ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
για να μην περάσει «ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΤΩΝ 11,5 Δις
Με την κοροϊδία από τη μεριά της διοίκησης των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ την ώρα που διαμαρτυρόμαστε στη Λαοδικείας, και την συμπαιγνία των εκλεγμένων από ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ εκπροσώπων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ (Αγγελάκη και Μουτάφη), ήρθαν οι προγραμματισμένες περικοπές των αποδοχών μας. Οι οποίες εκτός του ότι θέτουν σε αμφισβήτηση την ατομική και οικογενειακή μας επιβίωση και οδηγούν στην εξαθλίωση με την επικείμενη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου-φτωχολογίου έχουν συνέπεια και στην ομαλή λειτουργία της εταιρίας ( π.χ. βάρδιες στα δίκτυα, εργαζόμενοι που χειρίζονται Η/Υ, καταμετρητές, εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανθυγιεινές θέσεις κλπ) αλλά και στα έσοδα της εταιρίας. Η περικοπή της υπερωριακής απασχόλησης στην καταμέτρηση έχει επιφέρει  μέχρι στιγμής μη ανάγνωση περίπου 40.000 μερίδων δηλαδή τη μη έκδοση 40.000 λογαριασμών εκτιμώμενου συνολικού ποσού 2 εκατομμύρια €. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική υστέρηση εσόδων η οποία προφανώς μέρα με τη μέρα θα διευρύνεται.
 
Χαιρετίζουμε τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων της αποχέτευσης ενάντια στις περικοπές.
  Διευκρινίζουμε ότι ποτέ δε θα μπούμε σε κανιβαλικές λογικές: «κόψτε από τους άλλους αρκεί να μην πειράξετε εμάς». Θα χαιρετίσουμε και θα στηρίξουμε κάθε αγώνα που διεκδικεί την αποτροπή της χειροτέρευσης, τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και δεν υποκρύπτει ή προωθεί λογικές διάσπασης μέσα στους εργαζόμενους. Ο εχθρός δεν είναι «εντός», αλλά «απέναντι».
 
Η συζήτηση, αυτή τη στιγμή, από τη μεριά του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων περί «δίκαιων περικοπών» είναι εγκληματική. Απλά, στρώνει το χαλί για να περάσουν οι περικοπές. Υποδηλώνει αποδοχή των περικοπών και συζήτηση περί του δίκαιου. Δεν υπάρχει όμως δικαιοσύνη στη φτώχεια!  
 
Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα έκανε πολλά λάθη κι ακολούθησε καταστροφική πορεία (συνδιοίκηση, επιδοματική πολιτική, οικονομισμός κλπ) όμως τώρα είναι η ώρα να αποτραπεί η επίθεση και όχι να βρίσκουμε δικαιολογίες για να αποδεχτούμε τις περικοπές. 
 
Είναι σαν να είμαστε θεατές στο βιασμό της κόρης μας κι αντί να αποτρέψουμε το βιασμό και να συλλάβουμε το βιαστή αρχίζουμε να συζητάμε αν ήταν προκλητικά ντυμένη, αν «τα ΄θελε κι αυτή», δίνοντας άλλοθι στο βιαστή. Αυτή τη στιγμή αποτρέπουμε το βιασμό, συλλαμβάνουμε το βιαστη και μετά συζητάμε αν είχαμε κάνει λάθος με τη διαπαιδαγώγηση της κόρης μας, και πως θα συμβουλέψουμε την άλλη μας κόρη. 
 
Αυτή τη στιγμή δε συζητάμε για κανένα δίκαιο των περικοπών (όχι μόνο των μισθολογικών, αλλά και στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, την ασφάλεια κλπ). Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί η επίθεση αυτή με αποσπασματικές κινητοποιήσεις, παρά μόνο με την συνένωση του συνόλου των εργαζομένων σε ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο δεν θα περιοριστεί στην απόκρουση της επίθεσης και την απόσπαση ορισμένων κατακτήσεων. Απαιτεί την αντιπαράθεση με αυτή την πολιτική και στρατηγική, τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εργατικής πολιτικής που αγωνίζεται για την καθιέρωση του δικού του κοινωνικό- οικονομικού συνδικαλιστικού συστήματος αφού σήμερα τίθεται θέμα επιβίωσης των εργαζομένων. 
 
Αρνούμαστε κάθε περικοπή. Αποτρέπουμε, με κάθε τρόπο, το «πακέτο του θανάτου των 11,5 δις». Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλες οι περικοπές στην ΕΥΔΑΠ.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΔΑΠ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2012
Το ΔΣ με την 17749/29.08.2012 Απόφασή του ενέκρινε τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις Α’ εξαμήνου του 2012, κατά πλειοψηφία, στα οποία φαίνεται να συνεχίζεται η αύξηση της κερδοφορίας για μία ακόμα χρονιά. Την αύξηση της κερδοφορίας ακολούθησε μείωση των αποδοχών μας κι αύξηση του μερίσματος των μετόχων, ενώ φυσικά επιταχύνονται οι διαδικασίες πλήρους ιδιωτικοποίησης, αποδεικνύοντας ότι σκοπός των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι κάποιου τύπου εξυγίανση αλλά ενίσχυση των επιχειρηματικών κεφαλαίων που επιβουλεύονται τον κύκλο του νερού.
 
