Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ: «Μία ακόμη υπόθεση ποινικοποίησης της λειτουργίας της εταιρείας»

Δημοσιεύτηκε στις:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα, 07.03.2019 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, 

Αυτές τις μέρες εξελίσσεται μία ακόμη υπόθεση (των παλιών αποθηκών) ποινικοποίησης της λειτουργίας της εταιρείας. Μία υπόθεση που  χρονολογείται από το 2014 όταν, ύστερα από  ανώνυμη καταγγελία στο Σώμα  Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα συνέταξε και απέστειλε το καλοκαίρι του 2017 επιβαρυντικό πόρισμα στη Διοίκηση  για τους συναδέλφους που σχετίζονται με την υπόθεση, χωρίς να ερωτηθεί κανένας από αυτούς.

Μετά την  ένορκη διοικητική εξέταση,  που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι,  το  θέμα παραπέμφθηκε πρόσφατα στο  πειθαρχικό συμβούλιο. Μας δημιουργεί όμως πολλά ερωτηματικά και η ταυτόχρονη παράλληλη κλήτευση στον ανακριτή (πταισματοδίκη) αρκετών συνάδελφων, που συμμετείχαν σε επιτροπές διαγωνισμών, για να παραλάβουν ογκώδη φάκελο και να απολογηθούν  για  βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται περί παράβασης καθήκοντος και όχι μόνο, σύμφωνα με το άρθρο 259 του ποινικού κώδικα.

Έχουμε δηλαδή το παράδοξο φαινόμενο, συνάδελφοι και ικανά στελέχη, που εφάρμοσαν καλοπροαίρετα και καλόπιστα τις εταιρικές εγκυκλίους, τις αποφάσεις, καθώς και  τον τότε κανονισμό προμηθειών και το νόμο,  να εγκαλούνται από την Δικαιοσύνη μόνο και μόνο επειδή έκαναν την εργασία που τους είχε ανατεθεί από τη Διοίκηση με τον πλέον σωστό και ανιδιοτελή τρόπο.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και με τους συναδέλφους  που συμμετείχαν σε επιτροπές διαγωνισμών, αξιολόγησης και παραλαβής, πέρα από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, οι οποίοι καλούνται να απολογηθούν σε στενά χρονικά περιθώρια ακόμη και για θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους.

Ακολουθεί στο πειθαρχικό  η υπόθεση της ψηφιοποίησης χωρίς να έχει γίνει καμία ουσιαστική διοικητική εξέταση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Προσωπικού και από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, και ενδεχομένως τα θέματα της τηλεμέτρησης με τους πολλαπλούς εσωτερικούς ελέγχους, και των   έξυπνων μετρητών για τους  οποίους υπήρξε ανάλογο δημοσίευμα σε κυριακάτικο φύλλο γνωστής εφημερίδας για δημιουργία κλίματος εντυπώσεων.

Εγκαλείται  λοιπόν και απαξιώνεται ένα μεγάλο μέρος του Επιστημονικού και Τεχνικού προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, σε μια προσπάθεια απόδοσης ευθυνών από τη Διοίκηση, με κίνδυνο η ΕΥΔΑΠ  να μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστήριο όπου  πολλοί συνάδελφοι  που συμμετέχουν σε επιτροπές, να αισθάνονται άγχος και ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Ως Σύλλογος είμαστε υπέρ της διαφάνειας και της νομιμότητας και στις  συναντήσεις που είχαμε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, ειδικότερα για το θέμα της ψηφιοποίησης, εκφράσαμε την κάθετη αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς το μόνο που επιφέρει είναι η μαζική διάχυση ευθυνών, η δημιουργία αναστάτωσης στην  εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και η ευθυνοφοβία σε όλο το στελεχιακό δυναμικό.

Η Διοίκηση, παρότι αρχικά είχε δεσμευτεί,  δεν υλοποίησε το αίτημα του Συλλόγου για υποστηρικτική επιστολή του Δ.Σ στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το θέμα των συμβάσεων ψηφιοποίησης στην οποία να αναδεικνύεται ότι οι ελλείψεις και οι ασάφειες των διαδικασιών ήταν οι βασικές αιτίες εμπλοκής των συναδέλφων στην υπόθεση αυτή. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι αυτή την περίοδο οργανώνεται από τη Διοίκηση για άλλη μία φορά  καταγραφή των εταιρικών διαδικασιών για όλες τις οργανωτικές μονάδες.

Καλούμε την Διοίκηση  να αναλάβει τις ευθύνες της, και  την ηθική υποχρέωση που θεωρούμε ότι έχει, να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες:

  • Για την αποκατάσταση των συναδέλφων που βρίσκονται στην ψυχοφθόρο και κοστοβόρο διαδικασία να διατυπώνουν απόψεις και να απολογούνται τόσο στα πειθαρχικά συμβούλια όσο και στις προανακριτικές αρχές.
  • Για την υποστήριξη των συνάδελφων με τις απαραίτητες νομικές κατευθύνσεις

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κυρίτσης Σπύρος         Κοτσαλή Ευδοξία

                                                                                                                 

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here