Πολιτιστική Δράση – Συνεργαζόμενοι: Διακήρυξη για τις εκλογές στο Πολιτιστικό Κέντρο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
του Πολιτιστικού Κέντρου εργαζομένων ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και συνολικά, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, δεχόμαστε σήμερα με μεγαλύτερη ένταση επίθεση σε όλα τα επίπεδα. Το κεφάλαιο μαζί με τις κυβερνήσεις του και την Ε.Ε για να βγει από τη βαθιά κρίση που το ίδιο έχει δημιουργήσει, αφαιρεί κάθε δικαίωμα που με αγώνες και θυσίες έχουμε κατακτήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ανεργία, η φτώχεια έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η ολοκλήρωση των αντεργατικών ανατροπών και της ισοπέδωσης των ελάχιστων κατακτήσεων που έχουν απομείνει έρχεται και σε επίπεδο προπαγάνδας με ιδεολογήματα όπως «εθνικός στόχος», «δίκαιη ανάπτυξη» και κάλπικα διλλήματα όπως το αναπαλαιωμένο «πρόοδος-συντήρηση». Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η άρχουσα τάξη στη  χώρα μας, έχοντας στον έλεγχό της την πλειοψηφία των ΜΜΕ, προσπαθεί να χειραγωγήσει το λαό χρησιμοποιώντας τον πολιτισμό και την τέχνη.
Αυτό που εισπράττει η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι αυτό που οδηγείται στα μυαλά τους, μέσα από την επίσημη πληροφόρηση, κρατικά ή ιδιωτικά ΜΜΕ, το διαδίκτυο και τη διαφήμιση.

Η συνείδηση τους επηρεάζεται στην κατεύθυνση που η άρχουσα τάξη θέλει. 
Δηλαδή  να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τις αξίες που θα μπορούσαν να βάλουν μπροστά στην εργατική τάξη, το αίτημα ν’ αλλάξει τη ζωή της. Ο ρόλος της τέχνης, της πολιτιστικής καλλιέργειας στην ανάπτυξη της συνείδησης  είναι πολύ σημαντικός.

Η τέχνη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι εφόδια, τρόπος σκέψης, στάση ζωής και συνιστούν ένα από τα βασικά «όπλα» στη χειραφέτηση των εργαζομένων από τα δεσμά της αστικής, ιδεολογικής χειραγώγησης. 

Το πολιτιστικό κέντρο μπορεί να συμβάλλει πολυσύνθετα στη μόρφωση των εργαζομένων.

  • Με εκδηλώσεις ιστορίας, φέρνοντας τους εργαζόμενους κοντά στη λογοτεχνία και το πολιτικό βιβλίο, με διοργάνωση εκδηλώσεων κατά των ναρκωτικών και συναυλιών, ενίσχυση της θεατρικής ομάδας και συνεργασία με άλλα πολιτιστικά κέντρα και ομάδες.
  • Με εκδρομές –ιστορικούς περιπάτους-, ανάδειξη και προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας παράλληλα με την στήριξη του καλού, προοδευτικού έργου.
  • Με την έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων (που ο κίνδυνος γενίκευσής του και εμπλοκής του λαού μας είναι υπαρκτός) καθώς και στους εργαζόμενους που σηκώνουν το ανάστημα και αγωνίζονται (σε μακροχρόνιους απεργιακούς αγώνες και κινητοποιήσεις).

Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η παρέμβαση σε όλες τις πτυχές της ζωής, της οικογένειας, η ενίσχυση ενός κινήματος μόρφωσης και πολιτισμού, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής στάσης και της δημιουργικότητας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο συνδυασμός Πολιτιστική Δράση – Συνεργαζόμενοι, στις προηγούμενες θητείες πρόβαλλε σταθερά και σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης του Πολιτιστικού Κέντρου. Θέσαμε θέματα τόσο για τον πολιτισμό γενικά όσο και για τα φλέγοντα ζητήματα του ΠΚΕ και συγκρουστήκαμε σθεναρά με τις κυρίαρχες παρατάξεις που είχαν την πλειοψηφία στο προεδρείο «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ».
Σε αυτή την προσπάθεια συναντήσαμε και στην τελευταία θητεία του ΔΣ τη συντεχνιακή λογική του συνόλου των παρατάξεων και των ανεξάρτητων, δήθεν, κινήσεων τους που έβαζαν πλάτη στη λειτουργία διάφορων επιτροπών κατ’ όνομα, που φτιάχτηκαν για να επιδοτούν συγκεκριμένα άτομα και ομάδες προς χάριν εξυπηρετήσεων και πελατειακών σχέσεων.
Που στην ίδια λογική σπαταλούσαν πόρους από τον πολιτισμό για να στηρίξουν εκδηλώσεις για την προσωπική τους προβολή και τα αλισβερίσια που είχαν τάξει χωρίς να υπάρχει η αναγκαιότητα ή η απαραίτητη συμμετοχή εργαζομένων (εκδήλωση για αιμοδότες, χορωδία με πάγια αμοιβή σχεδόν χωρίς εργαζόμενους- μέλη).
Που αρνούνται να κάνουν μέλη του Πολιτιστικού όλους τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και τάχα τώρα τους έπιασε ο πόνος για τους Υδρονομείς (γιατί άραγε δεν τους έγραψαν επί δύο χρόνια όλους; Φοβόντουσαν μήπως τους μαλώσει το αφεντικό;).

Και που αποδέχονται και προκρίνουν τη λογική των χορηγών η οποία είναι εμπορική πράξη με γνώμονα το κέρδος του χορηγού και όχι πολιτιστική δράση.
Όσο για την δήθεν απολίτικη στάση όλων των συνδυασμών και την «ενότητα έξω από παραταξιακές λογικές» του ΣΕΚΕΣ και της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» τους με τα αποκόμματα της ΠΑΣΚΕ της ΔΑΚΕ και τους πρώην συνεργάτες τους στον ΣΥΡΙΖΑ («ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ», «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»),   τους απαντάμε με την φράση από συνέντευξη του ποιητή της «Ρωμιοσύνης» του Γ. Ρίτσου : “Η τέχνη (κι ο πολιτισμός) είναι πάντα κοινωνική λειτουργία. Οι στρατευμένοι της αποστράτευσης, εκείνοι που κάνουν απολίτικη τέχνη στην ουσία κάνουν πολιτική, δηλαδή τείνουν να αποφύγουν μια πολιτική θέση και να συμβουλέψουν και τους άλλους να αδρανήσουν”.

Με άλλα λόγια οι αστράτευτοι, ακόμη και όταν δεν το θέλουν είναι στρατευμένοι στην κυρίαρχη τάξη.

Άλλωστε το ότι είναι υποκριτική και σ’ αυτό η στάση τους, ότι βλέπουν και το ΠΚΕ ως τσιφλίκι τους και ως ένα «κάστρο» που πρέπει να αλώσουν, φάνηκε από την λυσσώδη προσπάθεια αλλοίωσης των εκλογικών συσχετισμών με την εγγραφή αντικαταστατικά και παράνομα μελών στα μητρώα παραμονές εκλογών.

Η αλλαγή κατεύθυνσης του ΠΚ είναι πλέον ανάγκη. Ειδικά σήμερα που σαν εργαζόμενοι δεχόμαστε την πιο βίαιη επίθεση των τελευταίων 50 χρόνων στο βιοτικό μας επίπεδο.

Το Πολιτιστικό Κίνημα μπορεί και πρέπει να συμβάλλει, εκτός των άλλων, στην ισχυροποίηση και ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Να εμψυχώνει τους εργαζόμενους μέσα από τον πολιτισμό, την τέχνη, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τα φιλοσοφικά έργα να οργανωθούν, να αντισταθούν και αντεπιτεθούν σε αυτή τη βαρβαρότητα που καταστρέφει τη ζωή των παιδιών μας και δεν αφήνει αλώβητο και το πολιτιστικό κίνημα.

