρθρο 2), ο ΟΗΕ έχει με το ψήφισμα 64/292 του 2010 της 108ης ολομέλειας του «αναγνωρίζει το δικαίωμα σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πρέπει να ενσωματώσει αυτές τις βασικές θεσμικές επιταγές στις λειτουργία τις εταιρείας.

Καλούμε την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσει άμεσα:

  • Σε αποκατάσταση της παροχής νερού σε όσους αδυνατούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να καταβάλλουν τις οφειλές τους και σε σταμάτημα των διακοπών υδροδότησης σε όσους είναι οικονομικά ή κοινωνικά αναξιοπαθούντες. Να οριστούν οικονομικά–κοινωνικά-ανθρωπιστικά κριτήρια διακοπής–μη διακοπής της υδροδότησης.
  • Σε διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν και σε ρύθμιση χρεών, με διαγραφή προσαυξήσεων, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • Αντί διανομής αυξημένου μερίσματος στους μετόχους, να δημιουργηθεί κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τη θεσμική κατοχύρωση, της δωρεάν πρόσβασης σε 10 κυβικά ανά άτομο το τρίμηνο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Να ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης των πληρωμών για τους πολίτες με ηλεκτρονικές πληρωμές, κάρτες, μερικές καταβολές κλπ.
  • Να προωθήσει σε συνεργασία με τους φορείς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης δίκτυο δημόσιων κρουνών στην Αττική διευκολύνοντας την προσβασιμότητα σε δωρεάν καθαρό πόσιμο νερό.

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here