Σύλλογος Μηχανικών ΕΥΔΑΠ: “Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση για να υπογραφεί η νέα ΣΣΕ”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΎΔ.Α.Π

5 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Το ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Α.Ε την Πέμπτη 01-02-2018 για θέματα που απασχολούν τα μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους.

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ:

  • Ζήτησε τον άμεσο ορισμό της επιτροπής διαπραγμάτευσης της νέας ΣΣΕ σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Ο Διευθύνων Σύμβουλος υποσχέθηκε ότι στο πρώτο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. θα οριστεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Διοίκησης για την νέα ΣΣΕ.
  • Συντάσσεται πλήρως με την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ζητά την άμεση απόσυρση από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. της εισήγησης του Προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου κου Σταυρουλάκη Μιχαήλ που αφορά στην σύσταση Επιτροπής εξορθολογισμού των επιδομάτων που προέρχονται από ΣΣΕ καθώς και των εκτάκτων αμοιβών, την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή που θα αρχίσει η διαπραγμάτευση της νέας ΣΣΕ.

Η όποια καλή πρόθεση της Διοίκησης για την νέα ΣΣΕ εξανεμίζεται, μετά από ερώτηση που υποβλήθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο για το υπερταμείο και την απάντησή του ότι “το υπερταμείο είναι πορεία στο άγνωστο”.

Αν πράγματι η Διοίκηση θέλει τους εργαζόμενους μαζί της, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την διαπραγμάτευση και την υπογραφή της νέας ΣΣΕ.

Είναι δε αυτονόητο ότι, ο Εσωτερικός Έλεγχος δεν έχει καμία αρμοδιότητα να υπεισέρχεται και να παρακωλύει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την διαπραγμάτευση και υπογραφή της ΣΣΕ. Ως προς το θέμα των εκτάκτων αμοιβών, είναι δημιούργημα και αυτής της Διοίκησης που θα έπρεπε να έχει φροντίσει να γίνουν οι προσλήψεις του προσωπικού, ώστε οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν με το μισό προσωπικό, να λειτουργούν κανονικά και όχι με έκτακτες αμοιβές και συσσώρευση ρεπό.

Ο Σύλλογος αφού υπογραφεί η ΣΣΕ, δεν είναι αρνητικός στην άρση πιθανών στρεβλώσεων από κακή εφαρμογή των ΣΣΕ και αποφάσεων του ΔΣ.

Για την διασπορά του προσωπικού, που επικαλέστηκε ο κ. Σταυρουλάκης στην συνάντηση αυτή ως διαπίστωση του Εσωτερικού Ελέγχου, ο Σύλλογος είχε αναφερθεί σε αυτό και είχε προειδοποίησει την Διοίκηση με ανακοίνωσή του μετά την κατάρτιση του οργανογράμματος. Για το θέμα της περιγραφής της εργασίας κάθε εργαζόμενου που ανέφερε ο κος Σταυρουλάκης, προτρέπουμε την Διοίκηση να ανατρέξει στις εργασίες που έχουν γίνει στο παρελθόν, καθότι οι Διοικήσεις έχουν συνέχεια.

  • Ζήτησε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αντίγραφο του Πορίσματος της ΔΕ που αφορούσε σε συμβάν στον Τομέα Ύδρευσης Αθηνών, αφού προηγουμένως σβηστούν τα ονόματα των εμπλεκομένων και ότι άλλο έχει σχέση με τα προσωπικά τους δεδομένα. Δυο έγγραφες αιτήσεις προς τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, απέβησαν άκαρπες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος αρνήθηκε να δώσει το Πόρισμα, δεδομένου -όπως μας ενημέρωσε- ότι δεν προέκυψαν ευθύνες στα πρόσωπα.

Ζητήσαμε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να προβεί στην ολοκλήρωση της Διοικητικής Εξέτασης -ως προβλέπεται από τον ΚΠ- με ενδεδειγμένη πράξη της Διοίκησης και να κοινοποιηθεί η πράξη αυτή στους ενδιαφερομένους, πράγμα που μας διαβεβαίωσε ότι θα πράξει. Σε αντίθετη περίπτωση, η Διοίκηση θα αφήσει να πλανάται πάντα μια απειλή…

  • Επισήμανε για ακόμη μια φορά την ευθύνη που έχει η Διοίκηση για την υπερβολική καθυστέρηση των προσλήψεων με τα όρια ηλικίας, την ποσόστωση ανδρών-γυναικών, το ειδικό προσοντολόγιο κλπ που έθετε και τελικά δεν συμπεριελήφθησαν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες (πχ εργατοτεχνίτες) στην προκήρυξη των προσλήψεων. Ειδικότερα για το ειδικά προσόντα που ζητούνται σε συγκεκριμένες ειδικότητες Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ η Διοίκηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση ανεπιτυχούς έκβασης του διαγωνισμού. Είναι σαφές ότι ο Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ των ίσων ευκαιριών των υποψηφίων προς πρόσληψη. Οι πρακτικές της Διοίκησης να προδιαγράφει διακριτά ειδικά προσόντα για υποψηφίους δεν είναι αποδεκτές.

Συνάδελφοι, είναι λυπηρό η Διοίκηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της στην εποχή της ιλιγγιώδους ταχύτητας των πληροφοριών μέσω των πληροφορικών συστημάτων (Η/Υ και διαδίκτυο) να μην δύναται να προλάβει να κρατήσει τον απαιτούμενο φόρο από τους εργαζόμενους από τον Ιούνιο 2017 μέχρι την τελευταία προκαταβολή.

Στην πληρωμή την 1η Φεβρουαρίου πολλοί συνάδελφοι πήραν ελάχιστα έως καθόλου χρήματα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ζήσουν και να υπάρχει αναστάτωση στο προσωπικό. Κάθε φορά απαιτείται η παρέμβαση του Συνδικαλιστικού κινήματος για να επιλύονται τα αυτονόητα!

Το ίδιο έγινε και με τις κρατήσεις υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ των συναδέλφων μηχανικών. Η ευθύνη της Διοίκησης είναι μεγάλη, τόσο για την λειτουργία της ΕΥΔΑΠ όσο και για την ηρεμία του προσωπικού και θα πρέπει άμεσα να την αποκαταστήσει, εκτός αν η ίδια είναι εγκλωβισμένη από την «πορεία στο άγνωστο» προς το υπερταμείο, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες, για να διαφυλάξουμε τον Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και να υπογραφεί το συντομότερο η νέα ΣΣΕ.

Υ.Γ. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε με νέα ανακοίνωση.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Πρόεδρος
Ελευθερία Μερκουρίδου

Ο Γενικός Γραμματέας
Άγγελος Αλεξανδρόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here