Πυρασφάλεια, ακόμη μία υπηρεσία στην ΕΥΔΑΠ

γράφει ο Λεωνίδας Κουσουρής, χημικός


Η ανακοίνωση της σύστασης μίας νέας ακόμη Υπηρεσίας στις ήδη τόσες υπάρχουσες,  έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί είδηση στην ΕΥΔΑΠ. Εκείνο που κατά την γνώμη μου πρέπει να αναφερθεί είναι πως η νέα «Υπηρεσία Πυρασφάλειας» στην  Διεύθυνση  Κτηριακών Εγκαταστάσεων,  με την γέννησή της, μάλλον ανάβει μεγαλύτερες φωτιές από αυτές που προβλέπεται στην συνέχεια να σβήσει.

Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά πως η Γενική  Διεύθυνση  Συντονισμού και Ελέγχου σχεδιάζει και υποστηρίζει μία τέτοια επιλογή. Ποία η χρησιμότητα και γιατί πρέπει να συσταθεί χωριστή  Υπηρεσία Πυρασφάλειας στην Δ/νση Κτηριακών Εγκαταστάσεων;

  • Ως προς το αντικείμενο υπάρχει νομοθετημένη Υπηρεσία στελεχωμένη με τους Μηχανικούς Ασφαλείας οι οποίοι αντιμετωπίζουν με επιτυχία, μεταξύ των άλλων κινδύνων και την Πυρασφάλεια – Πυροπροστασία.  Για κάθε κτήριο και όροφο υπάρχουν ήδη σχεδιαγράμματα με εξόδους διαφυγής, επισήμανση σημείων ύπαρξης πυροσβεστικών μέσων, ανιχνευτών καπνού όπου χρειάζεται, φυλλάδια οδηγιών χρήσεως των μέσων κλπ. κλπ.
  • Ως προς το πεδίο δράσης όσον αφορά την  προστασία του ευρύτερου χώρου εγκαταστάσεων όπως Μ.Ε.Ν.  Κ.Ε.Λ. Φράγματα, αυτές ανήκουν σε άλλη Γενική Διεύθυνση και η πυρόσβεση μπορεί να γίνει με συνεργασία και εκπαίδευση του υπηρετούντος κατά τόπους προσωπικού (ομάδες πυρασφάλειας) και όχι με σύσταση άλλης Υπηρεσίας.

Προφανώς, για να ανακοινωθεί μία τέτοια πρόταση λογικά θα υπάρχει εισήγηση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης με όλο το Business Plan καθώς και πρόβλεψη για  τα αναγκαία μέσα πυρόσβεσης που απαιτούνται. Αυτό που πρέπει να προσθέσω, συμβάλλοντας θετικά στην όλη προσπάθεια, είναι να μην  ξεχάσετε να θεσπίσετε ειδικό «Επίδομα Μάνικας».

Εάν η πρόταση είναι ιδέα προερχόμενη από τον αρμόδιο Διευθυντή απευθείας προς την Διοίκηση (χωρίς αυτό να απαλλάσσει των ευθυνών την Γενική Διευθύντρια του οποίου προΐσταται) εγώ  σηκώνω τα χέρια ψηλά και σταματώ εδώ. Ίσως λόγω του κόκκινου χρώματος της φλόγας, η διαχείριση του  αντικειμένου να ταιριάζει καλύτερα σε έναν «κόκκινο» Διευθυντή.

Εάν ο σκοπός του εγχειρήματος είναι η μισθολογική αναβάθμιση προσκείμενου σε αυτόν προσώπου σε θέση Προϊσταμένου, θα μπορούσε να το κάνει εισηγούμενος  την σύσταση π.χ. Υπηρεσίας Δωματίων και όχι Πυρασφάλειας προκαλώντας τόση αναστάτωση στην όλη δομή της Εταιρείας.

Κλείνοντας να αναφέρω και ένα θετικό. Η σύσταση της Υπηρεσίας Πυρασφάλειας- Πυρόσβεσης υπό την διοίκηση αριστερού συνδικαλιστού διευθυντού θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην αντιμετώπιση όλων των «φλεγόντων» προβλημάτων των εργαζομένων.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here