Πειραματικό φάρμακο κατά του Εμπολα θα σταλεί στη Λιβερία

Ηθική η χρήση πειραματικών φαρμάκων, λέει η αρμόδια Επιτροπή – Χορήγηση αρχικά σε δύο γιατρούς που έχουν νοσήσει – Πάνω από 1.000 οι νεκροί

Σε δύο γιατρούς που έχουν νοσήσει πρόκειται να χορηγήσουν οι αρχές της Λιβερίας τις πρώτες δόσεις του πειραματικού φαρμάκου Zmapp κατά του ιού Έμπολα, τις οποίες και αναμένεται να παραλάβει σύντομα.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το φάρμακο, που έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες, φτάνει σε αφρικανική χώρα. Η συνολική ποσότητα του φαρμάκου που θα σταλεί στη Λιβερία δεν είναι ακόμη γνωστή.

Μέχρι στιγμής, η πειραματική θεραπεία έχει χορηγηθεί μόνο σε υπηκόους δυτικών χωρών (δύο Αμερικανούς και έναν 75χρονο Ισπανό που ήταν μέλη αποστολών στη Λιβερία και επαναπατρίστηκαν όταν νόσησαν).

Το μεσημέρι της Τρίτης, ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ισπανού στον οποίο είχε χορηγηθεί το Zmapp.

Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας στη Μονρόβια αναφέρει ότι τα πειραματικά φάρμακα θα παραδοθούν εντός της εβδομάδας από αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το αίτημα είχε υποβληθεί στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από την πρόεδρο της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει εγκριθεί η σκευασμάτων και από τον ΠΟΥ, χωρίς να διευκρίνιζεται εάν πρόκειται επίσης για το Zmapp.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός του ΠΟΥ το βράδυ της Δευτέρας τοποθετεί στους 1.013 τον αριθμό των νεκρών από τον ιό στη Δυτική Αφρική. Έχουν καταγραφεί 1.848 περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων.

Το ZMapp είναι ένα από διάφορα πειραματικά φάρμακα κατά του Έμπολα, τα οποία όμως είναι τόσο πρόσφατα που δεν είχαν δοκιμαστεί.

Η κατάσταση της υγείας των δύο Αμερικανών στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο φέρεται να έχει βελτιωθεί, αλλά δεν είναι γνωστό εάν αυτό οφείλεται στη θεραπεία ή όχι -περίπου το 40% όσων προσβάλλονται από τον ιό επιβιώνουν.

Ηθική η χρήση πειραματικών φαρμάκων

Επιτροπή βιοηθικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως στη χρήση πειραματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη του Έμπολα, εν μέσω της επιδημίας που έχει σκοτώσει πάνω από 1.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.

Δύο από τους τρεις ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μια θεραπεία με αντισώματα παρουσιάζουν βελτίωση στις ΗΠΑ, ο τρίτος όμως πέθανε στην Ισπανία.

Λίγες μέρες μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτροπή βιοηθικής του οργανισμού τάχθηκε ομόφωνα την Τρίτη υπέρ της χρήσης φαρμάκων που δεν έχουν δοκιμαστεί στον άνθρωπο.

«Στις ιδιαίτερες περιστάσεις αυτής της επιδημίας, και υπό τον όρο ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, η επιτροπή κατέληξε στην ομόφωνη γνώμη ότι είναι ηθικό να παρασχεθούν αναπόδεικτες θεραπείες, με άγνωστη αποτελεσματικότητα και ανεπιθύμητες δράσεις, ως δυνητικά μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης» ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Τόνισε ότι η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να γίνει μόνο με τη συναίνεση όσων των λαμβάνουν και εν γνώσει των κινδύνων, και με τον όρο ότι τα αποτελέσματα αυτών των ιδιότυπων δοκιμών είναι διαθέσιμα για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί από τον ιό Έμπολα

Ο αριθμός των νεκρών από το χειρότερο ξέσπασμα του ιού Έμπολα έχει φτάσει πλέον τους 1.013 καθώς άλλα 52 άτομα έχασαν τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες ημέρες σε τρεις ακόμη χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων θανάτων από τον ιό Έμπολα ήταν στη Λιβερία, όπου 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι 17 άνθρωποι πέθαναν στη γειτονική Σιέρα Λεόνε και έξι στη Γουινέα από όπου εικάζεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην ιστοσελίδα του.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από το θανατηφόρο ιό ανήλθε σε 1.848, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό υγείας.

Προτείνουμε να παρακολουθήσετε την ταινία «Επίμονος Κηπουρός» (The Constant Gardener – 2005):

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here