ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ
για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ 33oΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ 16-17/6/2014
(1)
Μέτωπο αντίστασης μεσκοπό τη σωτηρία της ΕΥΔΑΠ
και την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρας της
Οι 1.884.790 υπογραφές της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών που ζητούν η νομοθεσία της ΕΕ να κατοχυρώσει την ύδρευση και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα, οι 213.508 πολίτες της Θεσσαλονίκης που στο δημοψήφισμα της 18/5/2014 σε ποσοστό 98% ανέδειξαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘκαι τέλος η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντίθετη με το Ελληνικό Σύνταγμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, δίνουν το δικαίωμα στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ να αισθανόμαστε δικαιωμένοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε τον αγώνα δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε την πώληση της ΕΥΔΑΠκαι την αλλοίωσητου δημόσιου και κοινωνικού της χαρακτήρα.
Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ επικεφαλής των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ θα συμβάλει στη δημιουργία και στην Αττική σε ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης μεσκοπό τη σωτηρία της ΕΥΔΑΠ από την εκποίηση και την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρας της.  Μια «κατ’ ουσία δημόσια ΕΥΔΑΠ»δε μπορεί να λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ
Απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση σε Περιφέρεια, δήμους, συνδικάτα, οργανώσεις πολιτών και κατοίκων, επιστημονικούς φορείς και όλους τους πολίτες στη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής αγώνα με σκοπό την ευρύτερη δημοσιότητα, τη συλλογή υπογραφών, την κατάθεση στην περιφέρεια και τα δημοτικά συμβούλια πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος και στην Αττική.
(2)
Για μια ΕΥΔΑΠ πραγματικά δημόσια, μοχλό παραγωγικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
Το 33οΣυνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεσηστην προσπάθεια της διοίκησης για μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε κέλυφος εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και μεταφοράς πόρων από το δημόσιο στους ιδιώτες με την έμμεση ιδιωτικοποίηση που συντελείται με τις εργολαβίες, τις παραχωρήσεις αντικειμένων, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τις συμβουλευτικές εταιρείες και την απαξίωση του μόνιμου προσωπικού.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, θα πραγματοποιηθεί με την αναδιανομή πόρων, εισοδημάτων και ισχύος από το κεφάλαιο προς την εργασία και όχι με το αντίθετο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα και μας οδήγησε στην κρίση.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ θα αγωνιστούμε για μια ΕΥΔΑΠ πραγματικά δημόσια, μοχλό παραγωγικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Να μπει τέλος τώραστους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ενταγμένου στον κανονισμό, ως βασικό μέσο αποτροπής της έμμεσης ιδιωτικοποίησης.
(3)
Για ένα (1) καλά οργανωμένο και δυνατό σωματείο στην ΕΥΔΑΠ
Είναι ώριμη πλέον στην συνείδηση των συναδέλφων η ιδέα, ότι η αντίστασή μας στην συντελούμενη κοινωνική καταστροφή θα είναι αποτελεσματική μόνο αν η πολυδιάσπαση σε 12 σωματεία, αποτελέσει οριστικό παρελθόν.
Έχοντας υπόψη και τις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις για κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την δυνατότητα της εργοδοσίας να υπογράφει ΣΣΕ με σωματείο της… αρεσκείας της, έφτασε ο καιρός για ένα (1) καλά οργανωμένο και δυνατό σωματείο στην ΕΥΔΑΠ, με διατάξεις, που θα κατοχυρώνουν καταστατικά την εκπροσώπηση όλων των κλάδων των εργαζομένων στη διοίκησή του.
Το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ της ΟΜΕ να φέρει άμεσα πρόταση για την πρακτική υλοποίηση αυτής της απόφασης.
(4)
Για την νέα Συλλογική Σύμβαση
Η υπογραφή της νέας ΣΣΕ, θα είναι «η μάχη των μαχών» για το σ.κ. της ΕΥΔΑΠ.
Η προετοιμασία για την υπογραφή νέα ΣΣΕ προϋποθέτει την αλλαγή του τρόπου που μέχρι σήμερα η ΟΜΕ προσέγγιζε το σημαντικό αυτό θέμα.
Το Συνέδριο δεσμεύει το νέο Δ.Σ. της ΟΜΕ να πάρει από τα Σεπτέμβριο ότι χρειάζεται ώστε να εκφραστεί καθαρά η βούληση του προσωπικού.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την δημιουργία ανάλογων συνθηκών (τοπικές συνελεύσεις, τοπικές επιτροπές) για τη συμμετοχή των συναδέλφων στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Πριν την τελική απόφαση για το διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα ΣΣΕ να πραγματοποιηθεί συνέλευση όλων των συναδέλφων και αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί και ψηφοφορία στους χώρους δουλειάς.
(5)
Κανένας συμπολίτης μας χωρίς νερό
Είναι αδιανόητο μια εταιρεία του δημοσίου όπως η ΕΥΔΑΠ με εκατομμύριο καθαρά κέρδη και ρευστότητα να αφήνει χωρίς νερό άπορες οικογένειες που έχουν πληγεί από την ανθρωπιστική κρίση, που δημιούργησε η μνημονιακή βαρβαρότητα.
Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου (άρθρο 2), ο ΟΗΕ έχει κατοχυρώσει ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πρέπει να ενσωματώσει αυτές τις βασικές θεσμικές επιταγές στις λειτουργία τις εταιρείας.
Καλούμε την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, χωρίς καθυστέρηση, να προχωρήσει άμεσα:
Σε αποκατάσταση της παροχής νερού σε όσους αδυνατούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να καταβάλλουν τις οφειλές τους
Σε διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν
Αντί διανομής αυξημένου μερίσματος στους μετόχους, να δημιουργηθεί κοινωνικό τιμολόγιο με θεσμική κατοχύρωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ώστε να υπάρχει γι αυτές δωρεάν πρόσβαση σε 10 κυβικά ανά άτομο το τρίμηνο

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here