Ο Βόλος και τα νερά της χώρας

[box type=”info” align=”alignleft” class=”” width=””]Συντάκτης: Γιώργος Σταματόπουλος, από την Εφημερίδα των Συντακτών (24/10/2016)[/box]

Σάββατο βράδυ στον Βόλο στο Στέκι Μεταναστών, σε μια πολύ ωραία εκδήλωση με τίτλο «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα».

Τεράστια τα προβλήματα που αφορούν το νερό στην πόλη: ακριβά τιμολόγια, κακή ποιότητα νερού, εξαναγκασμός των πολιτών σε αγορά εμφιαλωμένου νερού, αλματώδης αύξηση της τιμής του νερού άρδευσης (θα ξεραθεί ο κάμπος), αυταρχισμός στα γύρω χωριά με βίαιο κλείσιμο των κρηνών, χλωρίωση των νερών των πηγών στα χωριά και άλλα πολλά.

Οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους αφού βλέπουν ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση και κρατική εξουσία έχουν συμφωνήσει να δοθεί το νερό σε ιδιώτες. Συνεχείς κινητοποιήσεις, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, καθιστικές διαμαρτυρίες, αυτοδιαχείριση του νερού στα χωριά.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση -μέσω skype- του Ιρλανδού, δημοτικού συμβούλου στο Λονδίνο, Kieran Mahon, ο οποίος ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα μαζικότατο κίνημα άρνησης πληρωμής του φόρου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο νερό.

Το κίνημα αυτό αναπτύσσει διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Εντυπωσιακό είναι ότι το 75% των Ιρλανδών δεν έχει πληρώσει τον φόρο-χαράτσι για το νερό, υποχρεώνοντας έτσι την κυβέρνηση σε μια σημαντική υποχώρηση.

Η υπόθεση του νερού είναι εξαιρετικά κρίσιμη· μπορεί να συσπειρώσει πολύ μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας γιατί αφορά τους πάντες, αρκεί να καταλάβουμε πως η διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών ότι ενόσω είναι αυτός υπουργός το νερό δεν θα πωληθεί σε ιδιώτες είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Και, από πού κι ώς πού ακούστηκε η «τύχη» ενός εθνικού αγαθού να εξαρτάται από τα «κέφια» του εκάστοτε υπουργού; Πού είναι η θέληση του λαού, πού η Βουλή των Ελλήνων; Για ποια δημοκρατία γίνεται λόγος;

Η αλήθεια είναι ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μπαίνουν στο υπερταμείο το οποίο, ως γνωστόν, ελέγχεται από τον κυνικό ρεαλισμό των δανειστών. Γεγονός είναι ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία στους πολίτες να πιέσουν τους δημοτικούς άρχοντες ώστε το νερό να μην ξεπουληθεί. Εκεί θα μετρηθεί ο πατριωτισμός όλων και ο βαθμός υπερηφάνειας και ανεξαρτησίας.

Τα στοιχεία που ακούστηκαν για χώρες όπου το νερό δόθηκε σε ιδιώτες τρομάζουν: τα τιμολόγια εκτινάχτηκαν στα ύψη, χιλιάδες νοικοκυριά δεν είχαν πρόσβαση σε νερό, αρρώστιες διαχύθηκαν με ευκολία σε ολόκληρες περιοχές, ξηρασία σε μικροτεμάχια φτωχών αγροτών, χαλασμένα και επικίνδυνα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αναρίθμητοι τόνοι λυμάτων στους ποταμούς. Φρίκη.

Η διαφύλαξη του νερού ως δημόσιου αγαθού είναι επιτακτική. Οι λίγες ομάδες που εργάζονται πυρετωδώς στο να σώσουν τα νερά, υφίστανται διώξεις από κατασταλτικούς μηχανισμούς, σέρνονται στα δικαστήρια με αστήρικτες κατηγορίες, απειλούνται, χλευάζονται από αστυνομίες και δημοτικούς «άρχοντες».

Το νερό αφορά όλους: το περιβάλλον, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την υγεία· το μέλλον, που πρέπει να κρατηθεί αμόλυντο από τη δυσωδία των πολυεθνικών και της απληστίας τους.

volos_22102016_02

ΥΓ.: Την ημερίδα διοργάνωσε η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας· μίλησαν ακόμη, Πέτρος Μπαστέας, μέλος Δ.Σ. εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ (ΣΕΚΕΣ), Κώστας Νικολάου, μέλος της «Κίνησης 136» Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Γαλανόπουλος, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, και Βασίλης Πέτσης από τους διοργανωτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here