Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, στροφή ολοταχώς προς το κεφάλαιο

Όταν η Αριστερά έκανε αυτό που είναι αποτυπωμένο  στο DNA της γινόντουσαν τα παρακάτω εκπληκτικά με όφελος για τον δημόσιο κορβανά

Παρουσία του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη έγινε η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, αναφορικά με τη σύναψη σύμβασης με τα ΕΛΤΑ για τη μεταφορά και επίδοση των λογαριασμών ρεύματος.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι τον διαγωνισμό κέρδισε «με το σπαθί του» ένας άλλος δημόσιος οργανισμός, τα ΕΛΤΑ.

Σχετικά με το θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανέφερε ότι η εταιρεία στέλνει 46 εκατ. λογαριασμούς ετησίως και πάνω 250.000 ημερησίως, οι οποίοι πρέπει να φτάσουν μέχρι και το τελευταίο σημείο της Ελλάδος.

Όπως είπε, η προηγούμενη σύμβαση έληξε στις 31/12/2014, οπότε η ΔΕΗ κινήθηκε έγκαιρα για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Σημειωτέον η νέα σύμβαση θα ισχύσει για τα επόμενα 2 χρόνια, με το συνολικό τίμημα να φτάνει τα 23,3 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όπως είπε, σε αυτόν έλαβαν μέρος δύο εταιρείες, τα ΕΛΤΑ και η ACS και η επιλογή των Ελληνικών Ταχυδρομείων έγινε σύμφωνα με τις διαδικασίες και το νόμο, η δε απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ ήταν ομόφωνη.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ACS αποκλείστηκε από το διαγωνισμό, καθώς, όπως είπε, «δεν αποδέχτηκε ανεπιφύλακτα τους όρους της διακήρυξης».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ACS δεν μπορούσε να δεσμευτεί ότι η επίδοση του λογαριασμού στον παραλήπτη θα γινόταν το πολύ εντός 3 ημερών και επίσης, δεν μπορούσε να δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει αμέσως την διεκπεραίωση του έργου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διακίνηση λογαριασμών της ΔΕΗ, από τα ΕΛΤΑ, εκτιμάται περίπου στο 6% του ετήσιου τζίρου τους.

πηγή

Και αμέσως μετά τις εκλογές η οβιδιακή μεταμόρφωση υπέρ του κεφαλαίου η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επιλέγει την ACS του Θ.Φέσσα (προέδρου του ΣΕΒ) αντί για τα δημόσια ΕΛΤΑ

Όπως δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των συντακτών

Δημόσιο εναντίον… Δημοσίου, με τα ΕΛΤΑ να στέφονται εναντίον της ΕΥΔΑΠ, λόγω μιας γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), της ανεξάρτητης αρχής που έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Ο «καβγάς» ξέσπασε με αφορμή τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει τον Αύγουστο του 2013 η τότε διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για τη διανομή των λογαριασμών της επί μια διετία.

Αφορά τη διακίνηση περίπου 16 εκατ. φακέλων και έχει προϋπολογισμό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Η παρέμβαση της ΕΕΤΤ δημιούργησε σοβαρές εμπλοκές, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ακύρωση του διαγωνισμού.

Η διοίκηση των ταχυδρομείων, με χθεσινή ανακοίνωσή της, έκανε γνωστό ότι έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Προσφυγή για την τιμή

Τον Αύγουστο του 2013 τα ΕΛΤΑ είχαν προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή (0,396 ευρώ), ενώ η ιδιωτική εταιρεία ACS είχε δώσει στην αρχή 0,45 ευρώ για κάθε φάκελο.

Μετά το άνοιγμα των προσφορών, η ACS είχε προσφύγει στην ΕΕΤΤ κατηγορώντας τα ΕΛΤΑ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους.

Υποστήριξε πως έδωσαν τη χαμηλότερη τιμή μόνο και μόνο για να τη θέσουν εκτός διαγωνισμού, αλλά και να την αποκλείσουν από την αγορά του επιστολικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει απελευθερωθεί από τον Ιανουάριο του 2013.

Η γνωμοδότηση της ΕΕΤΤ καλύπτει 137 σελίδες (!) και κατατέθηκε στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στις 20 Ιανουαρίου 2015 με δικαστικό κλητήρα και έπειτα από 13 μήνες.

Διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, παραβίαση των διατάξεων του νόμου και απειλεί τα ΕΛΤΑ με την επιβολή κυρώσεων.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, οι νομικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ εισηγήθηκαν να ανατεθεί το έργο στην ACS και ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, που δέχτηκε να μειώσει το συνολικό τίμημα κατά ένα εκατ. ευρώ.

Η νέα διοίκηση της εταιρείας ομόφωνα αποφάσισε την ανάθεση του έργου στην ACS, κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα.

«Περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το συντομότερο το θέμα», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» στέλεχος της ΕΥΔΑΠ και αποκάλυψε ότι η αποστολή λογαριασμών νερού καλύπτεται με συνεχείς παρατάσεις της σύμβασης που έχει λήξει από τον Ιανουάριο του 2013 και κοστίζει περίπου 0,50 ευρώ ανά φάκελο.

