Σωματείο Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ: Η προσπάθεια «κανιβαλισμού», είναι εκτός από επικίνδυνα ανεύθυνη, ανήθικη και ανέντιμη

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Ανακοίνωση 1.11.2017

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων που τείνουν να πάρουν πολύ σοβαρές διαστάσεις διχόνοιας μεταξύ του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ και στοχευμένης απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος με αφορμή την θετική για τους εργαζόμενους απόφαση των ασφαλιστικών.

Η προσπάθεια «κανιβαλισμού» στην οποία επιδίδονται ορισμένοι, είναι εκτός από επικίνδυνα ανεύθυνη, ανήθικη και ανέντιμη.

Για να βάλουμε τα πράγματα επιτέλους σε μια σειρά έτσι ώστε όλοι οι σημερινοί όψιμοι υπερασπιστές του προσωπικού και του μισθολογικού κόστους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη βγάζουν τους εαυτούς τους από το κάδρο, αξίζει να αναφερθούμε στα πραγματικά γεγονότα και να επικαλεστούμε.

Το 2013 και κατόπιν της εφαρμογής των περικοπών του Ν. 4024/11 συναποφασίσαμε πλειοψηφικά μαζί με όλα τα Σωματεία και με την Ομοσπονδία σε διευρυμένο ΔΣ της ΟΜΕ όπως προβλέπει το καταστατικό της να προσφύγουμε σε αγωγή ασφαλιστικών μέτρων με συμμετοχή των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, των προεδρείων όλων των Σωματείων και απλών εργαζόμενων δειγματοληπτικά από όλα τα Σωματεία. Έτσι προέκυψε ομάδα 40 εργαζομένων εκ των οποίων και οι συνδικαλιστές που προαναφέρθηκαν.

Η ελληνική Δικαιοσύνη έδωσε θετική απόφαση για την ομάδα αυτή, και έδωσε τη δυνατότητα στην Ομοσπονδία να διεκδικήσει την υλοποίηση της για το σύνολο του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ χωρίς αυτό να γίνει αποδεκτό από την τότε διοίκηση.

Η αρνητική στάση της διοίκησης δεν άφηνε άλλα περιθώρια και σε νέο διευρυμένο ΔΣ της ΟΜΕ με τη συμμετοχή όλων των Σωματείων συναποφασίσαμε με μεγάλη πλειοψηφία να προσφύγει το προσωπικό μαζικά σε αγωγές ασφαλιστικών μέτρων με ευθύνη των Σωματείων και μάλιστα είχε ανακοινωθεί τόσο από την ΟΜΕ όσο και από το Σωματείο μας καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών.

Τελικά, η ιστορία κατέγραψε ότι το μοναδικό Σωματείο που υλοποίησε ΕΓΚΑΙΡΑ τις συλλογικές αποφάσεις ήταν το Σωματείο των Εργαζομένων στην Αποχέτευση με αποτέλεσμα να δικαιωθεί μερίδα εργαζόμενων.

Εδώ εγείρονται ερωτήματα προς όλους αυτούς τους παραγοντίσκους, που σήμερα εγκαλούν τους
• Γιατί δεν υλοποίησαν έγκαιρα την συλλογική απόφαση ώστε να δώσουν την ευκαιρία σε όλο το προσωπικό που εκπροσωπούσαν να διεκδικήσει αυτά που κέρδισαν οι ίδιοι ως μέλη της ομάδας των 40, όπως έκανε το Προεδρείο του Σωματείου μας και να μιλούσαμε σήμερα ενδεχομένως για 2200 εργαζομένους αντί για 140;
• Τι ρόλο έπαιξε, ο κάθε ένας από τους σημερινούς επικριτές εκείνη τη περίοδο που χλεύαζαν την προσπάθεια του Σωματείου και απέτρεπαν τους εργαζομένους να συμμετέχουν στις αγωγές των Ασφαλιστικών μέτρων;
• Τι σκοπό εξυπηρέτησε η καθυστέρηση με αφορμή την παραμονή ή όχι του νομικού συμβούλου της ΟΜ.Ε;

