Τούτη η νίκη είναι δική τους και δική μας

Τούτη είναι μια μεγάλη νίκη των 23 υδρονομέων, μα είναι και μια μεγάλη νίκη όλων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και ολόκληρου του εργατικού κινήματος της Ελλάδας.

Συγχαρητήρια στους 23 υδρονομείς για την αντοχή που επέδειξαν μια ολόκληρη 10ετία και τον νικηφόρο αγώνα τους. Εύχομαι να είναι «σιδεροκέφαλοι», ως τακτικό πλέον προσωπικό της ΕΥΔΑΠ.

Μπορεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το τελικό αποτέλεσμα αυτού του αγώνα, οι «πολλοί πατέρες» αυτής της νίκης να  διαγκωνίζονται για την πατρότητα, όμως αν δούμε πίσω από τους παραταξιακούς εγωισμούς και τους ψηφοθηρικούς υπολογισμούς θα δούμε ολοκάθαρα ότι οι 23 υδρονομείς (απ)έδειξαν σε δύσκολους καιρούς που «όλα τα σκίαζε η απελπισία και τα πλάκωνε η μνημονιακή κατάθλιψη» ότι ο επίμονος, ενωτικός, αποφασιστικός, αχρωμάτιστος αγώνας για το αναγκαίο και για το δίκιο έχει αποτέλεσμα.

Περισσότερο λοιπόν, από τις ευχές νομίζω ότι αξίζει σε αυτούς τους ανθρώπους ένα μεγάλο ευχαριστώ. Γιατί έδωσαν σε όλους μας το δικαίωμα να ξαναπιστέψουμε ότι μπορούμε. Ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Συμμετείχαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δικαιώθηκαν δικαστικά, απολύθηκαν δύο φορές, συκοφαντήθηκαν, λοιδορήθηκαν, εγκαταλείφθηκαν, απογοητεύτηκαν. Όμως άντεξαν αγωνιζόμενοι μέχρι τέλους και νίκησαν.

Είναι απίστευτη η ενέργεια και η δυναμική που προσφέρουν στο εργατικό κίνημα. Απέδειξαν εμπράκτως ότι η γοητεία της ΤΙΝΑ(1) δεν είναι ακαταμάχητη. Τόλμησαν να αναζητήσουν την ΕΛΕΝΗ(2). Κόντρα στους οιωνούς, κόντρα στα κομματικά εμπόδια και τους μνημονιακούς καιρούς, κόντρα στις οικονομικές δυσκολίες, κόντρα στις αμφιβολίες και τους δισταγμούς, κόντρα στις συκοφαντίες και τις προσωπικές πικρίες. Και συνάντησαν την ΕΛΕΝΗ. Μπράβο τους!

Οι 23 υδρονομείς προσέφεραν περισσότερα σε όλους τους άλλους, παρά στους εαυτούς τους.

Ξεκίνησαν το 2008 με μια απλή ατομική αίτηση για δουλειά. Πολλοί είπαν πως είναι δεξιοί, «παιδιά της ΝΔ». Άλλοι είπαν, και ίσως ξαναπούν, ότι κινήθηκαν ιδιοτελώς και στα όρια του νόμου. Κάποιοι θα πουν ότι τους τακτοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και άρα τους έκανε «ψηφαλάκια» του. Πολλοί επίσης θα σκεφτούν πως ότι και αν λέγεται τώρα, «αυτοί τελικά τη βόλεψαν».

Έφτασαν το 2019, με το συλλογικό και αγωνιστικό δρόμο που χάραξαν αυτή τη 10ετία, να μας χαρίσουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα νικηφόρου εργατικού αγώνα, με προφανές αποτέλεσμα και για τον καθένα τους προσωπικά. Τροφοδότησαν με καύσιμα τους αγώνες που θα ακολουθήσουν από ενοικιαζόμενους, εργολαβικούς, συμβασιούχους, ελαστικά απασχολούμενους και ανέργους για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, πλήρων δικαιωμάτων. Η ανάγκη (και το δικαίωμα για δουλειά) δεν έχει χρώμα. Έχει δύναμη ενωτική για τους εργαζόμενους, και όπως απέδειξαν οι 23 και δύναμη αποτελεσματική.

Εύχομαι, και προτρέπω τους 23 υδρονομείς, να προσφέρουν στην υπόθεση του δημόσιου νερού μέσω, της σταθερής πλέον, υπηρεσιακής τους σχέσης με την ΕΥΔΑΠ. Να μην αποδειχτούν αμνήμονες για τη στήριξη που πήραν από όλους τους συναδέλφους και από κομμάτια της κοινωνίας της Αττικής στον αγώνα τους και να ξεχάσουν μόνο τις «κουβέντες» που πίκραναν κάποιες στιγμές του, δύσκολου αλλά τελικά ωραίου, αγώνα. Να συνεχίσουν να αποτελούν ενεργητικό κομμάτι της συνδικαλιστικής ζωής της ΕΥΔΑΠ και να συμμετέχουν δραστήρια στο κίνημα του δημόσιου νερού.

Αθήνα, Ιανουάριος 2019.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Κώστας Λυμπέρης,
μέλος του ΣΕΚΕΣ και ένας εκ των συνοδοιπόρων τους στο νικηφόρο αγώνα. 


(1) ΤΙΝΑ:= There Is No Allternative. Δεν υπάρχει εναλλακτική. (Ή πιο λαϊκά: «Δε γίνεται τίποτα»).

(2) ΕΛΕΝΗ:= Το ιδανικό που ονειρευόμαστε, αναζητούμε και διεκδικούμε. Η ουτοπία των ποιητών και των φιλοσόφων αλλά και η πραγματική, γήινη  παρούσα ενσάρκωσή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου – Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Εθελουσία έξοδος για 2.000 εργαζομένους, αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περιλαμβάνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση - Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Η Unilever θα δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία στη Ν. Ζηλανδία

Και τα 81 μέλη του προσωπικού στα γραφεία της εταιρείας στη Ν. Ζηλανδία θα μπορούν να μετάσχουν σε αυτή τη δοκιμή, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει 12 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για πέντε ημέρες, αλλά θα εργάζονται τέσσερις, ανακοίνωσε η Unilever.  

Ενα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου, ενάντια στην τρομοκρατία

Κάλεσμα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη 12η επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία απευθύνουν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας με ανοιχτό κείμενο υπογραφών.

Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας  καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ,  με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη,  με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη  του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.

ΣYMMAXIA: “Οργανόγραμμα σκοπιμοτήτων και κομματικών διευθετήσεων”

Η κομματική όπως διαφαίνεται Διοίκηση επιδιώκοντας να αποσβέσει τα 150 εκ. ευρώ και την εκχώρηση του ΕΥΣ,  που μετά τον 1,5  χρόνο υποχωρητικότητας και  αποτυχημένων διαπραγματεύσεων δεν θα αποφύγει να καταβάλει στο υπουργείο και ετοιμάζεται να τα μετακυλήσει στους εργαζόμενους και τον τελικό καταναλωτή. Με  παρέμβαση του αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών κ. Θεωδ. Σκυλακάκη προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα θέτει την ΕΥΔΑΠ σε καθεστώς επιτήρησης  με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού με δυσμενείς όρους (εθελούσια) και απολύσεις κ.α. 

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here