ΣΥΡΙΖΑ: “Η έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ευνοεί τα ιδιωτικά συμφέροντα”

Η έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ευνοεί τα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ δυσχεραίνει την πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.Ε.Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΕΥΔΑΠ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

[divider]

Η κυβέρνηση μειοψηφίας Σαμαρά – Βενιζέλου και η διορισμένη από το ΤΑΙΠΕΔ Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προχωρούν αδίστακτα στη καταπάτηση της απόφασης 1906/14 του ΣτΕ που απαγορεύει ρητά την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Δεν αρκούνται μόνο στην παράδοση νευραλγικών τομέων της εταιρείας – απαξιώνοντας το προσωπικό τους – σε ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα με αδιαφανείς διαδικασίες.

Δεν νοιάζονται πόσο έχουν δυσκολέψει τη πρόσβαση σε χιλιάδες πολίτες σε ένα Δημόσιο Κοινωνικό Αγαθό.

Επιδιώκουν βάζοντας κάθε μορφής εμπόδια, την οικοδόμηση μιας νέας ΕΥΔΑΠ που δε θα έχει πρωταρχικό στόχο τη κερδοφορία των μετόχων, αλλά θα λειτουργεί σε όφελος του Δημοσίου και της Κοινωνίας.

Δεν σκοπεύουν στην απαραίτητη βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά την εξυπηρέτηση και παραπέρα αύξηση της πίτας των ιδιωτικών συμφερόντων που και σήμερα λυμαίνονται την ΕΥΔΑΠ.

Προωθούν στο άρθρο 70 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών σημαντικές τροποποιήσεις του Άρθρου 8 του 2744/1999 που αφορά τη σχέση της ΕΥΔΑΠ με τους ΟΤΑ.

Εφόσον το σχέδιο νόμου, γίνει νόμος, σε αντίθεση με τα ισχύοντα ως σήμερα που η ΕΥΔΑΠ αναλάμβανε την κυριότητα των δικτύων, εφεξής θα μπορεί είτε να αναλαμβάνει τη διαχείριση των δικτύων είτε τη κυριότητα τους, που υποδηλώνει την πρόθεση του νομοθέτη να μείνει η ΕΥΔΑΠ στην διαχείριση την οποία θα μπορεί ταυτόχρονα να την παραδίδει στους ιδιώτες με μακροχρόνιες λεόντιες συμβάσεις προς όφελός τους.

Δίνεται η δυνατότητα διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής ανά ΟΤΑ, χρεώνοντας στους δημότες τις απαραίτητες επενδύσεις εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μπορεί επιπλέον να αναλαμβάνει αδαπάνως τη διαχείριση δικτύων που έχουν κατασκευασθεί από τους ΟΤΑ ή από κατοίκους οικισμών.

Οι εργαζόμενοι δε στις υπηρεσίες ύδρευσης των ΟΤΑ ή των ΔΕΥΑ που αναλαμβάνει η ΕΥΔΑΠ, προσλαμβάνονται με νέες συμβάσεις εργασίας που θα αναφέρονται στη σύμβαση παραχώρησης, όχι με τη σχέση εργασίας που είχαν ή τη ΣΣΕ της ΕΥΔΑΠ.

Η ΕΥΔΑΠ επίσης μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε Περιφέρεια της χώρας και όχι μόνο στην Αττική που ήταν η περιοχή αρμοδιότητας της, εκτός των περιοχών που αναλαμβάνει η «ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ», που πρόσφατα αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά ένα εκατομμύριο €.

Επομένως με το σχέδιο νόμου αυτό η Δημόσια ΕΥΔΑΠ προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των νέων δικτύων που παραλαμβάνει με τρόπο ώστε οι ιδιώτες αυτοί να είναι απαλλαγμένοι βαρών και τη «νύφη να πληρώνουν» οι δημότες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η ΕΥΔΑΠ με τη τεχνογνωσία που διαθέτει, με το προσωπικό της, μπορεί να διαδραματίσει μέσω Δημοσίων Επενδύσεων, προγραμματικών συμβάσεων, η σε ρόλο συμβούλου προγραμμάτων ΕΣΠΑ κλπ με τους ΟΤΑ καθοριστικό ρόλο στην εξυγίανση και στην επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και στην ανάπτυξη των περιοχών. Με σεβασμό στην αυτονομία των ΟΤΑ που θα εξασφαλίζουν την ισονομία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών, με σεβασμό στο περιβάλλον και στα υδατικά αποθέματα.

Δεσμεύεται για μια ΕΥΔΑΠ που με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο με δημόσια λογοδοσία θα λειτουργεί σε όφελος του Δημοσίου και της Κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρση του άρθρου 70, αλλά εάν η κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επιμείνουν δεσμεύεται στη κατάργηση του.

H κυβέρνηση που μετράει πλέον μέρες δεν νομιμοποιείται να δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με τόσο σημαντικές ρυθμίσεις.

Εάν πραγματικά τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ την απασχολούσε ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση του δικτύου, θα είχε από καιρό προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να περιέλθουν στη κυριότητα της ήδη κατασκευασμένα δίκτυα αποχέτευσης.

Το χρόνιο αυτό ζήτημα όσο καθυστερεί η λύση του γίνεται πιο πολύπλοκο, λόγω της αδυναμίας παραλαβής τους και ένταξης τους στο κεντρικό σύστημα, που δεν μπορεί να επέμβει με έργα, ενώ εισπράττει το δικαίωμα υπονόμων.

Οι σχεδιασμοί αυτοί και τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και η κυβέρνηση είναι επικίνδυνες για τον τόπο. Η διενέργεια εκλογών και η δημοκρατική ανατροπή τους αποτελούν την αναγκαία διέξοδο, για την ικανοποιητική πρόσβαση των νοικοκυριών στα κοινωνικά αγαθά και τη παραγωγική ανασυγκρότηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here