Εκδήλωση της Δράσης και προβολή του ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.

Την Τετάρτη 4 Ιουνίου, το Cine Δράση μεταφέρεται στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, (ΤΥΠΕΤ), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προστασίας του Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου). Στις 8.00 το βράδυ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού Σταγώνες και θα ακολουθήσει συζήτηση.Εισηγητές: Ο Δημήτρης Νικολάου, μέλος της κίνησης Save Greek Water και ο Παντελής Παντελόγλου, μέλος της ομάδας δημιουργίας του ντοκιμαντέρ.

Παρεμβαίνει ο Κώστας Λυμπέρης, κάτοικος Βριλησσίων, εργαζόμενος της ΕΥΔΑΠ, στη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και μέλος της συλλογικότητας «ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας».

Η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί έναν ορατό και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σήμερα, που όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Η άμεση ιδιωτικοποίηση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι εμφανής, με συνέπειες που μπορεί κανείς να υπολογίσει, οι οποίες περιγράφονται γλαφυρότατα στην ταινία “Ακόμα και η Βροχή” (σκηνοθεσία Ισιάρ Μπολέιν, Ισπανία 2010), που ήδη έχουμε προβάλλει στη λέσχη μας.

Αλλά η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων, είναι μια αφανής διαδικασία που συντελείται εδώ και χρόνια και περνά απαρατήρητη, αν και έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία και την επιβίωσή μας.

Αυτές, τις ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού, αναδεικνύει το νέο ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού και της ομάδας που δημιούργησε το Golfland? , που προβάλαμε τον Ιούνιο του 2012.

Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο), η παραπάνω ομάδα παρακολουθεί τον πόλεμο του νερού, όχι σαν μακρινό σενάριο, αλλά ως μια πραγματικότητα που βιώνουν ήδη, για παράδειγμα, οι Θεσσαλονικείς και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής.

Ο Παντελής Παντελόγλου γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, (και μεταπτυχιακό δίπλωμα) και μετά στράφηκε σε άλλες δραστηριότητες. Μεταφράζει, υποτιτλίζει, μοντάρει, τραβάει βίντεο, φτιάχνει ιστοσελίδες, γράφει, σβήνει, παίρνει τηλέφωνα, παριστάνει τον ηχολήπτη και τον τεχνικό θεάτρου, οργανώνει προβολές και ονειρεύεται να γίνει αρχισυντάκτης του χρυσού οδηγού της ανταλλακτικής οικονομίας. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας “Τσιριτσάντσουλες” και συνεργάτης του ThePressProject.

O Δημήτρης Νικολάου είναι μέλος της κίνησης SAVEGREEKWATER, μια ελληνική πρωτοβουλία πολιτών που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων των υδάτινων πόρων και της διανομής τους. Το καθαρό προσιτό νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να παραμείνει ένα δημόσιο αγαθό. Η πρωτοβουλία επιθυμεί να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για τις επιπτώσεις του να επιτραπεί στις εταιρείες να εμπορευματοποιήσουν και να κερδίσουν από τα περιορισμένα αποθέματα υδάτινων πόρων. Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ύδρευση μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε οτιδήποτε; Η εκστρατεία αυτή επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το ευρύτερο θέμα της προσεκτικής διαχείρισης των υδάτων για ιδιωτική και γεωργική χρήση.

Μην το χάσετε!

ΣΧΟΛΙΑ

Please enter your comment!
Please enter your name here