ΠΟΕ – ΔΕΥΑ: “Η διαχείριση του νερού δεν μπορεί να γίνεται από το κέντρο, αλλά από τις τοπικές κοινωνίες”

header 01

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α.)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

08.12.14

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ) που εκπροσωπεί 5.000 εργαζόμενους και σε σχέση με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων» που έχει κατατεθεί στη Βουλή και στο οποίο περιλαμβάνεται άρθρο (αρ. 68) σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στην ΕΥΔΑΠ να αναλαμβάνει χωρίς δαπάνη τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων και των ΔΕΥΑ της περιφέρειας της χώρας μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για παρακάτω:

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με έμμεσο τρόπο την ιδιωτικοποίηση του τομέα ύδρευσης της χώρας μας. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, εφόσον αναλάβει τα δημοτικά δίκτυα θα τα παραχωρήσει άμεσα σε ιδιώτες. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η ιδιωτικοποίηση του νερού κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ και απορρίφθηκε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης με το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Μάιο του 2014.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ είναι αντίθετοι και θα αντιδράσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην περάσει η διάταξη αυτή. Θεωρούμε ότι είναι η αρχή της ιδιωτικοποίησης του νερού της περιφέρειας. Μία σημαντική αρμοδιότητα χάνεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατευθύνεται προς το Αθηνοκεντρικό Κράτος. Η διαχείριση του νερού δεν μπορεί να γίνεται από το κέντρο αλλά από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι ΔΕΥΑ όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν προσφέροντας ποιοτικό νερό στους πολίτες, κατασκευάζοντας δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης –όμβριων υδάτων σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας. Κατασκεύασαν μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε όλες τις πόλεις γι αυτό και οι γαλάζιες σημαίες για καθαρές ακτές αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Με το νέο ΕΣΠΑ είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τα έργα στους πρώην μικρούς δήμους που συγχωνευτήκαν με τον «Καλλικράτη» καθώς και τα έργα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των δικτύων καθιστώντας τις ΔΕΥΑ σύγχρονες επιχειρήσεις. Εκτέλεσαν τα έργα με υψηλό κόστος για τους πολίτες με ίδια συμμετοχή που έφθανε 65% όταν για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη την ίδια συμμετοχή για την εκτέλεση των έργων την κατέβαλε το κράτος μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Η ΕΥΔΑΠ δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην περιφέρεια διότι είναι ήδη σε καλύτερη κατάσταση ο τομέας ύδρευσης αποχέτευσης. Το να πάρουν έτοιμα δίκτυα και εγκαταστάσεις σύγχρονες δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα τους πολίτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η ΕΥΔΑΠ αν το επιθυμεί μπορεί να κρατήσει μέρος από το τεχνικό προσωπικό. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο. Το νερό θα δοθεί σε εργολάβους να το διαχειριστούν.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ θα αντισταθούν στην πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού από την πίσω πόρτα.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here