Ο χθεσινός ανασχηματισμός φέρνει πιο κοντά την τελική λύση για τη διάσωση της ΕΥΑΘ από το ξεπούλημα. Ο ανασχηματισμός και η καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ ήταν οι χρονικοί περιορισμοί που έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη του προεδρείου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και των διοργανωτών του δημοψηφίσματος, όταν του παρουσίασαν και επισήμως το συντριπτικό ποσοστό του «ΟΧΙ» των Θεσσαλονικέων στην πώληση της ΕΥΑΘ.

Το μεγάλο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος ταρακούνησε την κυβέρνησηΤους είπε ότι αμέσως μετά τον ανασχηματισμό και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς, όπως είπε, η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ αφορά στην ουσία και την ΕΥΑΘ.

Η συνάντηση των διοργανωτών του δημοψηφίσματος με πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχής. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ.Μ., δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης υπογραμμίζει ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στους οποίους μεταφέρθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δήλωσαν τη στήριξή τους στην προσπάθεια που γίνεται για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ο δε Ε. Βενιζέλος, τονίζει ο Σ. Δανιηλίδης, υπογράμμισε ότι η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των Δικαστηρίων και να πράξει αναλόγως. Και ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί τυπικά να αφορά την ΕΥΔΑΠ, αλλά επί της ουσίας σχετίζεται και με την ΕΥΑΘ. «Δεν μπορούμε να πράττουμε άλλα στη μία και άλλα στην άλλη περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ε. Βενιζέλος.
Η αντιπροσωπεία των διοργανωτών του δημοψηφίσματος πήρε τη στήριξη τόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα όσο και του επικεφαλής του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Τώρα η ΠΕΔ Κ.Μ. περιμένει να οριστεί και το ραντεβού που έχει ζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για να του παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να ζητήσουν να ασκήσει πίεση ώστε η βούληση των Θεσσαλονικέων να γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση και να εξαιρεθεί η ΕΥΑΘ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.
Θετική ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία επισημαίνεται ότι θα επανεξεταστεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διαπιστωθεί αν η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι συμβατή με το υφιστάμενο συνταγματικό και νομικό πλαίσιο.
Μετά τις συναντήσεις με Ε. Βενιζέλο, Α. Τσίπρα και Δ. Κουτσούμπα, αναμένεται ο καθορισμός των συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
Παρ’ όλα αυτά, η ΠΕΔ Κ.Μ. δεν εγκαταλείπει τις νομικές ενέργειες. Η προετοιμασία της προσφυγής που προτίθεται να καταθέσει κατά της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΥΑΘ, που ήταν αρνητική λόγω τεχνικών θεμάτων και όχι για λόγους ουσίας, συνεχίζεται. Τη δική τους προσφυγή ετοιμάζουν και τα μέλη του συντονιστικού «SOSτε το Νερό».
Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here