Το «κωλογάλα» δεν είναι φθηνό

του Βαγγέλη  Λόλη

Οδοιπορικό στα σούπερ μάρκετ, εκεί που ο κ. Γιακουμάτος βλέπει φθηνό γάλα και… 1 λίτρο νερό με 1 ευρώ, όσο κάνει η εξάδα!

Το νομοσχέδιο για το γάλα, που έλεγαν ότι θα λειτουργούσε υπέρ του καταναλωτή ρίχνοντας τις τιμές, κόντεψε να ρίξει την κυβέρνηση. Μήνες μετά ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μετά από συνάντηση με τους γαλακτοβιομηχάνους, παραδέχθηκε ότι η τιμή δεν έπεσε… Την Τρίτη επανήλθε: «Όταν ένα λίτρο νερό έχει 1 ευρώ, πόσο διάολο πιο φθηνά να πάει το κωλογάλα; Πόσο;» αναρωτιόταν από τη συχνότητα του «Βήμα Fm»…

Προφανώς ο κ. Γιακουμάτος αγνοεί ότι τα περισσότερα σούπερ μάρκετ δεν πωλούν μπουκάλια νερό του ενός αλλά του ενάμιση λίτρου. Και αυτό, το 1,5 λίτρο, πωλείται από 33 έως 56 λεπτά, ανάλογα την εταιρεία, ενώ το μισό λίτρο το βρίσκεις στα ράφια με 14 λεπτά. Με το 1 ευρώ, που λέει ο υφυπουργός, αγοράζεις… σχεδόν εξάδα!

Όσον αφορά το… «κωλογάλα», μια βόλτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ δείχνει ότι δεν είναι τόσο φθηνό όσο θέλει να πιστέψουμε ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Μετά από μια επίσκεψη στις τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, σε γειτονιά της Αθήνας, διαπιστώσαμε ότι το ένα λίτρο γάλα ξεκινάει από τα 96 λεπτά και φθάνει το 1,66 ευρώ. «Θα σας πω συγκεκριμένα ότι ξεκινάει σήμερα από 0,98 έως 1,39», δήλωνε στην ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Γιακουμάτος. Οι τιμές κάτω του ενός ευρώ ανταποκρίνονται κυρίως σε γάλα μακράς διάρκειας και στις ανώνυμες, άγνωστες στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, ετικέτες των σούπερ μάρκετ. Το επώνυμο, φρέσκο ή υψηλής παστερίωσης γάλα, κοστίζει από 1,18 έως 1,70 ευρώ το λίτρο, η συσκευασία του μισού λίτρου πωλείται γύρω στα 76 λεπτά, ενώ οι συσκευασίες των 2 λίτρων κυμαίνονται μεταξύ 1,90 με 2,28 ευρώ.

«Υπάρχουν και οι προσφορές και οι εκπτώσεις ή τα δώρα. Δίνει ένα κουπόνι π.χ. μια εφημερίδα -15 ευρώ ή ο άλλος δίνει όλα τα γάλατα Δευτέρα και Τρίτη 0,98 ευρώ», δήλωνε ο κ. Γιακουμάτος. Πράγματι, κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχωρούν τακτικά σε προσφορές. Σε μια τέτοια περίπτωση βρήκαμε επώνυμο, υψηλής παστερίωσης γάλα σε συσκευασία ενάμιση λίτρου, να προσφέρεται στην τιμή των 1,54 ευρώ…

Πέραν αυτού, όμως, αν χρειάζεσαι κουπόνι ή να περιμένεις την Δευτέρα και την Τρίτη για να πιείς γάλα, μάλλον θα συμφωνήσεις με τον κ. Γιακουμάτο: «Κωλογάλα»…

 

ΥΓ1: Ένα κυβικό (δηλ. 2000 μπουκαλάκια του μισού λίτρου) καθαρό, ποιοτικό νερό  ΕΥΔΑΠ τιμολογείται μόλις 0,5 Ευρώ περίπου. Άρα το 1 Ευρώ/ λίτρο του εμφιαλωμένου νερού δεν είναι απλώς ακριβώς (και όχι φτηνό, όπως υπονοεί ο Γιακουμάτος), αλλά πρόκειται για τον ορισμό της ληστείας. Αν η ΕΥΔΑΠ τιμολογούσε έτσι, το νερό θα κόστιζε περίπου 1000 Ευρώ/κυβικό αντί του 0,5 Ευρώ/ κυβικό που τιμολογεί σήμερα.

ΥΓ2: Ελπίζουμε η καθυστέρηση στην παροχή γάλακτος, αλλά και η νέα καθυστέρηση στην απόφαση για την παροχή γάλακτος (εφεξής), στους δικαιούχους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ να μη σχετίζεται με «περίεργα παζάρια» με τις εταιρίες που προμηθεύουν «κουπόνια», για την τιμή, το πλήθος και τις εκπτώσεις.

ΥΓ3: Εάν επιλεγεί ως οριστική λύση η διάθεση κουπονιού για φρέσκο γάλα και μόνο, υποθέτουμε ότι η τιμή κουπονιού/ μέρα θα είναι τέτοια που θα επαρκεί για την αγορά 1 λίτρου φρέσκου γάλακτος.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here