Στην ουσία είναι η πρώτη μεγάλη κόντρα των εταιρειών courier με τα ΕΛΤΑ, τα οποία είναι πάροχοι καθολικής υπηρεσίας και επομένως υποχρεωμένα να εξυπηρετούν και το πιο απομακρυσμένο νησί, ενώ απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ, με βάση την κοινοτική νομοθεσία και τον ν. 4053/2012.

«Δεν έχουμε κόντρα με κανέναν. Τουναντίον οι πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών χρησιμοποιούν το δίκτυο των ΕΛΤΑ για την εξυπηρέτηση των πελατών τους», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση των Ταχυδρομείων, ενώ οι αρμόδιοι του δημόσιου Οργανισμού δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες στην «Εφ.Συν.».

Η αγορά επιστολικού ταχυδρομείου έχει ετήσιο τζίρο 280 εκατ. ευρώ και κατά 96% καλύπτεται από τα ΕΛΤΑ, ενώ ο μεγαλύτερος πελάτης είναι το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κ.λπ.) που εξακολουθεί να στέλνει λογαριασμούς σε χαρτί χωρίς να αξιοποιεί το διαδίκτυο, που είναι… δωρεάν.

πηγή

Αυτά που δεν τόλμησε ή δεν πρόλαβε να κάνει η φιλελεύθερη διοίκηση Βαρθολομαίου στην ΕΥΔΑΠ, τα υλοποιεί δυστυχώς η ((Αριστερή)) διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Λαμβάνοντας κανείς υπόψιν του ότι ένας εκ των διοικητών της ΕΥΔΑΠ είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ,

λαμβάνοντας υπόψιν του και την συγκυρία της επίσκεψης Ολάντ (κάποτε Ολαντρέου) πλαισιωμένου από στελέχη πολυεθνικών που βλέπουν τα Νερά της Ελλάδας ως πολύφερνες νύφες, συνυπολογίζοντας ακόμα κάποιες φημολογούμενες συνεργασίες, με Ισραηλινών συμφερόντων, εταιρείες που άλλες χώρες απορρίπτουν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων για την στάση τους απέναντι στον πολύπαθο λαό της Γάζας, τη μη πρωτοβουλία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανανέωσης της εταιρείας μέσω μόνιμων προσλήψεων με σταθερές σχέσεις εργασίας που θα βοηθούσε και την κοινωνία μειώνοντας την ανεργία ενώ δεδομένου ότι συνεχίζεται η τακτική του σκλαβοπάζαρου των «προσλήψεων» ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, είτε με ανανεώσεις υπαρχουσών συμβάσεων, είτε με νέες υποτιθέμενες ανάγκες διαπιστώνουμε ότι παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Πάμε λοιπόν και στα ΕΛΤΑ και την ACS.
Η κίνηση αυτή (κατακύρωση του διαγωνισμού για την αλληλογραφία της ΕΥΔΑΠ στην ACS), και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, μαζί με κάποιες άλλες που διαρρέουν, σε συνδυασμό με την διατήρηση του ΕΥΔΑΠίτικου κατεστημένου των μικρών και μεγάλων συμφερόντων και τον εναγκαλισμό της διοίκησης με αυτό,παρά τα δημοσιεύματα του τύπου, δεν αφήνουν πια και πολλές αμφιβολίες για την τύχη που επιφυλάσσει για την ΕΥΔΑΠ, αλλά και την ΕΥΑΘ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεν θα ασχοληθώ καν με νομικίστικα τερτίπια που πάντα καταλήγουν να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος δημόσιων επιχειρήσεων με πανελλαδικό δίκτυο όπως την περίπτωση των ΕΛΤΑ, που ακόμα και στην πατρίδα του καπιταλισμού (ΗΠΑ) κατέχουν τον ηγετικό ρόλο.

Η κίνηση αυτή καθαυτή φανερώνει ξεκάθαρα, όσο καλοπροαίρετος ή εύπιστος κι αν είναι κανείς, ότι και οι εργολαβίες θα συνεχιστούν και προς την ιδιωτικοποίηση θα πάμε γοργά. Η έμμεση ιδιωτικοποίηση, παρά τις θετικές πλην όμως μεμονωμένες περιπτώσεις ανάκτησης αντικειμένων, συνεχίζεται κανονικά. Και φυσικά τα διαθέσιμα ρευστά της ΕΥΔΑΠ διατρέχουν μέγιστο κίνδυνο.

Συνάδελφοι σας καλούμε να αντισταθείτε. Ο δημόσιος πλούτος, τα τραίνα, η ενέργεια, τα νερά, η υγεία, η παιδεία, ότι μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένο έχει ανατραπεί. Όλα είναι στο τραπέζι.

θα επανέλθουμε στο άμεσο μέλλον με συνολική ανακοίνωση για τα έργα και τις ημέρες της νέας διοίκησης που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της και κυρίως για την κατεύθυνση των επιλογών της. Καλούμε το προσωπικό να είναι σε εγρήγορση. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

Μαστοράκης Μανώλης

Μέλος της Προσωρινής γραμματείας ΛΑΕ-ΕΥΔΑΠ

Μέλος ΔΣ συλλόγου προσωπικού ΕΥΔΑΠ

πηγή

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here