Ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το νερό

Πηγή:ekirikas.com

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, λίγο μετά την άφιξή του στην Ολλανδία τίμησε με την παρουσία σου το διεθνές συνέδριο «Water Week» στο Αμστερνταμ.

Πρόκειται για εκδηλώσεις με την επωνυμία «Διεθνής εβδομάδα νερού», οι οποίες διοργανώνονται τις ημέρες αυτές στο Αμστερνταμ και αφορούν διαφόρους διεθνείς φορείς, κυβερνήσεις κρατών και επιχειρήσεις που ασχολούνται με το νερό, την εξοικονόμησή του και νέους, καλύτερους τρόπους διαχείρισής του.

Οι διοργανωτές πληροφορηθέντες την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας για τις εορτές του Χρυσού Ιωβηλαίου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, προ καιρού, του απηύθυναν πρόσκληση να πραγματοποιήσει την καταληκτήρια ομιλία του συνεδρίου.

Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη διοργάνωση καλεί έναν πνευματικό ηγέτη ως ομιλητή, δίνοντας στην Εκκλησία τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις και τη γνώμη της για το πολύτιμο αγαθό του νερού.

Ο Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όλες οι πτυχές της ανθρώπινης γνώσης συμπληρώνονται από την καρδιά, η οποία μας οδηγεί από τον πολιτισμό της εκμετάλλευσης και του καταναλωτισμού, στην ευγνωμοσύνη και την γενναιοδωρία… Ολες οι προσπάθειες της καλής διαχείρισης του ύδατος είναι η κραυγή μιας ανθρώπινης ψυχής που αναγνωρίζει ότι το νερό είναι ένα δώρο, το οποίο πρέπει να απασχολεί ολόκληρη τη δημιουργία. Η βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι το νερό είναι το απαραβίαστο και αμετάκλητο δικαίωμα κάθε ανθρώπινου όντος και κάθε δημιουργήματος. Το νερό μας λικνίζει από τη γέννησή μας, μας στηρίζει στη ζωή και μας θεραπεύει όταν ασθενούμε».

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη στον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης, στο προάστιο Ζάνταμ του Αμστερνταμ, μετά την παρουσία του στο Οικολογικό Συνέδριο «Amsterdam International Water Week».

Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης αποτελεί συνέχεια της ιστορικής Ορθόδοξης Ενορίας του Αμστερνταμ, η οποία ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από Ελληνες εμπόρους, και μετά από διακοπή πολλών ετών, επανιδρύθηκε και απέκτησε δικό της ιδιόκτητο Ναό, σε ένα όμορφο προάστιο της ολλανδικής πρωτεύουσας.

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here