ΣΕΚΕΣ: «Ανοιχτή επιστολή- πρόσκληση, προς αγωνιούντες συναδέλφους και παρατάξεις»

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς αγωνιούντες συναδέλφους και παρατάξεις 

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε
για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου,
απ’ τον κόσμο.
Εμείς τραγουδάμε
για να σμίξουμε τον κόσμο.
Γιάννης Ρίτσος, «Καπνισμένο τσουκάλι»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε δέκα μέρες θα διεξαχθούν τρεις εκλογικές διαδικασίες ιδιαίτερα σημαντικές για τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ. Οι εκλογές διεξάγονται σε μια φορτισμένη πολιτική συγκυρία. Η λεηλασία αποδοχών και δικαιωμάτων εργαζομένων και συνταξιούχων και η επιτάχυνση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, δημιουργούν μια εφιαλτική κατάσταση.

Μπροστά μας υπάρχει η επιλογή για συνθηκολόγηση και υποταγή στον μνημονιακό εφιάλτη ή ενωτική αντίσταση για διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ενωτική πορεία αντίστασης, ανανέωσης και προοδευτικής προοπτικής στην ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να υπάρξει με την παραμονή στις «καρέκλες» των ίδιων προσώπων και πολιτικών. Τα πρόσωπα του συνδικαλιστικού κατεστημένου στην ΕΥΔΑΠ, απέδειξαν ότι το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν (είτε ενωμένοι σε κομματικές παρατάξεις, είτε διασπασμένοι, δήθεν ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι) είναι τη διαιώνιση μιας κατάστασης παραταξιοποίησης, κομματικοκρατίας, παρασκηνίου και πελατειακής συναλλαγής.

Το ΣΕΚΕΣ προτείνει σε κάθε συνάδελφο χωριστά, αλλά και σε κάθε δύναμη, που δεν κλείνει τα μάτια στη σημερινή κατάσταση, να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το μεγάλο και αναγκαίο βήμα απελευθέρωσης, από τις δυνάμεις και τις πρακτικές του γραφειοκρατικού, πελατειακού, συμβιβασμένου, διαπλεκόμενου, κυβερνητικού, εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού.

Προτείνουμε:                                                                               

Στις εκλογές για το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ να συγκροτηθεί με ανοικτές διαδικασίες ένα ψηφοδέλτιο συναδέλφων και όχι παρατάξεων, με κοινά αποδεκτούς υποψήφιους, το οποίο θα αποτρέψει την επανεκλογή του παλιού.

 1. Προγραμματικές αρχές και δεσμεύσεις του/της εκλεγμένου μας στο Δ.Σ.
  • Ανυποχώρητη υπεράσπιση του δημόσιου Νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Διασφάλιση της καθολικής απρόσκοπτης πρόσβασης όλων στο πόσιμο νερό. Όχι στις αδιάκριτες διακοπές. Ενημέρωση των πολιτών πριν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ή διακοπής υδροδότησης.
  • ΟΧΙ σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Όχι στην ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Άμεση εφαρμογή της απόφασης 1906/2104 του ΣτΕ. Επιστροφή του 27% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο. Όχι στην πώληση του 11% των μετοχών σε ιδιώτες. Όχι παραχώρηση του management σε ιδιώτες. Όχι στη λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ.
  • Εξασφάλιση, αναβάθμιση και ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, προκειμένου να καλύπτουν τις διευρυμένες ανάγκες των πολιτών. Όχι στην «εργολαβοποίηση» – «προμηθειοποίηση». Ανάκτηση αντικειμένων.
  • Υπεράσπιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Καμία απόλυση εργαζομένου. Υπεράσπιση των ενιαίων και σταθερών εργασιακών σχέσεων
 2. Κανόνες λειτουργίας και συμπεριφοράς του εκλεγμένου στο ΔΣ
  • Θα είναι ανακλητοί ανά πάσα στιγμή. Θα εναλλάσσονται ανά διετία.
  • Θα επεξεργάζονται τα θέματα του Δ.Σ. με την δημιουργία και λειτουργία υποστηρικτικής επιτροπής από τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου, όσων το στήριξαν και από στελέχη του διοικητικού και τεχνικού Τομέα της εταιρείας.
  • Δέσμευση στην ενημέρωση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργάνων μέσω συγκεντρώσεων στους χώρους δουλειάς και σχετικής ιστοσελίδας. Τα Σωματεία και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις θα μπορούν να επικοινωνούν απευθείας μαζί τους για την εισαγωγή θεμάτων στο Δ.Σ.
  • Στο τέλος κάθε ετήσιας θητείας θα γίνεται συνολικός απολογισμός της δραστηριότητας στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Στο Συνέδριο της ΟΜΕ να υπάρξει μια συγκρότηση, που να εκφράζει την βούληση για ανυπότακτη, ενωτική και αγωνιστική κατεύθυνση απέναντι στις δυνάμεις του μνημονιακού εφιάλτη (θεσμούς, κυβέρνηση, διοίκηση, κόμματα και παρατάξεις).

Στην ΕΥΑΕ, επειδή είναι ένας θεσμός που θα μπορούσε να έχει σημαντική παρέμβαση, αλλά όπως αποδεικνύεται η συνδικαλιστική γραφειοκρατία τον καταδικάζει να μοιράζει δωροεπιταγές και να οργανώνει εορτές, καλούμε να υπερψηφιστούν συνάδελφοι που έχουν διάθεση για σοβαρή ενασχόληση με τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Στους καιρούς των μνημονίων τα εργατικά ατυχήματα, οι πιέσεις στους εργαζόμενους, η πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων, η εντατικοποίηση, οι παραβιάσεις των ωραρίων κ.λ.π. αυξάνονται και πληθύνονται.

Το ΣΕΚΕΣ βρίσκεται ήδη σε διάλογο με συναδέλφους και δυνάμεις για μια τέτοια προοπτική. Δεν θέτουμε κανένα συλλογικό ή προσωπικό «εγωισμό» υπεράνω της ανάγκης να προχωρήσουμε. Επ΄ ουδενί, όμως, δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει το ΣΕΚΕΣ το υλικό για να κάνουν «λίφτινγκ» οι «φθαρμένοι» ή να «παίξουν»  με την ενότητα του προσωπικού, την οποία, σε κάθε περίπτωση αποδείχτηκε, ότι το ΣΕΚΕΣ εγγυάται.

Διατυπώνουμε, λοιπόν, δημόσια την πρότασή μας, είμαστε ανοιχτοί, ειλικρινείς, αλλά και αποφασισμένοι. Υπό το πνεύμα αυτό αντιμετωπίζουμε και οποιαδήποτε άλλη πρόταση, κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Καλούμε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, στις 6:30 μ.μ.
στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ,
σε ανοιχτή για συζήτηση για τη δυνατότητα συγκρότησης
ενωτικών και αγωνιστικών ψηφοδελτίων

 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here