Εκτός αυτών μας έχουν κάνει εντύπωση κάποια πιο συγκεκριμένα στοιχεία:
 
·         Στα έξοδα χρήσης, το μισθολόγιο και οι εργοδοτικές εισφορές το Α΄ εξάμηνο του 2011 ήταν περίπου 71,5 εκατομμύρια € ενώ το Α΄ εξάμηνο του 2012 είναι περίπου 53 εκατομμύρια €. Από το μισθολόγιο επομένως και μόνο προκύπτει μια μείωση των εξόδων χρήσης της Εταιρείας περίπου 18,5 εκατομμύρια €. Δηλ. μείωση συνολικού μισθολογικού κόστους της εταιρίας 26% πριν τις νέες περικοπές
 
·         Στις αμοιβές των Εργολάβων το μερικό σύνολο για Λειτουργία και Συντήρηση το Α΄ εξάμηνο του 2011 ήταν περίπου 11,5 εκατομμύρια € ενώ το Α΄ εξάμηνο του 2012 είναι περίπου 18,3 εκατομμύρια €. Έχουμε επομένως μια αύξηση των αμοιβών των Εργολάβων στον τομέα της Λειτουργίας και Συντήρησης των δικτύων ίση με 7 περίπου εκατομμύρια €, δηλ. έχουμε μια αύξηση των αμοιβών των εργολάβων Λειτουργίας και Συντήρησης κατά 60% περίπου, με το παράδοξο ειδικά στις Παροχές όπου έχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας (η οποία μάλιστα μνημονεύεται και ως μια από τις βασικές αιτίες της μείωσης του κύκλου εργασιών) , οι αμοιβές των εργολάβων στις Παροχές να παρουσιάζουν αύξηση κατά 75% περίπου.
·         Η συνολική μείωση των αμοιβών των Εργολάβων από 24,5 εκατομμύρια € σε 21,2 εκατομμύρια €,  οφείλεται στη δραματική μείωση των Κατασκευών, δηλαδή των επενδύσεων.
 
Οι οφειλές των Δήμων αυξάνουν συνεχώς με έναν ρυθμό περίπου 2 εκατομμύρια € το μήνα,  χωρίς να έχει υπάρξει ούτε μια υπογεγραμμένη Προγραμματική Σύμβαση παρά την υπογραφή Προσυμφώνων που ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη λήξει με ιδιαίτερη σημασία αυτών που αφορούν στους Δήμους της Αττικής (π.χ. Σπάτα – Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Σαρωνικός) που παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες οφειλές.
 
Ποιοι είναι αυτοί που μειοψήφησαν στο ΔΣ και για ποιο λόγο; Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τι στάση κράτησαν και γιατί σιωπούν και δεν ενημερώνουν το προσωπικό; Όταν διαγκωνίζονταν, δήθεν, για το ρόλο τους στο ΔΣ των περικοπών, έβγαζαν πλήθος ανακοινώσεων.
 
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΕΥΔΑΠ
 
Μας προκαλεί (τουλάχιστον) απορία η εξαφάνιση της Ομοσπονδίας στην πιο κρίσιμη, ίσως, φάση που περνάμε ως εργαζόμενοι τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Πρέπει άμεσα να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και το συνδικαλιστικό κίνημα στην ΕΥΔΑΠ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου. Προτείνουμε ως άμεσα επιβεβλημένες ενέργειες:
·         Έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας για λήψη αποφάσεων για όλα αυτά τα θέματα.
·         Γενικές συνελεύσεις όλων των συλλόγων με θέμα συγκεκριμένες προτάσεις για κινητοποιήσεις (θετική η Γενική Συνέλευση και η απόφαση του συλλόγου καταμετρητών).
·         Γενική συγκέντρωση όλου του προσωπικού.
·         Επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.
·         Συντονισμό της δράσης όλων των ΔΕΚΟ και όλων των εργαζομένων, και ειδικά με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ
 
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ είναι να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο και σε εμάς τους εργαζόμενους  να μην επιτρέψουμε την μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό, σε εμπόρευμα.
 
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να περάσει στον έλεγχο ιδιωτικών κεφαλαίων ο κύκλος του νερού και να τεθούν σε αμφισβήτηση, η ποιότητα, η επάρκεια και το χαμηλό κόστος του πόσιμου νερού προς το κοινωνικό σύνολο
 
ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ την πραγματοποίηση απολύσεων, που θα οδηγήσουν στη καθολική εξαθλίωση τους εργαζόμενους

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here