Μήπως έδωσε τη άνεση και την ευελιξία χρόνου στην τότε διοίκηση και στην τότε κυβέρνηση ώστε να μας προκύψει η τροποποίηση του Ν 4024/11 με το Ν. 4141/13 που ουσιαστικά ήταν και η ταφόπλακα των επιχειρημάτων μας στις αγωγές των Ασφαλιστικών μέτρων;

Και επειδή πολλά γράφονται για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την κατάσταση όλοι οι εμπλεκόμενοι και επειδή όλοι οι άμεμπτοι, αμόλυντοι, ώριμοι και όψιμοι εργατοπατέρες αλλά και διάφοροι άλλοι γραφικοί τύποι διασπείρουν ανακρίβειες, τους δηλώνουμε ότι εμείς ως εργαζόμενοι είχαμε υποχρέωση και δικαίωμα να διεκδικούμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που μας δικαιώνουν προς όφελος όλων.

Γινόμαστε αναγνώστες ανυπόγραφων διευκρινιστικών εγγράφων που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ποια Νομική Σχολή είναι αυτή που διδάσκει τους φοιτητές της ότι μια εξώδικη πρόσκληση – δήλωση – επιφύλαξη αποτελεί και επιταγή προς εκτέλεση και αξίζει να πούμε τα κάτωθι:
• Οι μόνοι οι οποίοι διεκδίκησαν την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων είναι οι 6 οι οποίοι επέδωσαν στην Ε.ΥΔ.Α.Π. αντίγραφο της απόφασης με επιταγή προς πληρωμή. Οι εργαζόμενοι της Αποχέτευσης ουδέποτε κινήσαμε διαδικασία για την εκτέλεση της απόφασης.
• Με το εξώδικο το οποίο στείλαμε οι εργαζόμενοι της Αποχέτευσης είχαμε σαν επιδίωξη να
• Ο τρόπος που επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο να εφαρμόσει την απόφαση είναι αποκλειστικά δική Εμείς εξ αρχής, ζητούσαμε και ζητούμε ενιαία λύση για όλο το προσωπικό και κατάργηση
• Την αποκλειστική ευθύνη για την διαφοροποίηση στο μισθολόγιο των εργαζομένων την έχει η
• Το «διευκρινιστικό» σημείωμα της νομικής υπηρεσίας έχει σκοπό να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση που με ευθύνη της Διοίκησης δημιουργήθηκε, στρέφοντας τον ένα εργαζόμενο έναντι του άλλου και να παραπλανήσει, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος αφού όλοι είχαμε ξεκινήσει εκτέλεση εις βάρος της εταιρείας.
Ο στόχος ήταν εμφανής θεώρησε ότι με το να μας σύρει όλους στα δικαστήρια θα ακύρωνε
Δυστυχώς γι’ αυτήν, το δικαστήριο μας δικαίωσε για ακόμη μία φορά.
• Ακόμα και τότε, εμείς σαν εργαζόμενοι δεν προχωρήσαμε σε εκτέλεση παρότι είχαμε κάθε δικαίωμα γιατί δεν θέλαμε να εκβιάσουμε καταστάσεις προσβλέποντας σε μία λογική λύση. Αντ’ αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε τη χειρότερη λύση για όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε τη διοίκηση έστω και τώρα, να αντιληφθεί την αναστάτωση που επικρατεί στους εργαζομένους και να αναζητήσει επίλυση του ζητήματος που θα είναι προς το συμφέρον όλου του

Καλούμε όλους τους συνάδελφους της ΕΥΔΑΠ να απομονώσουν τους συκοφάντες που παραποιούν τη πραγματικότητα και οδηγούν στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού στην ΕΥΔΑΠ.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν ψυχραιμία, να μην προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις και να παραμείνουν συντονισμένοι με το Σωματείο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΝΤΙΤΣΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here