Ενισχύστε τον συνδυασμό μας για να αγωνιστούμε μαζί ώστε: 

Ø  Το πολιτιστικό κέντρο να μην είναι παθητικός θεατής στα μεγάλα ζητήματα του πολιτισμού στη χώρα μας. Να απαιτήσουμε περισσότερες δαπάνες του κράτους για τον πολιτισμό.
Ø  Να απαιτήσουμε οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία να μην δοθούν στους ιδιώτες και να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σ’αυτά.
Ø  Να αντισταθούμε στην εμπορευματοποίηση της γης που αφαιρεί καθημερινά ελεύθερους χώρους για πάρκα και πράσινο (πχ Ελληνικό, πάρκο Τρίτση κλπ).
Ø  Να εκδώσουμε περιοδικό που να προβάλλει τον πολιτισμό κόντρα στα πολιτιστικά σκουπίδια.
Ø  Να δημιουργήσουμε δανειστική βιβλιοθήκη.
Ø  Προβολή από την Δεξαμενή ταινιών που να καταδικάζουν τον φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Ø  Δημιουργία εκδηλώσεων κατά των ναρκωτικών και της ναρκωκουλτούρας που προωθούν η αστική τάξη και τα κόμματα της.
Ø  Λογοτεχνικά αφιερώματα και βιβλιοπαρουσιάσεις.
Ø  Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.

  • Να πλαισιωθούν οι επιτροπές με περισσότερους συναδέλφους ώστε να λειτουργούν συλλογικά και ουσιαστικά.
  • Δημιουργία μουσικής καλλιτεχνικής ομάδας με συμμετοχή όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους στην ΕΥΔΑΠ ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας . Διοργάνωση συναυλιών.

Απαιτούμε τη συμμετοχή ως πλήρη μέλη του ΠΚΕ(με πλήρη δικαιώματα όπως αιμοδοτικές άδειες, δωρεάν είσοδο στο cine-Δεξαμενή, δωροεπιταγές για βιβλία κλπ) όλων των εργαζομένων και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην ΕΥΔΑΠ, κίνηση που εκτός του ότι θα προάγει την ενότητα μεταξύ των εργαζομένων θα συμβάλει και στην ανανέωση(και ηλικιακά) των μελών και των δραστηριοτήτων του ΠΚΕ (θεατρικές ομάδες, αιμοδοσία, επιτροπές θεάτρου-κινηματογράφου κλπ).
Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν θανατικά στους λαούς και τους πολιτισμούς τους και αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Πάρτε την ευθύνη, κάντε στροφή στον πολιτισμό, κάντε την αλλαγή .
Ενισχύστε αποφασιστικά τον συνδυασμό 
Πολιτιστική Δράση-Συνεργαζόμενοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου – Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Εθελουσία έξοδος για 2.000 εργαζομένους, αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περιλαμβάνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση - Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Η Unilever θα δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία στη Ν. Ζηλανδία

Και τα 81 μέλη του προσωπικού στα γραφεία της εταιρείας στη Ν. Ζηλανδία θα μπορούν να μετάσχουν σε αυτή τη δοκιμή, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει 12 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για πέντε ημέρες, αλλά θα εργάζονται τέσσερις, ανακοίνωσε η Unilever.  

Ενα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου, ενάντια στην τρομοκρατία

Κάλεσμα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη 12η επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία απευθύνουν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας με ανοιχτό κείμενο υπογραφών.

Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας  καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ,  με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη,  με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη  του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.

ΣYMMAXIA: “Οργανόγραμμα σκοπιμοτήτων και κομματικών διευθετήσεων”

Η κομματική όπως διαφαίνεται Διοίκηση επιδιώκοντας να αποσβέσει τα 150 εκ. ευρώ και την εκχώρηση του ΕΥΣ,  που μετά τον 1,5  χρόνο υποχωρητικότητας και  αποτυχημένων διαπραγματεύσεων δεν θα αποφύγει να καταβάλει στο υπουργείο και ετοιμάζεται να τα μετακυλήσει στους εργαζόμενους και τον τελικό καταναλωτή. Με  παρέμβαση του αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών κ. Θεωδ. Σκυλακάκη προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα θέτει την ΕΥΔΑΠ σε καθεστώς επιτήρησης  με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού με δυσμενείς όρους (εθελούσια) και απολύσεις κ.α. 

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here