ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Δελτίο τύπου 16/11/2017

Η ΕΥΔΑΠ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ

― Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
― Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
― Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
δεν τό βρε και δεν τό πε ακόμα.
(Από το ποίημα «ΟΙ ΜΟΙΡΑΙΟΙ» του Κώστα Βάρναλη, 1956)

Μερικά, μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, οι συνοικίες όπου μαζικά διαβιούν,  οικονομικά και κοινωνικά αδύναμοι συμπολίτες μας, δέχεται για μια ακόμα φορά τις φονικές συνέπειες από τις πολιτικές του κέρδους, της εργολαβοποίησης, των πελατειακών σχέσεων, της κομματικής εξαπάτησης, της διαφθοράς, της διαπλοκής και εσχάτως της αποσάθρωσης των δομών πολιτικής προστασίας και συντονισμού από τις μνημονιακές πολιτικές.

Δεν είναι ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ούτε η μοίρα μας η κακή που δολοφόνησε δεκάδες και κατέστρεψε εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Είναι η πολιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Είναι το πολιτικό σύστημα που έχει ταχτεί και υπηρετεί όλα αυτά.

Η πολιτεία δια του κράτους και των υπολοίπων θεσμών της επέτρεπε ή και προέτρεπε τους αναξιοπαθούντες να φτιάξουν «ένα αυθαίρετο να μπουν μέσα». Η καταπάτηση και το μπάζωμα του ρέματος, (όπως και του αιγιαλού, του δάσους κλπ) παραβλέπονταν. Έτσι η εξουσία αποσυμπίεζε την πίεση που δεχόταν να καλυφθεί το δικαίωμα της αξιοπρεπούς στέγασης για κάθε άνθρωπο και την ανάγκη να φτιαχτούν κατάλληλες υποδομές. Καθιστούσε δε επιπλέον τον αναξιοπαθούντα εκτός από αδύναμο και παράνομο.

Και τώρα χωρίς ντροπή κηρύττουν τριήμερο πένθος και παριστάνουν όλοι τις μωρές παρθένες που δεν κατάλαβαν τι έγινε, ρίχνοντας όλοι τις ευθύνες κάπου αλλού. Οι κυβερνητικοί και πολιτικοί μας ταγοί  αντί για δήθεν πένθη και δήθεν αναζήτηση ευθυνών ας μας πουν:

  • Επιτρέπεται να ζητούν ΕΝΦΙΑ για ένα ακίνητο που γίνεται φέρετρο για τον ένοικό του αλλά να μη μπορούν να κάνουν μια μελέτη της προκοπής;
  • Επιτρέπεται να εκπλειστηριάζουν την κύρια κατοικία των λαϊκών ανθρώπων και να μην κάνουν ένα αντιπλημμυρικό έργο της προκοπής;
  • Επιτρέπεται να κόβουν το οικιακό ρεύμα και το νερό για μερικά Ευρώ και τα έργα υποδομής να αποκαλύπτονται ανεπαρκή ή επικίνδυνα στα δύσκολα, ενώ ο εξοπλισμός και ο συντονισμός των δομών πολιτικής προστασίας να έχουν γίνει θυσία στις μνημονιακές πολιτικές;

Σα ΣΕΚΕΣ νοιώθουμε την ανάγκη να εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να εκφράσουμε την απαίτηση για μέτρα εξασφάλισης του δικαιώματος αξιοπρεπούς στέγασης για όλους. Η πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει, όσο δύσκολο κι αν είναι, τους όρους για ανθρώπινες και ασφαλείς πόλεις.

Η ΕΥΔΑΠ πρέπει:

  • Να σταματήσει κάθε διακοπή υδροδότησης στις πληγείσες περιοχές. Να επανασυνδεθούν άμεσα όσες διακοπές υδροδότησης έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
  • Να παγώσει, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, τις πληρωμές όσων έχουν πληγεί.
  • Να αποκαταστήσει άμεσα όσες ελλείψεις ή ανεπάρκειες αποκαλύφθηκαν, λόγω του τραγικού γεγονότος, στο δίκτυα της.
  • Να βγάλει συμπεράσματα για όποιες ανεπάρκειες οργάνωσης και συντονισμού, ενδεχομένως διαπιστωθούν, σε όλα τα επίπεδα.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

ΥΓ: Οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους συναδέλφους της Γενικής Διεύθυνσης Ύδρευσης που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στα πεδία των προβλημάτων και ειδικά τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Αυτοκατασκευών και του Υποτομέα Ασπροπύργου που επί 48 συνεχόμενες ώρες υπερβάλλουν εαυτούς για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της στιγμής και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Τους ευχαριστούμε όλους για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που επιδεικνύουν, εργαζόμενοι σε ιδιαιτέρως αντίξοες συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here