Σύλλογος Μηχανικών ΕΥΔΑΠ: «Να διαφυλάξουμε τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ

20 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου την Τετάρτη 25-01-2017, ενημερώθηκε επίσημα το Δ.Σ. από μέλη του, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει από καταγγελία εργαζομένου στον Τομέα Ύδρευσης Αθήνας και αφορά σε εργασία που ανατέθηκε σε εγκατεστημένο εργολάβο.

Ο Σύλλογος αντέδρασε άμεσα και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο στις 27-01-2017, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και την αντιμετάθεση των Προϊσταμένων των Τομέων Αθήνας και Πειραιά.

Ενημερωθήκαμε ότι αναφορικά με το θέμα της καταγγελίας, έχει διαταχθεί επείγουσα Διοικητική Εξέταση και Έκτακτος Εσωτερικός Έλεγχος, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση εις βάθος. Σε σχέση με την αντιμετάθεση των Προϊσταμένων, η Διοίκηση την θεωρεί πρόσκαιρη και αναγκαία, για όσο χρόνο διαρκεί η Διοικητική Εξέταση.

Ο Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ και ΤΕ τόνισε στην Διοίκηση ότι:

 • Η Διοίκηση έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να διατάσσει -σε κάθε περίπτωση που κρίνει αναγκαίο- Εσωτερικό Έλεγχο ή/και Διοικητική Εξέταση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό Προσωπικού διασφαλίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας.
 • Όσοι εργαζόμενοι εμπλέκονται στα έργα της εταιρείας, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν απαρέγκλιτα τις διαδικασίες που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία.
 • Οι εργαζόμενοι της εταιρείας αποτελούν πάντα εύκολο στόχο και ιδιαίτερα οι συνάδελφοι που εμπλέκονται είτε ως επιβλέποντες εργολαβιών, είτε ως Προϊστάμενοι. Η θέση ιδιαίτερα των Προϊσταμένων των Τεχνικών Υπηρεσιών, μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα !!!!
 • Δημοσιεύματα, ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών παρατάξεων, επαναφέρουν διαρκώς στην επικαιρότητα -με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα θέματα υλοποίησης τεχνικών εργασιών-, στοχεύοντας στη δημιουργία εντυπώσεων.
 • Η επαγγελματική υπόσταση, επάρκεια και αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο σχολιασμού, ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνάδελφοι, πάγια θέση του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ, είναι:

 1. Να ενισχυθεί το προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών, ο κύκλος των τεχνικών εργασιών να υλοποιείται άμεσα και τεχνικά άρτια, ώστε να αποφεύγονται προστριβές και αντιδικίες.
 2. Να υπάρξει ορθή κατανομή των μηχανικών στις τεχνικές Υπηρεσίες, ώστε οι επιβλέποντες και οι προϊστάμενοι διευθύνουσας υπηρεσίας, να είναι επιφορτισμένοι ισομερώς στο έργο τους. Απαραίτητο και επιβεβλημένο είναι η ανά τακτά χρονικά διαστήματα εναλλαγή των επιβλεπόντων σε εργολαβίες και των συμμετεχόντων σε επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής.
 3. Να υπάρξει σαφής περιγραφή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων για όλους τους εργαζομένους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων διαφορετικού αντικειμένου, με απώτερο στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση όλων των εργασιών για το συμφέρον της εταιρείας και του πολίτη, χωρίς συντεχνιακές ατζέντες με συνδικαλιστική κάλυψη.

Να παρασχεθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι και μέσα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, για τη διευκόλυνση της ορθής λειτουργίας της εταιρείας.

Συνάδελφοι,

 • Η συνεργασία μεταξύ εργαζομένων, Τμημάτων, Υπηρεσιών, Διευθύνσεων κ.ο.κ. πρέπει να είναι καθολική, χωρίς αντιπαραθέσεις που οδηγούν σε έριδες, περιχαράκωση και εσωστρέφεια. Αντίστοιχα περιστατικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά να ενεργοποιούν εποικοδομητικά την εταιρεία στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων.
 • Ο Σύλλογος είχε επισημάνει εγκαίρως ότι η εφαρμογή του νέου οργανογράμματος θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες. Η διασπορά του εξαιρετικά μειωμένου ανθρώπινου δυναμικού στις πολυάριθμες οργανωτικές μονάδες του νέου οργανογράμματος, είναι απλά σπατάλη δυνάμεων που ούτε βοηθάει στην λειτουργία της εταιρείας, ούτε συνάδει με το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμά της.
 • Πρέπει επιτέλους το σύνολο των συναδέλφων, βασικό κομμάτι των οποίων είναι και οι μηχανικοί που αντιμετωπίζουν την απαιτητική εργασιακή καθημερινότητα και προσπαθούν να διατηρήσουν την καλή εικόνα της εταιρείας, να στηριχθούν και να προστατευθούν ουσιαστικά με δημόσιες και διαφανείς πρακτικές και διαδικασίες.
 • Να γίνουν άμεσα οι προγραμματισμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να αποφορτιστούν οι συνάδελφοι που με υπερπροσπάθεια αγωνίζονται καθημερινά για την διασφάλιση της Δημόσιας και κοινωνικής ΕΥΔΑΠ.

Όλοι οι εργαζόμενοι, οι Σύλλογοι και οι παρατάξεις πρέπει να διαφυλάξουμε τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ στηρίζοντας με κάθε θεσμικό μέσο την απόφαση 1906/14 του ΣτΕ και να αποφεύγονται σκοπιμότητες «συνδικαλιστικού, συλλογικού ή παραταξιακού περιεχομένου» που μπορεί να φέρουν αντίθετο αποτέλεσμα δηλαδή την ιδιωτικοποίηση ακόμα πιο κοντά.

Η παρούσα Ανακοίνωση εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Η Πρόεδρος
Ελευθερία Μερκουρίδου

Ο Γενικός Γραμματέας
Άγγελος Αλεξανδρόπουλος

 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here